Jonas Attenius (S), kommunalråd i Göteborg. Foto: PRESSBILD
Jonas Attenius (S), kommunalråd i Göteborg. Foto: PRESSBILD

Inget utbildningskrav med högerns inträdesjobb

Publicerad

Kommunalrådet Jonas Attenius (S) svarar på Moderaterna i Göteborgs förslag om inträdesjobb.

Oppositionsrådet Jonas Ransgård (M) bekräftar på GT Debatt att han är överens med mig om grundproblemen på svensk arbetsmarknad. Han beskriver mycket riktigt hur arbetslösheten, trots en i övrigt god ekonomisk utveckling, har bitit sig fast i grupper som saknar den kompetens som arbetsmarknaden efterfrågar. Men han landar tyvärr i slutsatsen att vissa göteborgare behöver sänkt lön, inte utbildning och kompetenshöjning. För mindre än ett år sedan höll Ransgård med mig – han ville inte lagstifta om göteborgarnas löner. Det skadar förtroendet för den lokala politiken när göteborgarnas folkvalda byter uppfattning så fort partiledningen i Stockholm tvärvänder i frågan.

 

Ransgård har haft två debattartiklar på sig att argumentera för högerns förslag om inträdesjobb. De sakliga argumenten har lyst med sin frånvaro. I stället har insinuationer om min bakgrund i byggbranschen, spekulationer om facket och utläggningar kring konflikten i Göteborgs hamn fått avlösa varandra. 

 

Det är inte svårt att gissa varför: Ransgård vet att förslaget inte kommer att fungera. Högerns inträdesjobb blir ingen språngbräda till andra jobb, eftersom det inte existerar några konkreta utbildningskrav. Redan i min förra replik redogörs i detalj kring detta. Dock verkar det behöva upprepas. Jag citerar därför direkt ur Moderaternas förslag: ”30 procent av arbetstiden anses därmed gå till att lära sig arbetet eller utbildning. Arbetsgivaren har ej skyldighet att organisera eller bekosta eventuell utbildning. Att ingå sådana avtal är frivilligt”. Vad det i praktiken kommer att innebära är människor som gör samma jobb som alla andra - men för 70 procent av andras lön. 

 

I Göteborg har försörjningsstödet minskat med över 100 miljoner kronor på ett par år. Arbetslösheten bland ungdomar har mer än halverats sedan 2010. I norra Biskopsgården, Hjällbo och Gårdsten har sysselsättningen fördubblats sedan 1997. Vi rödgröna satsar på att stegvis lyfta människor till egenförsörjning. Vi skapar en första väg in på arbetsmarknaden för den som står utan jobb. Med skräddarsydda insatser, flexibel svenskundervisning och handledning lyfter vi stegvist arbetslösa göteborgare till en högre utbildnings- och kompetensnivå. Arbetslösa går från bidragsberoende till viktiga, riktiga jobb. 

 

Nu är det mindre än ett år kvar till valet. Förra året bedyrade Ransgård att politiker inte ska lägga sig i lönebildningen. I år vill han lagstifta om lägre löner. Vi är många som är oroliga för vad Ransgård kan tänka sig göra nästa år – om han får chansen. 

 

Jonas Attenius (S)

Kommunalråd i Göteborg

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag