Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klimatklivet bra för Göteborg

Karolina Skog (MP), ekonomisk-politisk talesperson.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/MEDIABILD
Karin Pleijel (MP), oppositionsråd i Göteborg.Foto: CATHARINA FYRBERG

Klimatklivet har bland annat lett till att elektrifieringen av fordonsflottan har påskyndats i Göteborg, skriver Karolina Skog (MP) och Karin Pleijel (MP).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Den ekonomiska politiken är inte enbart en fråga om kronor och ören, utan den handlar i grund och botten om vilket samhälle vi bygger och vad vi lämnar efter oss till våra barn och barnbarn.

 

Förra hösten fick vi se det svart på vitt: När Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna fick bestämma prioriterade de drastiskt ner miljö- och klimatfrågorna. Nu bygger vi upp dem igen. 

 

När statsbudgeten som M och KD lade fram gick igenom var det bland mycket annat pengar till Klimatklivet som försvann. Klimatklivet har lett till att elektrifieringen av fordonsflottan har påskyndats i Göteborg. Göteborgs hamn har kunnat sätta upp laddstolpar för elbilar i hamnen och Familjebostäder har satt upp laddstolpar i flera bostadsområden. Det är också tack vare klimatklivet som Göteborgs Energi har fått en laddinfrastruktur med hög kapacitet för elbussar och att vi kunnat bygga ut fjärrvärmen i Slottsskogens idrottsområde. 

 

Om vi i Göteborg fortsatt vill ta de steg vi behöver för att sänka utsläppen och klara klimatmålen, då behöver vi Klimatklivet. 

 

Genom pengar från Klimatklivet skyndar vi på omställningen i hela landet. Laddinfrastruktur byggs ut, fler solceller ger oss el, cykelvägar byggs ut och många fler åtgärder för att få ner utsläppen blir verklighet. Vi säkrar finansiering så att Sverige kan leva upp till de åtaganden som vi har internationellt och fortsätta vara ett föregångsland.  Visst vill man gärna tro att detta var självklart och bortom politiska strider. Men så är inte fallet. Varje krona som går till miljö- och klimat har Miljöpartiet kämpat för. 

 

I och med den budget som i höst läggs fram på riksdagens bord tas stora och avgörande steg för att återställa miljö- och klimatpolitiken till det den var innan förra hösten. Med detta i ryggen kan takten öka. Det arbetet är inte bara viktigt nationellt, utan också för att gå de rätta förutsättningarna för att snabbt ställa om Göteborg. 

 

Karolina Skog (MP)

Ekonomisk-politisk talesperson

 

Karin Pleijel (MP)

Oppositionsråd i Göteborg