Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jämlikhet är lösningen mot hemlöshet

Jenny Broman (V), oppositionsråd i Göteborg.Foto: ALICE VERNERSSON
Johanna Eliasson (V), ledamot i Fastighetsnämnden.Foto: ALICE VERNERSSON

Vi rödgrönrosa fick med oss det borgerliga styret på att Göteborgs nya hemlöshetsplan ska ha fokus på barnperspektivet, skriver Jenny Broman (V) och Johanna Eliasson (V) inför torsdagens fullmäktige i Göteborg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

För att komma åt problemen med hemlöshet i Göteborg ska kommunfullmäktige fatta beslut om en ny hemlöshetsplan. I förslaget som ligger på bordet har Vänsterpartiet och rödgrönrosa kämpat för att det ska finnas ett särskilt fokus på att motverka att barn blir hemlösa eller att deras föräldrar vräks från sin bostad. Varje barnfamilj som lever i akut hemlöshet är en barnfamilj för mycket.

 

Trots att det byggs rekordmånga bostäder i Göteborg är bostadsbristen oroande stor. Störst är bristen på billiga hyresrätter. Konsekvensen blir att många människor tvingas till otrygga eller dyra boendelösningar för att ge sig själva och sina barn tak över huvudet.

 

Enligt Fastighetskontorets rapport som släpptes i juli 2018 visar statistik att 1 611 barn lever i någon form av hemlöshetssituation, varav 663 befinner sig i akut hemlöshet. Dessa barn lever i tillfälliga boendelösningar som till exempel kommunala jourboenden, på campingplatser och på vandrarhem. I många av fallen bor barn med sin mamma som har lämnat en relation där våld har förekommit.

 

Denna situation är oacceptabel. Alla barn som bor i Sverige har rätt till en bra uppväxt. Från och med nästa år kommer FN:s Barnkonvention att bli lag i Sverige. Det ställer höga krav på oss som beslutsfattare att alltid sätta barnperspektiv på alla beslut som fattas.

 

Att barn tvingas flytta runt mellan tillfälliga och mer eller mindre trygga boendelösningar är inget annat än en katastrof ur ett barnperspektiv. Barn och unga måste ges möjlighet till utveckling och trygghet, vilket de knappast får om de är hemlösa. Barn som lever i hemlöshet får svårt att skapa sociala kontakter, klara skolgång och att överhuvudtaget känna sig som en del av samhället. Många växer upp med en ständig oro över var och hur de ska bo nästa dag. Det är inte ovanligt att både barn och föräldrar blir påverkade både fysiskt och psykiskt över stressen att inte ha en bostad.

 

Vi är glada över att kommunen nu tar tag i problemen genom att ta fram en ny hemlöshetsplan. Att vi rödgrönrosa dessutom fick med oss det borgerliga styret på att planen ska ha fokus på barnperspektivet är särskilt angeläget. Inget barn ska tvingas växa upp i hemlöshet.

 

Dock blir det upp till bevis om det borgerliga styret kommer att gå från ord till handling. Det är en sak att säga att inget barn ska leva i hemlöshet, men en annan att göra det som krävs för att lösa problemet.

 

De borgerliga partierna har nämligen lagt fram flera förslag som försvårar barnfamiljernas ekonomiska situation. Bland annat vill de inrätta fuskjägare i socialtjänsten, något som riskerar att öka den sociala och ekonomiska utsattheten för barnfamiljer. Dessförinnan föreslog de att barnfamiljer ska nekas försörjningsstöd om de inte kan visa upp ett giltigt andrahandskontrakt, ett förslag som vi rödgrönrosa tillfälligt har stoppat. Dessutom ser vi också att rätten till nödbistånd stramas åt, bland annat som en följd av den borgerliga nedskärningsbudgeten.

 

Samtidigt vill alliansen också omvandla hyresrätter till bostadsrätter vilket gör det ännu svårare för utsatta grupper att hitta en bostad med billig hyra. Det här är en politik som riskerar att slå hårt mot barnfamiljer och försätta ännu fler i hemlöshet.

 

Vänsterpartiet vill i stället att kommunen ska arbeta för att hjälpa utsatta barnfamiljer. Att göra sociala insatser är särskilt viktigt tills dess att bostadsbyggandet är i fas. Dessutom behöver fler billiga hyresrätter byggas och fler lägenheter vikas till hemlösa barnfamiljer. Under de senaste åren har de kommunala bostadsbolagen särskilt avsatt 600 lägenheter till bostadslösa barnfamiljer. Här behöver de privata fastighetsägarna bidra i större utsträckning.

 

Ojämlikheten växer sig allt större i Göteborg och att sakna bostad är den yttersta konsekvensen av dess fula ansikte. De som drabbas hårdast är kvinnor och barn. Vi hoppas därför att det borgerliga styret går från ord till handling och gör det som krävs för att hjälpa de hemlösa barnfamiljerna.

 

Jenny Broman (V)

Oppositionsråd i Göteborg (V)

 

Johanna Eliasson (V)

Ledamot i Fastighetsnämnden