Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jämlikheten ökas med aktiv arbetsmarknadspolitik

Håkan Linnarsson (S), ordförande för Göteborg & Co.
Foto: PETER WAHLSTRÖM
Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.
Foto: SOCIALDEMOKRATERNA I GÖTEBORG

Håkan Linnarsson (S) och Ann-Sofie Hermansson replikerar på Visita Västras ordförande Malin Franck som skrev "Bristen på kompetens riskerar målet".

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Besöksnäringen är en stark motor för jobb och tillväxt. Staden och branschens parter måste, allt tätare, jobba tillsammans för att se till att den växande besöksnäringens fördelar når hela Göteborg.

Visitas engagemang för att lösa kompetensförsörjningen inom besöksnäringen är glädjande. Just kompetensförsörjningen är en nyckelfråga för att de 12 500 nya arbetstillfällena, varav 8 500 heltidstjänster, ska kunna bli verklighet till 2030. 


Vi socialdemokrater såg tidigt denna utmaning och har under de senaste åren satsat offensivt på att lyfta arbetslösa göteborgare hela vägen till ett hotell- och restaurangjobb. Precis som Visita efterfrågar bygger satsningarna på att vuxenutbildningen, i nära koordinering med arbetsmarknadsinsatserna, tar en aktiv roll. Vi kallar denna modell för det stegvisa jobb- och kunskapslyftet. 


Låt oss ta några exempel på hur vi jobbar med att kompetensförsörja besöksnäringen:


Hotelltalangerna. Inom Talangkonceptet erbjuder vi sedan flera år tillbaka intensiv utbildning till nyanlända göteborgare. Språkträning på arbetsplatsen kombineras med praktik, i tight samverkan med arbetsgivare inom hotellbranschen. Resultatet ger en fingervisning om hur bra samverkan kan fungera: Arbetslösa göteborgare, många utan några förkunskaper alls, har stegvis kunnat gå hela vägen till viktiga, riktiga jobb på hotell i Göteborg.


Nya vuxenutbildningar. Restaurangkocks-, storkökskocks-, måltidsbiträdes-, branschintroduktions- och bageriutbildningar drog i gång i januari 2018. I denna första årskull kommer 100 göteborgare att introduceras, kompetenshöjas och spetsutbildas för att kunna jobba inom hotell- och restaurangbranschen.


Nya kurspaket. Under hösten 2018 drar vi i gång ännu fler utbildningar med fokus på besöksnäringen. Hotell- och restauranginriktade utbildningar, såsom kock och måltidsbiträde, kommer att kunna läsas som kurspaket med svenskundervisning som en viktig del. Vi kopplar på språkstödjande insatser just för att kombinera arbetslöshetsbekämpning med kompetensförsörjning.


Vi ser samma utmaningar som Visita. Om besöksnäringen ska kunna växa och gynna hela Göteborg måste kompetensförsörjningen fungera. Genom att knyta samman en aktiv arbetsmarknadspolitik, en flexibel vuxenutbildning och ett utbyggt språkstöd kan vi öka jämlikheten, klara kompetensförsörjningen och stärka integrationen – på samma gång. Vi välkomnar Visita som viktig part i detta arbete och hoppas på fler chanser till dialog framöver.


Håkan Linnarsson (S)

Ordförande Göteborg & Co


Ann-Sofie Hermansson (S)

Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg