Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Konkurrenskraftiga löner är avgörande för VGR

Heikki Klaavuniemi (SD), regionråd i opposition i Västra Götalandsregionen.
Håkan Lösnitz (SD), regionråd i opposition i Västra Götalandsregionen.Foto: PETER WAHLSTRÖM / VGR

SD hittade ingen rimlig anledning att låta personalen vänta på höjda löner, och vi tror inte de vill det heller, skriver Heikki Klaavuniemi (SD) och Håkan Lösnitz (SD) i en replik till Helén Eliasson (S) och Janette Olsson (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Nyligen skrev de socialdemokratiska regionråden Helén Eliasson och Janette Olsson på GT Debatt att: ”Såväl det moderatledda styret som SD försvårar till och med löneökningar, genom att inte ge vården uppräkning av budget utifrån väntade kostnadsökningar”.

Undertecknade blev inte så lite förvånande när vi läste om detta märkliga påhopp.  

Möjligen hade de två socialdemokratiska företrädarna inte läst vårt senaste budgetförslag ännu och gjorde en chansning. Det är i så fall slarvigt men något vi kan ha överseende med.  

Eller så vet Socialdemokraterna precis vad vi har föreslagit i vår budget, vilket är mer troligt eftersom vi presenterade vårt budgetförslag först av oppositionspartierna. Om det är så, att de faktiskt visste vad vi föreslagit men ändå går ut med en lögn, så är det ren pravda-litteratur som Socialdemokraterna skriver i sin debattartikel.

I vårt förslag uppmärksammar SD behovet av att Västra Götalandsregionen ska ha konkurrenskraftiga löner. Därför tilldelar vi personalutskottet ytterligare 700 miljoner kronor för att säkerställa att lönesättningen i vår region är i nivå med andra närliggande regioner.  

Vi finansierar detta redan 2021 medan Socialdemokraterna väljer att skjuta på hela satsningen över 3 år. Varför S inte anser att frågan är så brådskande får stå för S. Vi hittade ingen rimlig anledning att låta personalen vänta så länge och vi tror inte de vill det heller. SD bryr sig om frågan på riktigt.

I tillägg till detta så ökar SD anslagen till Hälso- och sjukvårdsnämnderna med 200 miljoner mer än det grönblå minoritetsstyret. Detta för att säkerställa att nämnderna kan beställa tillräckligt med vård för våra invånare och att inte sjukhusen måste dra ner på antalet medarbetare i vården. Detta gör skillnad på riktigt.  

Vi finner det högst angeläget att äntligen säkerställa denna både nödvändiga och efterlängtade satsning, att Västra Götalandsregionen har jämförbara löner med grannregionerna. Det är en avgörande faktor om vi ska kunna klara kompetensförsörjningen till sjukvården såväl i dag som i framtiden.  

Att Västra Götalandsregionen har en lönesättning som står i paritet med de arbetsuppgifter som personalen förväntas utföra är också extra viktigt inför 2021.  Året då vi ambitiöst föresatt oss att äntligen uppfylla vårdgarantimålen och året då vi också ska arbeta bort ”vårdberget” i pandemins spår.   

Hur dessa ambitioner nu skulle ”försvåra löneökningar” är för oss en oförklarlig ekvation.

 

Heikki Klaavuniemi (SD)

Håkan Lösnitz (SD)

Regionråd i opposition i Västra Götalandsregionen