Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

KDU vill ha planekonomi

Rickard Nordin (C), riksdagsledamot från Göteborg. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Att säga sig värna västsvensk industri som SKF och Volvo och samtidigt förespråka tekniker som skulle tredubbla elpriserna rimmar dåligt med verkligheten, replikerar Rickard Nordin (C) till Samuel Bråse och Jakob Gatenheim vid KDU i Göteborg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

KD har den senaste tiden blivit en av de främsta förespråkarna för kärnkraft. Även M, SD och L driver en kärnkraftsvänlig linje. Det finns många skäl att ifrågasätta den argumentation som nu förs fram i debatten. Att bygga ny kärnkraft är inte ens med god vilja lösningen på problemet de beskriver.

För det första är det dyrt. Det är därför det inte byggs ny kärnkraft i Sverige – trots att det har varit tillåtet i ett decennium. För att göra det lönsamt behövs enorma statliga subventioner. Någon måste betala, antingen Sveriges skattebetalare eller hushållen och svensk industri göra det via elräkningen.

 

Den elräkningen lär inte ge upphov till utökade semesterplaner. Om man tycker elen är dyr i dag, så är det en västanfläkt jämfört med hur elpriserna kommer skena med ny kärnkraft. Att säga sig värna västsvensk industri som SKF och Volvo och samtidigt förespråka tekniker som skulle tredubbla elpriserna rimmar dåligt med verkligheten. Att dessutom, med miljardsubventioner behålla Ringhals 1 och 2 som stängs av tekniska och marknadsmässiga skäl, är inget annat än planekonomi. KDU Göteborg missar dessutom att problemet som riskerar uppstå i Göteborg och andra storstäder är flaskhalsar i näten. Det åtgärdas inte med ny kärnkraft, om den inte ska placeras på Hisingen. I stället är den en mångfald av åtgärder som måste till. 

 

De som vill bygga ny kärnkraft brukar hävda att förnybar energi är opålitlig. Det är en myt. Vi har utmärkta  örnybara system i biokraft och vattenkraft, som täcker upp när det inte blåser eller solen inte lyser. Att dessutom kombinera det med mer lagring, överföring och flexibilitet är den verkliga lösningen på problemen. Det säger till och med kärnkraftsägarna själva. Många av de stora industriprojekt som går ut på att minska utsläppen, som när SSAB vill ställa om stålproduktionen till förnybart, utgår från stora mängder billig el. Det kan bara fås i det förnybara energisystemet. Dyr kärnkraftsel skulle kullkasta hela affärsmodellen, vilket KDU glömmer berätta när de lyfter fram SSAB som exempel.

 

Slutligen bör de kärnkraftsvänner som påstår att förnybart är opålitligt bänka sig framför HBO:s nya succéserie ”Chernobyl”, regisserad av svenske Johan Renck. Det är en fasansfull påminnelse om kärnkraftsolyckan i dåvarande Sovjet. 25 år senare hände det igen, när Fukushima i Japan drabbades av en rad haverier. Hur säkert ett kärnkraftverk än må sägas vara, så finns alltid risken för en allvarlig olycka med enorma miljömässiga och ekonomiska konsekvenser. Konsekvenser så stora att ingen vill försäkra kärnkraften till fullo. Ny kärnkraft må vara slagkraftigt på en valaffisch, men i dagens verklighet funkar det inte.

 

Rickard Nordin (C)

Energi- och klimatpolitisk talesperson och riksdagsledamot från Göteborg