Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Inga skojare ska få sko sig på vår välfärd

Jörgen Fogelklou (SD), oppositionsråd i Göteborg.Foto: SD GÖTEBORG

Det är hög tid att begrava gamla låsningar och dogmer. Tillsammans utgör vi oppositionspartier faktiskt en majoritet i fullmäktige, skriver Jörgen Fogelklou (SD) i en replik till Jonas Attenius (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Jag har hittills uppfattat Jonas Attenius (S) som en rekorderlig herre. En person som sakligt argumenterat, stått upp för det han tyckt varit rätt och som sagt ifrån när han tyckt något vara fel. En ganska klok karl. Ibland tycker vi faktiskt likadant.

 

Därför läser jag med förvåning Attenius replik på GT Debatt. Nu hänger han sig åt sådant som gjort att väljarna flytt socialdemokratin, och det som flera andra företrädare ägnade största delen av 2010-talet åt: Ren och skär smutskastning i brist på sakliga argument. Det visade sig vara en dålig strategi och jag lovar, den har inte blivit bättre med åren.

 

Vilka socialdemokrater som poserat med odemokratiska halvfigurer och kommunistiska diktatorer är historia är för mig. Det är fullständigt ointressant 2020. Det som väljarna däremot efterfrågar av oss i dag, är raka svar på deras frågor.

 

Att det ser ut som det gör i Göteborg i dag är konsekvensen av decennier med rött styre. Våra segregerade förorter är en direkt följd av Socialdemokraternas politik. Det är en politik som på riktigt gjort att folk farit illa. SD kommer konsekvent fortsätta att bekämpa era sociala experiment med skattebetalarnas pengar.

 

Sverigedemokraterna fokuserar inte på driftsformen. Fokus för oss ligger på kvalitet inom offentligfinansierad verksamhet. Vi ser positivt på konkurrens inom välfärdssektorn, men bara så länge detta leder till ökad valfrihet, kvalitet och brukarnöjdhet.

 

Det sista ska vi vara benhårda med. Inga skojare ska få sko sig på vår välfärd. Vare sig de är välfärdsturister eller näringsidkare. Det är därför som vi intar den konservativa försiktighetsprincipen. Vi har nyss infört LOV i hemtjänsten. Låt oss nu noga följa upp hur det fungerar. Fungerar det bra är vi beredda att diskutera LOV även inom andra sektorer. Men inte innan dess.

 

Vidare anklagar Jonas Attenius oss för att sälja ut GS buss? På torsdagens fullmäktigemöte hade han själv chansen att stoppa det. Något han pläderade för, men sedan inte genomförde. Återigen lät han den borgerliga minoriteten vinna. Jonas hade chansen, men tog den inte.

 

Det är hög tid att begrava gamla låsningar och dogmer. Tillsammans utgör vi oppositionspartier faktiskt en majoritet i fullmäktige. Vi måste hitta våra gemensamma nämnare och formulera politik efter dessa om vi på allvar vill påverka vardagen för stadens invånare. 

 

Att våga ifrågasätta sig själv och sina ståndpunkter, det är bra. Det är inte att vända kappan efter vinden. Det kallas att ta ansvar. Tillsammans kan vi se till att resterande tiden av mandatperioden blir konstruktiv. Det får vara slut på att rösta ner bra förslag, som man egentligen håller med om, enbart för att det kommer från ”fel” parti.

 

Jörgen Fogelklou (SD)

Oppositionsråd i Göteborg