Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Inför injektionsrum på test i Göteborg

Göteborg bör bli testkommun för injektionsrum, skriver Maria Nilsson (L), Jens Adamik (L) och Linnéa Bjärum vid LUF.Foto: ROBIN ARON
Maria Nilsson (L), riksdagsledamot Göteborg.Foto: OLA HEDIN
Jens Adamik (L), ordförande SDN Norra Hisingen.Foto: FREDDY KARLSSON
Linnéa Bjärum, andre vice förbundsordförande samt Socialpolitisk talesperson LUF.Foto: WILHELM SUNDMAN

Missbruk är en sjukdom och bör behandlas som en sådan. Säkra injektionsrum kan minska antalet överdoser med dödlig utgång. Vi måste lämna prestigen och se vad som går att göra här och nu, skriver Maria Nilsson (L), Jens Adamik (L) och Linnéa Bjärum vid LUF.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Den svenska narkotikadödligheten är näst högst i Europa. Enligt den europeiska narkotikabyrån EMCDDA är det bara Estland som har värre siffror. En liknande statistik för andra sjukdomar hade aldrig accepterats. I ljuset av detta är det tydligt att något måste göras och frågan har under senare år fått allt större utrymme. Men när debatten fastnar vid frågan om avkriminalisering eller hårdare tag skyms sikten mot målet, att rädda liv. Vi måste lämna prestigen och se vad vi kan göra här och nu för att rädda fler människor. Ett stort steg i rätt riktning är att införa injektionsrum.  

 

Sedan den första sprututbytesverksamheten öppnade i Lund för drygt 30 år sedan har modellen spridits till allt fler delar av landet, många gånger på grund av liberala politiker. Injektionsrum går ut på att vuxna med allvarliga beroenden tar med sig sina droger till en ren lokal och injicerar dem under en sjuksköterskas vakande öga. 

 

Vårdpersonal kan informera om hur en säker injektion går till och administrera motgift vid överdoser. En annan viktig aspekt handlar om att återupprätta brukarens förtroende för och kontakt med det offentliga och dess myndigheter för att så småningom rekommendera avvänjningsprogram. Injektionsrum är en effektiv åtgärd för att minska spridningen av blodsmittor som HIV och Hepatit C. Men framför allt är det en möjlighet för färre att dö till följd av sitt missbruk.  

 

Vi är glada att Liberalernas partistyrelse inför vårt landsmöte i veckan inte stänger dörren för att införa injektionsrum på prov. Vi anser dock att partistyrelsens skrivelse är för vag. Därför kommer vi att tillsammans driva på för ett tydligare ställningstagande från de liberala ombuden. Vi anser att en försöksverksamhet lämpligtvis kan förläggas till Göteborg, som fram till årsskiftet inte ens hade ett sprutbyte till följd av det kommunala vetot och alltså är i stort behov av insatser för människor med injektionsmissbruk.

 

Erfarenheter från Köpenhamn visar på att den här typen av åtgärder har varit effektivt för att minska antalet överdoser med dödlig utgång. Även resultat från EMCDDA visar på positiva effekter för att minska dödligheten bland personer med missbruk, samtidigt som det inte finns några tecken på att tillgången till fixrum skulle öka användningen av narkotika.

 

För att injektionsrum ska kunna realiseras krävs dock förändringar i lagstiftningen. Dessutom bör det prövas i en av storstadskommunerna som ett pilotinitiativ. Göteborg har sedan vetot avskaffades infört en sprutbytesverksamhet som fått ett stort gensvar från patientgruppen. Staden har med andra ord visat intresse för att driva en progressiv narkotikapolitik i syfte att minska den narkotikarelaterade dödligheten. 

 

Utgångspunkten för alla politiska åtgärder måste vara att beroende är en sjukdom oavsett vad som missbrukas. Det innebär både nya angreppssätt men också ett fortsatt aktivt förebyggande arbete som framför allt måste lägga resurser på barn och ungdomar. Det är dags för vårt parti att ta ställning för att Sverige ska ha en missbruksvård som ligger i framkant, är human och som ger resultat. Framför allt måste allt fokus vara riktat mot att rädda liv, för ingen kan hjälpa någon som inte lever att sluta använda droger.

 

Maria Nilsson (L) 

Riksdagsledamot Göteborg

 

Jens Adamik (L)

Ordförande SDN Norra Hisingen

 

Linnéa Bjärum (L)

Andre vice förbundsordförande samt socialpolitisk talesperson LUF