Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Inte ens borgarna tror på valfrihetsreformen

Daniel Bernmar (V), oppositionsråd i Göteborg.Foto: HENRIK JANSSON
Vi rödgrönrosa i Göteborg anser att det viktigaste inte är att de äldre ska kunna välja företag, utan valfrihet handlar om att kunna bestämma över sin vardag och vad man vill ha hjälp med, skriver Daniel Bernmar.Foto: SHUTTERSTOCK

Förslaget om att införa lottning i hemtjänsten för de som inte aktivt väljer leverantör skapar osäkerhet. Det riskerar också bli dyrt. På grund av det låga intresset har redan omkring 40 procent av alla privata aktörer lagt ner sin verksamhet, skriver Daniel Bernmar (V).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

För ett år sedan pressade det borgerliga styret igenom en privatisering av hemtjänsten genom att införa ett system enligt lagen om valfrihetssystem (LOV). Konsekvensen har blivit sämre ekonomiska förutsättningar, sämre kvalitet på omsorgen och försämrade arbetsvillkor för personalen.

 

Att hemtjänsten privatiserats innebär att privata aktörer numera fritt kan etableras och får bedriva hemtjänst. Det borgerliga styret ville möjliggöra för äldre att fritt kunna välja och välja bort hemtjänstaktörer. Vi rödgrönrosa anser dock att det viktigaste inte är att de äldre ska kunna välja företag, utan valfrihet handlar om att kunna bestämma över sin vardag och vad man vill ha hjälp med.

 

Nu riskerar de äldre att återigen kastas ut i osäkerhet genom förslaget att införa lottning i hemtjänsten. 

 

Det betyder att de äldre som inte gör ett aktivt val ska slumpas ut på olika utförare i stället för att de ska hamna hos kommunens hemtjänst som i dag.

 

Bakgrunden till förslaget om att införa ett lotteri i hemtjänsten är att det borgerliga styret ville underlätta för de privata utförarna att få nya ”kunder”. I stället för valfrihet för de äldre går de privata företagens intressen före, precis som vi misstänkte. Det är anmärkningsvärt att de inte tror på den så kallade valfrihetsreform som de själva infört och nu vill införa tvång.

 

I dag är det endast fem procent som valt en annan utförare än kommunen, i vissa stadsdelar har endast ett fåtal valt. Vi förstår att detta givetvis är pinsamt för alla privatiseringsivrare som hade höga förväntningar på att de äldre skulle rusa till de privata aktörerna. Men att 95 procent har valt att stanna hos kommunen borde inte ses som ett misslyckande. Tvärtom ska vi vara stolta över vår hemtjänstpersonal som varje dag gör fantastiska insatser hos våra äldre göteborgare. 

 

På grund av det låga intresset att välja en annan aktör än kommunen har redan omkring 40 procent av alla privata aktörer lagt ner sin verksamhet. Det är helt enkelt inte lönsamt för företagen att bedriva hemtjänst. Att aktörer kommer och går har skapat en osäkerhet för de äldre som får skickas fram och tillbaka. Det försämrar även personalkontinuiteten som vi vet är av stor betydelse för många. 

 

När de privata aktörerna lägger ner sin verksamhet eller går i konkurs måste kommunen vara beredd att ta emot deras omsorgstagare inom 30 dagar. Det blir en snabb omställning som medför extra kostnader. Att finansiera detta slår hårt mot den redan underfinansierade hemtjänsten. 

 

Vi rödgrönrosa anser att kommunen ska fortsätta vara alternativet för de som inte aktivt väljer. På så sätt kan vi säkerställa att de äldre som inte har specifika önskemål garanteras en stabil organisation i stället för att hamna i klorna på oseriösa utförare som lägger ned fabriken efter en månad. Samtidigt vill vi att kommunen ska arbeta aktivt med att utveckla inflytandet och delaktigheten även för de äldre som inte gör något val.

 

Att värna ”konkurrensneutralitet” högre än kvalitet på omsorg är häpnadsväckande. Varken LOV eller ett lotteri leder nämligen till höjd kvalitet. Tvärtom är det en kostsam reform där stora summor pengar måste läggas på byråkrati och kontroll för att hålla koll på de privata utförarna. 

 

Verklig valfrihet kostar pengar. För att äldre ska ges större möjligheter att bestämma över sin vardag och vad de vill ha hjälp med behövs fler anställda. Hemtjänstpersonalen behöver fler kolleger och mer tid hemma hos de äldre för att kunna ge en god omsorg. Vi rödgrönrosa vill därför lägga mer pengar på äldreomsorgen. Vi måste våga satsa för att komma till rätta med bristerna.

 

På onsdagens kommunstyrelsemöte tas beslutet om vem som ska ha ansvaret för de äldre som inte gör ett aktivt val. Då hoppas vi att fler med oss sätter stopp för att införa ett lotteri utan vinnare. Hemtjänsten i Göteborg ska värna de äldres bästa, inte underlätta för företagen att tjäna pengar.

 

Daniel Bernmar (V)

Daniel Bernmar Oppositionsråd i Göteborg