Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Inget kinesiskt konsulat utan Gui Minhais ovillkorliga frihet

David Lega (KD), Europaparlamentariker.Foto: FREDRIK PERSSON/TT
Släpps inte Gui Minhai ovillkorligt och utan vidare fördröjning fri, får det kinesiska konsulatets personal i Göteborg helt enkelt fortsätta trängas i lokalerna på Grönsakstorget.Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Gui Minhai, kidnappad svensk medborgare och förläggare.Foto: PRIVAT

Det får inte bli tal om ett nytt kinesiskt generalkonsulat i Göteborg så länge Kina fortsätter hålla den svenska medborgaren Gui Minhai i fängelse. Gui Minhai måste garanteras fri lejd till Sverige innan en arrendering kan bli aktuell, skriver EU-parlamentarikern David Lega (KD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Kina är en kommunistisk enpartistat med tiotals miljoner människoliv på sitt samvete. Och alltmedan förtrycket fortgår och Hongkong och Taiwan bävar för Pekings snabba upprustning, ökar Kina i rask takt sitt ekonomiska inflytande världen över.

 

Den som ser Kina som en framväxande supermakt måste nyss ha vaknat från en lång Törnrosa-sömn. Landet är sedan länge en av världens tre största ekonomier, jämsides EU och USA. Pekings mångmiljardinvesteringar runtom i Afrika är högst syn- och kännbara. Den återupprättade Sidenvägen, ”Ett bälte, en väg”, ska genom ett antal infrastrukturkorridorer, till land och till sjöss, underlätta Kinas handel med och investeringar i övriga Asien och Europa.

 

Europa kan inte fjärma sig från Kinas inflytande. Runtom i Medelhavet och på och kring Atlanten drivs eller ägs ett antal hamnar redan av statskontrollerade, kinesiska företag. En av kontinentens största hamnar, den i Pireas i Grekland, kontrolleras sedan 2016 helt av China Ocean Shipping Co (COSCO).

 

Just kontroll och drift av europeiska hamnar är en hörnsten i ”Ett bälte, en väg”-projektet. Här är också svenska hamnar av intresse, vilket vi fick erfara häromåret då ett kinesiskt konsortium ville anlägga en djuphamn i Lysekil. Efter omfattande kritik från både närboende och försvarsministern drog sig investerarna dock tillbaka.

 

Reträtten innebär inte att svenska hamnar framöver är fredade från kinesiska uppköpsplaner. Allra minst Skandinaviens största hamn, den här i Göteborg. Staden vars näringsliv sedan ett decennium, genom Geelys majoritetsägarskap i Volvo Cars, präglas av ett kinesiskt inflytande som ingen kan bortse från.

 

Samtidigt som Geely nu spenderar tre miljarder kronor på ett svenskt huvudkontor på Lindholmen har Kina inte gett upp kampen om ett vräkigt generalkonsulat i Göteborg. I december 2017 avslog stadens fastighetskontor Kinas önskemål om att bygga vid Stora Torp. Det var ett riktigt beslut.

 

När nu frågan är uppe på tapeten igen är det viktigt att det blir rätt från början.

 

För det första får det inte röra sig om något kinesiskt markköp, utan på sin höjd om en arrendering. Rimligen borde upplåtelseformen vara av underordnat intresse för Kina, då ett generalkonsulat är okränkbart alldeles oavsett, helt i enlighet med internationell konsulärrätt.

 

En beviljad markarrendering kan dock inte komma på tal förrän berörda myndigheter fastslagit att en sådan arrendering inte utgör ett säkerhetspolitiskt hot mot Sverige. Myndigheter med sakkompetens att göra en sådan bedömning är utrikes- och försvarsdepartementet, Försvarsmakten och Säkerhetspolisen. Skulle de exempelvis finna att det kinesiska behovet av ett större generalkonsulat grundar sig i att man där avser bedriva annan verksamhet än vad mandatet tillåter (konsulär- samt främjande-och migrationshanteringsverksamhet) måste ingångsvärdet vara att inte godkänna markarrenderingen.

 

Sådana säkerhetspolitiska hänsyn, som rör alla svenskars trygghet och säkerhet, måste alltid stå över det kommunala självstyret.

 

För att en arrendering ens ska komma på tal måste Kina först försätta den svenska medborgaren och samvetsfången Gui Minhai på fri fot och garantera honom fri lejd till Sverige. Sker inte detta ovillkorligt och utan vidare fördröjning får konsulatets personal helt enkelt fortsätta trängas i lokalerna på Grönsakstorget.

 

Det är hög tid att sluta vara naiva när det gäller Kina. Oavsett hur mycket landets närvaro gynnar Göteborg och Sverige ekonomiskt får det aldrig stå över vår eller Taiwans säkerhet. Oavsett hur mycket kassaklirr Kinas investeringar ger får det aldrig vara överordnat kinesers, Hongkongbors och tibetaners fri- och rättigheter.

 

Det är du och jag skyldiga den svenska demokratin. Det är du och jag, som göteborgare och svenskar, skyldiga frihetskämpar som Gui Minhai.

 

David Lega (KD)

Europaparlamentariker