Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Inför valfrihet även i daglig verksamhet

Maria Rydén (M), kommunalråd i Göteborg.
Foto: THOMAS CARLGREN
Ann Catrine Fogelgren (L), biträdande kommunalråd i Göteborg.
Foto: ANNA SIGVARDSSON
David Lega (KD), gruppledare och kommunalråd i Göteborg.
Foto: PER WISSING

Nu vill vi gå vidare med valfrihet även inom den dagliga verksamheten, skriver Alliansen i Göteborg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Alliansen tar under onsdagen initiativ till ytterligare en valfrihetsreform i Göteborg, denna gång för människor med funktionsnedsättning. Vi har tidigare tagit initiativ och fått med oss kommunfullmäktige på valfrihet inom hemtjänsten. Det förberedande arbetet är i full gång och hösten 2017 går startskottet för andra utförare än kommunen. Nu går vi vidare med att införa valfrihet inom daglig verksamhet.


För oss är det helt grundläggande att enskilda människor så långt det är möjligt ska kunna styra över det egna livet och den egna vardagen. Detta innefattar möjligheten och friheten att själv få välja och styra över de välfärdsinsatser som rör en själv. Alliansen menar att göteborgarna själva kan och måste få välja den typ av verksamhet som passar bäst, oavsett driftsform.


Daglig verksamhet är en behovsprövad insats för människor med funktionsnedsättning. Den som har daglig verksamhet i Göteborg kan i dag ha antingen kommunala alternativ eller ett antal externa aktörer. Möjligheten att ha externa aktörer är en ordning som de rödgröna helst skulle vilja ta bort. Våren 2015 föreslog de att funktionsnedsatta endast skulle få välja bland kommunala verksamheter och icke vinstdrivande. Att valfriheten skulle begränsas till de utförare vänsterpartierna tyckte var bra var både olagligt och skapade stor oro bland alla som berördes.  


När alliansen stoppade de rödgrönas planer, kom de istället med en utredning om olika valfrihetsmodeller som nu äntligen kommit tillbaka. Vi är glada över att flertalet av de stadsdelar och andra aktörer som tillfrågats i utredningen och remissen ser positivt på valfrihet.


Det bästa sättet att garantera valfrihet och för att få en mångfald av olika aktörer är att tillämpa lagen om valfrihet (LOV). Det innebär att samtliga utförare som uppfyller stadens krav godkänns och kan väljas. Därför måste kraven utformas så att de säkerställer god kvalitet hos alla utförare däribland kommunen själv. I det arbetet måste Göteborg ta lärdom av erfarenheter från andra kommuner.


Valfrihet, mångfald och konkurrens utvecklar verksamheterna. Alla göteborgare ska ha rätt att så långt som möjligt kunna välja utförare utifrån de kriterier de själva anser vara viktiga. Här finns en fundamental skillnad mellan oss i Alliansen, som tycker att politikens uppgift är att möjliggöra detta, och de rödgröna som med olika metoder gör sitt bästa för att begränsa människors möjligheter att välja själva.  

De rödgröna har styrt Göteborg i 22 år utan att underhålla och driva välfärden framåt. Idag har kommunstyrelsen en ny möjlighet att ta ett stort steg på den vägen. 


Kommer de att ta chansen?


Maria Rydén (M)

Kommunalråd  


Ann Catrine Fogelgren (L)  

Biträdande kommunalråd  


David Lega (KD)

Gruppledare och kommunalråd