Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Knivarna måste bort från gatorna

Moderaterna vill att fler personer som bär kniv på allmän plats ska kunna frihetsberövas direkt, skriver Johan Forssell (M) och Ellen Juntti (M).Foto: JOHAN NILSSON/TT
Johan Forssell (M), rättspolitisk talesperson.
Ellen Juntti (M), riksdagsledamot justitieutskottet.Foto: RIKSDAGEN

Regeringen har vid flera tillfällen aviserat en översyn av knivlagen. Trots detta har ingenting hänt. Handlingsförlamningen förskräcker. Vi ska inte ha ett samhälle där det är fritt fram för kriminella att springa runt med kniv på stan, skriver Johan Forssell (M) och Ellen Juntti (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. De senaste åren har vi tvingats vänja oss vid allt fler skjutningar och sprängdåd. Det är en mycket allvarlig utveckling som skapar stor otrygghet för allmänheten och försämrar tilltron till rättsstaten. Men även fast antalet skjutningar i landet är på rekordhöga nivåer, är det sex gånger fler som får sjukhusvård efter knivdåd jämfört med skjutningar.

 

Förra året anmäldes cirka 12 000 brott mot knivlagen. Det är en ökning med 40 procent sedan 2014. Under 2000-talet har kniv använts vid drygt 40 procent av alla fall av dödligt våld. Knivar som bärs på offentlig plats är lätt tillgängliga när bråk uppstår. I stridens hetta är kniven ett dödligt vapen, ett dödligt vapen som måste bort från gatorna.

 

Exemplen är många från hela landet, även från Västsverige. För en kort tid sedan kom domen mot en man som knivhuggit en kvinna på Lindholmen i december förra året. Mannen dömdes till mordförsök. Nyligen kom också en dom för ett liknande dåd, denna gång på Hisingen i Göteborg. En kvinna var frusen och klev in på det nattöppna gatuköket för att värma sig. En knapp minut senare låg hon på golvet, knivhuggen i halsen. Tingsrätten fällde mannen för grov misshandel.

 

Vi ska inte ha ett samhälle där det är fritt fram för kriminella att springa runt med kniv på stan och skapa otrygghet hos allmänheten. En viktig del för att förbättra situationen är att lagstiftaren markerar med större kraft än i dag. Moderaterna vill att lagen ändras så att den som bär kniv oftare ska dömas till fängelse i stället för böter. Det gäller dels fall då det finns en risk att kniven kommer till brottslig användning, och dels fall då någon bär kniv gång efter gång.

 

Fler brott mot knivlagen bör betraktas som grova. Det skulle innebära att fler personer som bär kniv kan gripas, anhållas och häktas och att straffet skärps till fängelse från 14 dagar till 1 år. När knivar bärs på offentlig plats utgör de lättanvända och dödliga vapen och bärs inte sällan av människor som saknar respekt för såväl lagar som människors liv och hälsa. Moderaterna vill därför också att fler personer som bär kniv på allmän plats ska kunna frihetsberövas direkt.

 

Det är viktigt att understryka att långtifrån alla som bär kniv är kriminella. Tvärtom finns det många som behöver kniven i sitt arbete eller använder den i sin vardag. Det kan vara jägaren, lantbrukaren eller privatpersonen som har en fickkniv i campingväskan. Självfallet riktar sig inte vårt förslag till dem. Vårt förslag träffar enbart de situationer där kniven riskerar att komma till brottslig användning. Det är de kriminella som använder kniven som vapen och saknar alla tankar på människors trygghet som vi vill komma åt. Inte hederliga och skötsamma personer som behöver kniven och som därför inte heller påverkas av vårt förslag.

 

Regeringen har vid ett flertal tillfällen aviserat om en översyn av knivlagen. Redan 2016 aviserades det av dåvarande inrikesminister Anders Ygeman (S). 2018 sa justitieminister Morgan Johansson (S) att regeringen vill skärpa straffet för brott mot knivlagen. Men fortfarande har ingenting hänt. Varför håller inte regeringen de löften som har ställts ut? Situationen är symptomatisk för regeringens rättspolitik: Det görs löften till höger och vänster, men i praktiken är regeringen handlingsförlamad.  

 

Medan Socialdemokraterna och Miljöpartiet bråkar med varandra, fortsätter utvecklingen att försämras i Sverige. De kriminella gängen flyttar fram sina positioner, skjutningar har blivit vardag i stora delar av landet och allt fler beväpnar sig med kniv. Det är en ohållbar situation som måste få ett slut.

 

Medborgarna i Sverige betalar höga skatter och har rätt att kunna känna sig trygga. Vi moderater är fast beslutna att göra vad som krävs för att göra Sverige säkert. Med vår politik kommer det inte längre att vara fritt fram för kriminella att springa runt med kniv på stan och skapa otrygghet för allmänheten.

 

Johan Forssell (M)

Rättspolitisk talesperson

 

Ellen Juntti (M)

Riksdagsledamot justitieutskottet