Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kortsiktig borgerlig slakt på socialtjänsten i Göteborg

Jenny Broman (V), oppositionsråd i Göteborg.Foto: PRESSBILD
Maj Karlsson (V), riksdagsledamot från Göteborg.Foto: DENNY LORENTZEN

Priset för att låta barn växa upp i fattigdom och social utsatthet kommer framtidens göteborgare att få betala, skriver Jenny Broman (V) och Maj Karlsson (V).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Den ekonomiska utsattheten ökar när det skärs ned på välfärden. De senaste åren har stora försämringar skett i både a-kassa och socialförsäkringssystemet, och i kombination med skattesänkningar för de rika har den ekonomiska utsattheten ökat i Sverige. 

Regeringens kommande budget saknar trots det resurser till kommunerna, vilket ökar den ekonomiska ojämlikheten ytterligare. 

 

Sedan borgarna tog över makten i Göteborg har socialtjänsten varit utsatt för otaliga nedskärningar. Nästan alla stadsdelar genomför besparingar i mångmiljonklassen i socialtjänstens verksamheter. Besparingarna består i att lägga ned till exempel öppenvård, ta bort familjebehandlare och dessutom skärpa upp myndighetsutövningen så att det blir svårare att få till exempel försörjningsstöd.

 

I ett välfärdssamhälle fyller socialtjänsten en oerhört viktig funktion. Den ska fungera som en stötdämpare när livet krisar och vi kanske drabbas av sjukdom eller arbetslöshet. Med ett starkt socialt skyddsnät skapas mer jämlika livsvillkor för invånarna. Dessutom kan vi ge förutsättningar för att barn ska få en bra uppväxt och ge människor stöd vid svårigheter med egen ekonomisk försörjning. 

 

Vi ser oerhört allvarligt på nedskärningarna med tanke på den viktiga funktion socialtjänsten fyller.

 

Det borgerliga styrets slakt av socialtjänsten är kortsiktig och helt fel väg att gå. Konsekvenserna kan komma att bli förödande för de barn som drabbas och riskerar att påverka dem under mycket lång tid. För många barn är fattigdom redan i dag en del av vardagen. De tvingas ta ansvar för att täcka upp för familjens dåliga ekonomi, och många av dem har inte en meningsfull fritid då familjen inte har råd med fritidsaktiviteter. Samtidigt har de betydligt sämre möjligheter att klara skolan. I dag är det så illa att barn till och med saknar ett hem att få växa upp i, något som direkt strider mot Barnkonventionen. 

 

Priset för att låta barn växa upp i fattigdom och social utsatthet kommer framtidens göteborgare att få betala. När invånarna får sämre tillgång till det sociala skyddsnätet ökar den ekonomiska ojämlikheten och klassklyftorna blir större, och samhället slits itu. Avsaknad av framtidsutsikter till studier eller arbete gör det lätt för unga att dras in i kriminella gäng. Den otrygghet som det borgerliga styret pratar om, skapar de själva. För det är inte kärnfysik att räkna ut att ökade klyftor göder utanförskap och ökat våld. 

 

Det är tydligt att högerpartierna med ena handen driver en politik för ökad ekonomisk ojämlikhet, och med den andra försöker dämpa dess effekter med batongpolitik och tuffare tag. Men sanningen är att fler ordningsvakter och poliser inte är lösningen på människors fattigdom, och den ökade ojämlikheten. Den kallsinniga politik som högern bedriver mot samhällets mest utsatta är skamlig. I stället för att stärka skyddsnäten slår de undan benen på samhällets mest utsatta människor. Det är inget annat än rått klassförakt.

 

Vänsterpartiet vill ha ett jämlikt samhälle för vi vet att det är bra för alla. Det får vi genom att öka resurserna till välfärden och satsa rejält på socialtjänst, skola och förebyggande socialt arbete. Samtidigt måste samhällets trygghetssystem fungera. I stället för att montera ned det sociala skyddsnätet och ersätta det med repressiva åtgärder vill vi se fler socialsekreterare. Vi vill stärka det förebyggande arbetet när det gäller stöd till familjer, och barn och unga måste ges en meningsfull fritid. Insatser som så såväl forskare som poliser säger är helt avgörande för att komma tillrätta med det ökade gängvåldet. 

 

Vänsterpartiet vill skapa ett samhälle för alla, då krävs det rejäla satsningar på välfärden. Inte att slå undan benen på de som är i behov av samhällets stöd. 

 

Jenny Broman (V) 

Oppositionsråd i Göteborg

 

Maj Karlsson (V) 

Riksdagsledamot och socialpolitisk talesperson