Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kasta inte ut människor som bidrar till Sverige

Said Abdu (L), näringspolitisk talesperson.Foto: MAGNUS FRÖDERBERG
Robert Hannah (L), riksdagsledamot från Göteborg.Foto: MAGNUS FRÖDERBERG

Sverige ska inte kasta ut människor som bidrar till vårt samhälle och som fyller behov på arbetsmarknaden. Flera Göteborgsföretag tar skada av det svenska regelrytteriet. Vi ska underlätta klassresor, inte stå i vägen för dem, skriver riksdagsledamöterna Said Abdu (L) och Robert Hannah (L). 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Det ska vara svårt för företag att klara sig i Sverige, det ska vara svårt att göra en klassresa och det ska vara svårt för människor som flyttar hit att jobba och utvecklas. Så kan man nästan tro att regeringens politik är stöpt. Men vi liberaler vill tvärtom.

 

Som liberaler är vi i grunden optimister och tror på människans potential. Vår politik bygger broar, inte murar. Vi öppnar våra hjärtan, vi sluter inte gränserna. Vi tror på individens potential. För att vårt näringsliv ska kunna utvecklas måste entreprenörer kunna komma till vårt land för att kunna förverkliga sig själva och sina affärsplaner. Gränsen ska alltid vara öppen för entreprenörskapets Zlatan som vill skapa sig en framtid och bidra till utvecklingen i Sverige.

 

2014 anställdes Aleksei Magusev hos Göteborgsföretaget Forza Fotboll som är ett mjukvaruutvecklingsbolag med 40 anställda och över 3 miljoner produktanvändare. Grundaren Patrik Arnesson kallar Magusev för en stjärnprogrammerare utan dess like. 2016 fick Magusev beskedet att han, tillsammans med sin gravida fru, skulle utvisas från Sverige på grund av en försäkringsmiss. Forza Fotboll befinner sig i ett tvistemål gentemot Migrationsverket och har precis hunnit överklaga det första beslutet om utvisning vilket fördröjt utvisningen av Magusev. Bara på Forza Fotboll riskerar 14 anställda utvisning av samma skäl.

 

Bruce Yinhe kom till Sverige 2009 för att studera systemvetenskap och programmering vid Göteborgs Universitet. Efter studierna fick Yinhe arbete som mjukvaruutvecklare. 2016 krävde Migrationsverket att Yinhe uppvisade att han kontinuerligt fått den lön och de förmåner som utlovats. Myndighetens fyrkantighet vad gäller förmåner och skillnader på hundralappen fick nästan Yinhe utvisad.

 

Sverige kan inte tillåta att våra mest flitiga och arbetande människor riskerar att utvisas från landet. Den rödgröna regeringens politik är bakvänd. När vi utvisar människor med nyckelkompetens och vilja att bidra till vårt gemensamma välstånd, men väljer att göra en orättvis bedömning av de som gör precis tvärtom, har vi missuppfattat vad integration och en långsiktig samhällsuppbyggnad handlar om.

 

Det ska vara enkelt för företag att utvecklas i Sverige. Det ska vara enkelt att göra en klassresa dit man vill, men framför allt ska det vara enkelt för flitiga och välutbildade människor att flytta till Sverige för att vara med och utveckla vårt land. Näringslivets främsta tillväxthinder i dag är kompetensförsörjning. Här ser Liberalerna arbetskraftsinvandring som en möjlighet och tillgång för att möta utmaningen. Vi måste ta vara på våra företag och de människor som är med och driver vårt land framåt. Därför vill vi:

 

 • Begränsa handläggningstiderna till maximalt 30 dagar.

Sveriges flyktingmottagande har varit stort under de senaste åren. Det leder till prövningar för kommunerna när nyanlända ska lotsas till bostad, försörjning och delaktighet. Samtidigt finns här en fantastisk potential och entreprenöriell drivkraft som måste tas tillvara. Vi måste möta våra nya medborgare med jobb och möjligheter till företagande och självförsörjning. Enligt Riksrevisionen tar det mellan 7 och 10 år för en nyanländ att etablera sig i Sverige. Handläggningstiderna för arbetstillstånd måste begränsas till maximalt 30 dagar.

 

 • Flytta ansvaret från Migrationsverket till Skatteverket.

 

Det är fel att handläggningstiderna för arbetstillstånd blir orimligt långa till följd av att antalet asylsökande ökar. Handläggningstiderna kan vara upp till ett år. Företagare anser också att ansökningsproceduren är svår att överblicka, det är oklart vad ansökningar ska innehålla och svårt att få information från om hur lång tid det tar att få besked. Vi föreslår därför att regeringen överväger att flytta handläggningen av arbetstillstånd från Migrationsverket till den mer passande myndigheten Skatteverket.

 

Liberalerna har tillsammans med de andra allianspartierna lagt fram ett nytt lagförslag som skulle underlätta för människor att arbeta i Sverige. Regeringen prioriterar inte frågan och kommer ge klartecken först sommaren 2018. Det är rent ut sagt bedrövligt att regeringen inte ser problemen. Liberalerna vill mer.

 

Said Abdu (L)

Näringspolitisk talesperson

 

Robert Hannah (L)

Riksdagsledamot för Göteborg