Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

KD vill sätta ett plåster på ett stort gapande sår

Daniel Bernmar (V), oppositionsråd i Göteborg.Foto: ALICE VERNERSSON

Vi hoppas att de borgerliga partierna är beredda att satsa de pengar som är nödvändiga för att vi ska få en hemtjänst värd namnet, skriver Daniel Bernmar (V) i en replik till Elisabet Lann (KD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Det är mycket glädjande att Elisabet Lann (KD) äntligen har insett allvaret och nu vill ha ett åtgärdspaket för hemtjänsten i Göteborg. En fråga om vi drivit i över ett år. Tyvärr är förslaget att likna vid ett plåster på ett stort gapande sår.

 

Vänsterpartiet har varit drivande i utvecklingsarbetet som gjorts inom programmet för Attraktiv Hemtjänst, och många i hemtjänsten har upplevt det som mycket bra satsningar. Vi varnade därför tidigt för vad som skulle ske om vi tvingades införa valfrihetsreformen LOV samtidigt som arbetet med Attraktiv hemtjänst pågick. Tyvärr lyssnade inte högerstyret på oss och LOV infördes under 2018. Det fick snabbt allvarliga konsekvenser. 

 

Vänsterpartiet och rödgrönrosa föreslog därför redan i april 2019 en åtgärdsplan för hemtjänsten. Vi föreslog också att införandet av den nya ersättningsmodellen skulle pausas eftersom rätt förutsättningar inte fanns. Men det borgerliga styret ville inte lyssna. 

 

Det är provocerande att de ideologiska skygglapparna fått styra så här länge. För precis det som rapporten lyfter fram är samma kritik som Vänsterpartiet lyft i flera år. Nämligen att införande av LOV skulle omkullkasta hela arbetet med Attraktiv Hemtjänst. Ibland gör det mer ont än annars att få rätt. 

 

Få av de åtgärder som Lann (KD) föreslår kommer att lösa problemen. I stället för att utbilda timanställda är lösningen att höja grundbemanningen. Genom att ge undersköterskorna fler arbetskamrater minskar den ohälsosamma stressen som leder till sjukskrivningar. 

 

Elisabet Lann (KD) skriver att alliansen vill se över ersättningsmodellen med utförd tid eftersom den fört med sig problem med tuffa scheman för personalen samt minutstyrning. Men sanningen är att problemen med den nya ersättningsmodellen inte är modellen i sig, utan att den införts utan finansiering och att vi samtidigt infört LOV. Resurserna räcker inte till för att skapa rimliga och hälsosamma scheman när vi inte har råd att anställa fler. Detta vet Lann (KD) om men väljer fortfarande att stoppa huvudet i sanden. 

 

Vänsterpartiet vill ha en hemtjänst där de äldre får den omsorg de behöver, och där personalen har förutsättningar att göra ett bra jobb. För att skapa det krävs rejält med resurser, inte bara en stimulanspeng. Vi hoppas att de borgerliga partierna är beredda att satsa de pengar som är nödvändiga för att vi ska få en hemtjänst värd namnet. 

 

Daniel Bernmar (V) 

Oppositionsråd i Göteborg