Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Inga bidrag ska ges utan krav på motprestation

Nina Miskovsky (M), socialkommunalråd i Göteborg.Foto: PRESSBILD
Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Alliansens budgetförslag för 2021 är ett brett reformprogram för att återupprätta arbetslinjen i Göteborg, skriver kommunalrådet Nina Miskovsky (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Under en alldeles för lång tid har Socialdemokraternas forna styre präglat och format den integrationsproblematiken som vi i dag ser i Göteborg. Det har fått pågå alldeles för länge och har gjort att både organiserad brottslighet, extremism och förtryckande hedersstrukturer har slagit rot i Göteborg. Segregationen har bitit sig fast, utanförskap är ett faktum och allt fler barn ser sina föräldrar arbetslösa. Utanförskapen måste knäckas: oavsett vart man bor i vår stad skall möjlighet och framtidstro prägla vardagen. Det måste till en obruten integrationskedja där alla får möjligheten att bli en produktiv del av det svenska samhället.

För detta måste ett faktum fastställas: att ställa krav är att bry sig. Att säkerställa, uppmuntra och förbättra incitamentet att gå från bidrag till arbete måste därför förstärkas för att i det långa loppet pressa tillbaka utanförskap och återupprätta arbetslinjen, det vill säga att alla som kan arbeta ska också arbeta. I detta arbete måste en problematik fastställas. Försörjningsstödet äter upp resurser. Det är resurser som hade kunnat minska utanförskapet men som i dag bidrar till detsamma. Detta måste få ett slut.

Arbetslinjen skall gälla alla. Inga bidrag skall betalas ut utan en koppling till förväntningar och krav på motprestation. Detta ger oss tre effekter. Personer som egentligen inte ska ha bidrag gallras bort. Till exempel personer som svartarbetar har inte möjlighet att gå på de aktiviteter som krävs för att erhålla bidraget. Det frigör resurser som kan öka kopplingen mellan näringslivet och kommunen för att aktivt arbeta med att öka människors sysselsättning. Dessutom säkerställs att försörjningsstöd endast betalas ut till de som har rätt till det och verkligen behöver det.

En annan del som är tajt sammankopplad med ökad sysselsättning och att alla som kan arbeta, ska arbeta, är frågan om egenbestämmande och frihet. I dag ser vi dessvärre att hederskultur och förtryck breder ut sig i våra stadsdelar. Många gånger tvingas kvinnor låsas in i ett utanförskap i utanförskapet. Egenbestämmandet och friheten devalveras ner till att endast vara en symbol för familjens heder. Detta förstärks av att man själv inte är tillräckligt resursstark för att kunna bryta sig loss från förlegade normer och värderingar. Detta vill vi ändra på. Därför ska, från och med årsskiftet, försörjningsstödet som regel betalas ut till kvinnan i hushållet.

För att återupprätta arbetslinjen i Göteborg och fortsätta pressa tillbaka utanförskapet föreslår alliansen tre reformer kopplat till människor som lever på försörjningsstöd:

Hembesök till alla hushåll som ansöker om försörjningsstöd. Socialtjänsten får genom detta en bättre helhetsbild av hushållens ekonomiska-, sociala- och boendemässiga situation. Försörjningsstödet ska påverkas ifall personer eller hushåll inte medverkar till att tillåta hembesök.

Krav på heltids motprestation inom 10 dagar. Vi vill att stadens fyra socialnämnder får i uppdrag att utreda hur ett krav på heltids motprestation inom 10 dagar kan införas. Ansträngning ska löna sig, och under den tid en göteborgare lever på försörjningsstödet måste klyftan till arbetslivet minska. Genom att ställa krav på heltids motprestation inom 10 dagar får vi fler personer i sysselsättning samtidigt som rutiner, mening och värde kan skapas. Ansträngning och flit ska alltid löna sig.

Från och med årsskiftet ska försörjningsstödet i regel utbetalas till kvinnan i hushållet. Ekonomiskt bistånd riskerar att bidra till en struktur där mannen per definition ansvarar för hushållsekonomin. Göteborgs stad ska inte bidra till att upprätthålla destruktiva könsnormer. Alliansen vill med denna reform öka den ekonomiska friheten för kvinnor i Göteborg. Detta har prövats i bland annat Växjö kommun med stor framgång.  

Göteborg ska vara en stad med framtidstro och möjligheter för alla göteborgare. I det budgetförslag för 2021 som alliansen presenterat har vi lagt förslag på ett brett reformprogram för att återupprätta arbetslinjen i Göteborg.

 

Nina Miskovsky (M)

Socialkommunalråd i Göteborg