Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Korna är nyckeln till hållbar omställning

Gunilla Druve Jansson (C), ordförande för Centerpartiet Västra Götaland.
Foto: PRESSBILD
Kristina Jonäng (C), regionråd i VGR.
Foto: PRESSBILD
Emmyly Bönfors (C), ordförande för Göteborgscentern.
Foto: BODIL BERGQVIST
Kent Folkesson (C), ordförande för Centerpartiet Skaraborg.
Foto: PRESSBILD
oland Karlsson (C), ordförande för Centerpartiet Sjuhärad.
Foto: PRESSBILD
Fredrik Christensson (C), ordförande för Centerpartiet Fyrbodal.
Foto: PRESSBILD
Annika Qarlsson (C), ordförande för Centerpartiet VG Västra.
Foto: PRESSBILD
1 / 7

Genom att äta kött som kommer från betesdrift och välja tillfällen när vi äter kött kan påverkan på vår omvärld minska, skriver flera västsvenska centerpartister i en replik till Köttfri måndag och Feministiskt initiativ.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Det har skett en stor förändring i Västsverige på senare år. Vi var en region som ekonomiskt befann sig under riksgenomsnittet före finanskrisen 2008 och blev den region i Sverige som tog sig starkast ur krisen. En av orsakerna till framgångarna är konkurrensfördelar inom klimat och miljö. Här finns företag och industrier med klimatfokus som skapar jobb. Om denna utveckling ska kunna fortsätta behöver jordbruket få rimliga villkor så att en omställning till ett biobaserat samhälle kan ske fullt ut.


Industrisamhällets logik har aldrig fullt ut varit överförbar på jordbruket. Jordbruksekonomin har passat bättre i ekosystemets egna funktionssätt, men livsmedelsproduktionen under 1900-talet tvingade fram ett mer intensivt jordbruk än vad som är långsiktigt hållbart. Nu håller industrisamhället på att övergå till mer av en cirkulär ekonomi och bort från ett linjärt synsätt. Industriavfall och annat avfall från en ganska slösaktig livsstil ska tas om hand, återvinnas och bli nya produkter. Nya material som kan uppträda i en cirkulär ekonomi ska utvecklas. Energislukande industri och trafiksystem med stora koldioxidutsläpp ska fasas ut och ersättas med förnybart. Västra Götalands län har möjlighet att vara föregångare såväl som industriregion och en region med en ansvarsfull livsmedelsproduktion. 


Att byta ut mat med högre klimatpåverkan mot närproducerad mat med höga klimathänsyn som levererar ekosystemtjänster är ett viktigt sätt att ta globalt ansvar. Genom att äta kött som kommer från betesdrift och välja tillfällen när vi äter kött kan påverkan på vår omvärld minska.


Vi är måna om att jordbruket ska ha en stark ställning i klimatarbetet. Betande kor och ett aktivt jordbruk innebär ökade möjligheter för biobaserade varor, såsom biogas eller ekologiska livsmedel. Vi tror på företagaren på landet, som förväntas dra ett stort lass för att kunna producera hållbart i takt med en växande efterfrågan.


Centerpartiet motsätter sig i det sammanhanget köttskatt eftersom det slår hårdast mot lokalproducerat kött med störst miljönytta, vilket ökar konsumtionen av billigare och mindre hållbart kött. Vi är måna om att korna ska få den plats den förtjänar i arbetet för en hållbar utveckling.


Vi är angelägna att styra bort från jordbrukets avigsidor. En alltför intensiv jordbruksproduktion eller ohållbar djurhållning riskerar att göra klimatarbetet en otjänst. Vi vill styra bort från en värld som använder mer antibiotika till friska djur än till sjuka människor. Det är ohållbart att vi slänger mer än en tredjedel av all mat som produceras.


Gunilla Druve Jansson (C), Ordförande Centerpartiet Västra Götaland

Kristina Jonäng (C), Regionråd i VGR

Emmyly Bönfors (C), Ordförande Centerpartiet Göteborg

Kent Folkesson (C), Ordförande Centerpartiet Skaraborg

Roland Karlsson (C), Ordförande Centerpartiet Sjuhärad

Fredrik Christensson (C), Ordförande Centerpartiet Fyrbodal

Annika Qarlsson (C), Ordförande Centerpartiet VG Västra