Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klädskatten straffar den västsvenska textilindustrin

Januaripartierna väljer att försämra förutsättningarna för klädföretagen i Västsverige, skriver Arba Kokalari (M).Foto: SHUTTERSTOCK
Arba Kokalari (M), EU-parlamentariker.Foto: ANDREAS ALFREDSSON

Efter den meningslösa plastpåseskatten presenterar januaripartierna nästa nonsens: Textilskatten. Det riskerar att slå undan benen för en av Västsveriges viktigaste industrier, skriver EU-parlamentarikern Arba Kokalari (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Borås har en lång historia som textilstad och utvecklingen av branschen fortsätter. Textilhögskolan i Borås har blivit ett nav där forskare och näringsliv tillsammans utvecklar morgondagens hållbara och giftfria tyger. I stället för att stödja detta arbete väljer januaripartierna nu att försämra förutsättningarna för klädföretagen, i Västsverige och i andra delar av landet. 

 

Det är inte första gången januaripartierna inför nya skatter med miljön som svepskäl. Plastpåseskatten har kritiserats av experter för att vara ett sätt att få in mer pengar till statskassan, helt utan bevisad miljönytta. Det enda skatten leder till är högre priser på plastpåsar i mataffärerna. Nu gör regeringen om samma misstag med den föreslagna textilskatten.  

 

Den utredning som nyligen presenterades föreslår en skatt på 40 kronor per kilo kläder och skor. I efterhand kan tillverkare begära avdrag på upp till 95 procent av skatten om de kan bevisa att deras varor är giftfria. Detta innebär att även företag som har arbetat hårt för att få bort farliga kemikalier tvingas lägga resurser på att bevisa vad deras produkter inte innehåller och ändå straffbeskattas. 

 

Till och med miljömärkta produkter som Bra Miljöval och EU Ecolabel ska straffbeskattas, likaså kläder som innehåller mer miljövänliga material som ekologisk bomull eller Econyl – polyester av återvunnen plast från haven. Även second hand-kläder beskattas enligt utredningens förslag.   

 

Samtidigt gör utredningen bedömningen att mer än 80 procent av alla kläder inte innehåller någon av de skadliga kemikalier som man vill få bort. 

 

Skadliga kemikalier i textilier är ett stort problem för både miljö och människor. Men för att komma åt kemikalierna behöver vi lösningar på EU-nivå som fungerar och som är effektiva – inte slentrianmässiga straffskatter på svenska företag vars hållbarhetsarbete ligger i framkant. 

 

I stället för att skapa drivkrafter för nya miljösatsningar tvingar den nya skatten på kläder och skor företagen att lägga sina resurser på skatt och administration. Det handlar om tid och pengar som hade kunnat användas bättre. Dessutom riskerar skatten, enligt utredningen, att slå ut 700 arbetstillfällen i en redan pressad bransch. Till följd av omställningen till e-handel har redan flera klädföretag i Borås fått varsla anställda. 

 

Mitt-S-samverkan som styr i Borås borde säga åt sina partikamrater i regeringen att skrota planerna på en skatt som riskerar att slå undan benen för en av Västsveriges viktigaste industrier.

 

Ifall vi beskattar textilier här i Sverige kommer svenska företag försvagas i den globala konkurrensen och fler jobb hotas i städer där många arbetar inom textilindustrin. Därför behövs europeiska och internationella lösningar för att minska skadliga kemikalier i samhället.

 

EU har redan i dag världens mest ambitiösa kemikalielagstiftning, men större krafttag behöver tas för att säkerställa att dessa regler följs av alla företag som säljer kläder inom EU – även kinesiska och amerikanska e-handlare. Sådana åtgärder skulle vara långt mer effektiva och rättvisa än en ny skatt. Därtill håller EU-kommissionen just nu på att ta fram en strategi för omställningen till en hållbar textilindustri, fri från skadliga kemikalier.

 

Regeringen borde i stället driva på för ambitiösa åtgärder på EU-nivå, där vi kan göra skillnad på riktigt. Eller så kan de åtminstone vara ärliga med att de bara vill höja skatten. För det är vad det är: En ny skatt utan en bättre miljö.

 

Arba Kokalari (M)

Europaparlamentariker