Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Köparen bestämmer hur Sjömanskyrkan används

Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Christina Rogestam, ordförande i Stiftelsen Sjömanskyrkan.Foto: PRESSBILD
Christina Backman, vice ordförande i Stiftelsen Sjömanskyrkan.Foto: HASSELBLAD

Det är bättre att Göteborg stad köper byggnaden direkt av oss och inte till ett högre pris om några år, skriver ägarstiftelsens presidium bestående av Christina Rogestam och Christina Backman i en replik till Peter Örtwall.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Peter Örtwall framträder i flera debattinlägg, bland annat på GT Debatt, mer och mer som förhandlare för fastighetskontoret med uppdrag att få stiftelsen att sälja byggnaden Sjömanskyrkan till Göteborgs stad till underpris. Det är vi inte beredda att göra eftersom det strider mot stiftelselagen och alltså är olagligt. 

 

Stiftelsen säljer gärna till kommunen men till ett korrekt pris, baserat på fastighetskontorets oberoende värdering vid fortsatt användning av byggnaden (inte omedelbar rivning). Vi vet var det spannet finns genom vår egen oberoende värdering och kontakter med fastighetsbolag.

 

Pengarna från försäljningen ska användas till att sanera stiftelsens ekonomi och till en nystart för kyrkans sjömansvård i Göteborg. Det betyder att göra insatser för aktivt sjöfolk och för äldre som efter många eller få år till sjöss gått i land i Göteborg. Det är stiftelsens ändamål. Vi vill att det arbetet ska kunna fortsätta även i framtiden. Och därför måste stiftelsens enda fasta tillgång säljas.

 

Hur byggnaden kommer att användas efter en försäljning är en fråga för köparen. Det kan inte stiftelsen påverka.  

 

Stiftelsens resurser i övrigt är på upphällningen. All personal är uppsagd och det bedrivs för närvarande ingen verksamhet i huset. Vi har hamnat i den situationen genom besparingskrav och omorganisation av Svenska kyrkan i Göteborg stift, och genom egna misslyckade fastighetsaffärer på 90-talet. 

 

Om stiftelsen får ett marknadsmässigt pris för byggnaden kan de gamla lånen avslutas, underskotten täckas och några miljoner bidra till en nystart av verksamheten för sjöfolket i Göteborg. Det är självklart att det ska finnas social och diakonal verksamhet och möjligheter till gudstjänst även i fortsättningen i Skandinaviens största hamn.

 

Verksamheten riktad till dagens aktiva sjömän befinner sig i en brytningstid. Korta liggtider i hamn, internet och annat kräver nya arbetssätt, men den personliga kontakten behövs fortfarande i många fall.

 

Stiftelsen vill även fortsätta arbetet riktat till de äldre som på grund av olika sjukdomar och handikapp blivit ensamma. Arbetet med att stötta, hjälpa och ge konkret vård och kärleksfull omtanke ska fortsätta. Om än även det i nya former. En möjlighet är tillsammans med Carl Johans pastorat. 

 

Vi delar Peter Örtwalls uppfattning att det är bättre att staden köper byggnaden direkt av oss och inte till ett högre pris om några år. Men det beslutet måste stadens politiker slutgiltigt fatta. 

 

Christina Rogestam

Ordförande i Stiftelsen Sjömanskyrkan i Göteborgs stift sedan årsskiftet

 

Christina Backman

Vice ordförande i Stiftelsen, vald av kommunfullmäktige men ej ledamot