Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ja till språkkrav, nej till byråkrati

Göteborgs äldre känna sig trygga med de människor som hjälper dem och då är det av stor vikt att man förstår varandra, skriver Axel Josefson (M) och Elisabet Lann (KD).Foto: HENRIK JANSSON
Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.Foto: MICHAEL ERICHSEN/BILDBYRÅN
Elisabet Lann (KD), kommunalråd i Göteborg med ansvar för äldreomsorg.Foto: PRESSBILD

Göteborgs stad har redan tydliga krav på att personalen inom äldreomsorgen ska kunna svenska. Det framgår tydligt i jobbannonser som en kvalifikation som måste vara uppfylld för anställning, skriver Axel Josefson (M) och Elisabet Lann (KD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Frågan om språkkrav aktualiserades på Göteborgs kommunstyrelses beslutsmöte under onsdagen. Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna har där krokat arm och vill införa ett språktest för att få anställning inom äldreomsorgen i Göteborgs stad. 

 

Vi i alliansen blundar inte för de problem som finns när det gäller språkförbistring inom äldreomsorgen. Konsekvenserna kan bli stora om man inte kan göra sig förstådd på svenska. Våra äldre ska känna sig trygga med de människor som hjälper dem och då är det av stor vikt att man förstår varandra.  

 

Nyligen visade en undersökning från fackförbundet Kommunal att närmare tre fjärdedelar av skyddsombuden anser att ”språkförbistring leder till oro bland brukarna, ökad stress hos personal samt att uppgifter i verksamheten inte blir utförda”. 

 

Tidigare undersökningar har pekat på samma problem och därför har vi inte suttit stilla i båten. Alliansen har därför sedan vi tog över styret av staden 2019 vidtagit ett antal åtgärder som de rödgröna har haft möjlighet att göra under alla år de har styrt staden och därmed haft det yttersta ansvaret för äldreomsorgen.  

 

För det första har vi tydliga krav på att personalen inom äldreomsorgen ska kunna svenska. Det framgår tydligt i jobbannonser som en kvalifikation som måste vara uppfylld för anställning. För att få arbeta med våra äldre ska du kunna svenska lägst årskurs nio eller svenska på grundläggande nivå. 

 

I anställningsintervjun valideras språkkunskaperna av den chef som ansvarar för rekryteringen. Göteborgs stad tillämpar ett tillitsbaserat ledarskap. Vi litar på våra chefer och vi anser att ett personligt möte är en mer tillförlitlig validering än ett skriftligt språktest. I slutänden måste chefen vara den som avgör om personen kan verka på sin arbetsplats. 

 

Vi litar också mer på de som arbetar inom äldreomsorgen och politikerna som verkar ute i stadsdelarna än på de politiker som vill tjäna billiga poänger: Ena dagen vill de minska byråkratin, andra dagen vill de öka på de administrativa uppgifterna för stadens anställda. Vi ska inte utveckla nya byråkratiska processer. Var tredje nyanställd i Göteborgs stad har under de senaste åren varit en administratör. Det är en utveckling vi måste hejda. I stället ska pengarna läggas på våra äldres omsorg. 

 

I remissvaren som inkommit från äldreomsorgen och stadsdelspolitiker har det inte framkommit att man vill införa ett språktest. De åtgärder som redan är sjösatta anses vara tillräckliga. 

 

Förutom kravet på språkkunskaper vid nyanställning har en kompetensförsörjningsplan för äldreomsorg tagits fram, där fokus ligger på att medarbetarna ska behärska svenska språket. Det finns också med i kravspecifikationen för kommunal hemtjänst och i förfrågningsunderlag för privata utförare. Att höja språkkompetensen är i gång. 

 

Skulle vi längre fram få tydliga indikationer på att våra åtgärder inte räcker är vi beredda att komma med nya förslag. För alliansen är det viktigt att alla som arbetar inom äldreomsorgen har rätt språkkunskaper för att kunna utföra sina arbetsuppgifter på bästa sätt. Men i nuläget ska vi lägga tid och pengar på den faktiska omsorgen – inte på nya byråkratiska processer. 

 

Axel Josefson (M)

Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg

 

Elisabet Lann (KD)

Kommunalråd i Göteborg med ansvar för äldreomsorg