Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kräv förhandsbokning av besök på badplatser

Ann-Marie Pendrill, prof. em, Göteborgs universitet.Foto: MAJA KRISTIN NYLANDER

Oviljan att vidta åtgärder för att begränsa besök på badplatser visar att beslutet att hålla nöjesparker stängda enbart är avsett för att ge sken av att man tar smittorisken på allvar, skriver Ann-Marie Pendrill i en replik till Axel Darvik (L) och Eva Flyborg (L).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Helgens tidningar visar överfulla badplatser och parkerade bilar som hindrar räddningstjänsten. Ett sätt att undvika trängsel för att minska smittorisker kunde vara att införa virtuella köer och krav på att besök ska förhandsbokas. Jag ber därför politikerna visa att de tar smittorisken på allvar och visa politisk handlingskraft för att begränsa smittan i Göteborg. Då kan man också passa på att kräva förbokning för att besöka till exempel Nordstan eller området innanför Vallgraven och föreslå att Stockholm kräver förbokning till Sergels torg.

 

Förbokade besök gör det också möjligt att minska trängseln och få en jämnare beläggning genom att besökare i förväg kan veta var det är fullt och välja att gå någon annan stans, eller veta hur lång kötid det är för att få besöka populära besöksattraktioner.

 

Är det svårt att lösa? Kräv då att alla platser som inte kan lösa detta stängs eller låt åtminstone de platser som kan kontrollera besöksantal vara öppna!

 

Sveriges nöjesparker har i internationellt samarbete tagit fram detaljerade planer för hur man ska kunna öppna på ett säkert sätt, med bland annat virtuella köer, omfattande hygienrutiner och krav på förhandsbokade besök för att kunna klara ett kraftigt begränsat besöksantal. Medan Tivoli, Tusenfryd och andra nöjesparker i vår omvärld nu håller på att öppna, måste de svenska parkerna hålla stängt - just därför att de har en organisationsform som gör det möjligt att begränsa besöksantal.

 

Vi är alla överens om behovet av att minska smittspridningen. I ett läge där Sverige har markant högre dödstal än omgivande länder förstår jag regeringens behov av att visa att man tar problemet på allvar. Det jag inte förstår är att man väljer en verkningslös symbolhandling med prislapp i miljardklassen. Virus bryr sig inte om organisationsformer.

 

Oviljan att vidta åtgärder för att begränsa besök på badplatser visar att beslutet att hålla nöjesparker stängda enbart är avsett för att ge sken av att man tar smittorisken på allvar.

 

Föråldrade ordningsstadgar slår hårt mot nöjesparkerna. Se över reglerna så att de inte silar mygg och sväljer kameler! Liseberg offras som signalpolitik, skriver Axel Darvik (L) och Eva Flyborg (L) och konstaterar att: ”Regeringens beslut att förbjuda Liseberg att öppna är ett olyckligt politiskt bondeoffer”.

 

Låt nöjesparkerna öppna!

 

Ann-Marie Pendrill

Prof. em, Göteborgs universitet