Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jonas Attenius borde kanske söka sig till riksdagen

Jonas Attenius (S) vet mycket väl att deras förslag har varit frågor för riksdag och regering – inte för kommunen, skriver Axel Josefsson (M) och Elisabet Lann (KD) i en replik.Foto: ALI LORESTANI/TT
Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.Foto: HENRIK JANSSON
Elisabet Lann (KD), kommunalråd i Göteborg med ansvar för äldreomsorg.Foto: HENRIK JANSSON

Jonas Attenius (S) rasar över saker som hanteras i riksdagen, inte i Göteborgs kommun, skriver Axel Josefson (M) och Elisabet Lann (KD) i en replik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Jonas Attenius (S) påstår i sin replik på GT Debatt att det saknas språkkrav inom äldreomsorgen i Göteborg. Att det redan i dag finns tydliga krav på att personalen inom äldreomsorgen ska kunna svenska och att det har tagits fram en kompetensförsörjningsplan – med fokus på det svenska språket – avfärdar han som ”dunkla formalia och påhittiga tolkningar”. 

Det är svårt att ta argumentationen på allvar. Inte minst när han själv pekar på att det finns hundratals medarbetare i kommunen som arbetar med rekrytering och att det ingår i deras jobb att säkerställa att varje nyanställd har förmågan att kunna god svenska.

Attenius betonar värdet av en ärlig debatt. Samtidigt anklagar han oss för att säga nej till hårdare tag mot kriminella och extremistiska aktörer i fristående förskolor samt till att begränsa kusinäktenskapens utbredning. Men Attenius vet mycket väl att deras förslag har varit frågor för riksdag och regering – inte för kommunen.

Vi håller med om att regeringen har brustit inom dessa områden, men det innebär inte att kommunen kan gå in och ta över statens ansvar för detta. Det skulle endast innebära ytterligare kommunal administration, i frågor där kommunen dessutom saknar mandat. Det är inte bara oärligt, det är även okunnigt.

Förslagsvis borde Attenius lyfta telefonen och prata med sina partikamrater i regeringen om sin kraftfulla kritik. Då kan han även vädra sitt missnöje kring att justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) gav bakläxa till Socialdemokraterna i Göteborg om att deras förslag om att undanta hela Göteborg från ebo-lagen strider mot syftet med lagen.

Jonas Attenius stoltserar över att han, nu när Socialdemokraterna är i opposition, vill skära ned byråkratin med 300 miljoner kronor. Att sedan driva politik för ökad administration tyder på en mycket bristfällig förståelse för hur man styr med en budget. Han undviker också det faktum att byråkratiinflationen byggdes upp under 24 års socialdemokratiskt styre. Det är att föra göteborgarna bakom ljuset.

 

Axel Josefson (M)

Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg

 

Elisabet Lann (KD)

Kommunalråd i Göteborg med ansvar för äldreomsorg