Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Inför bostadsgaranti för studenter i Göteborg

Andreas Sjöö, politisk sakkunnig Hyresgästföreningen västra Sverige.Foto: PRESSBILD
Patrik Andersson, ordförande Jagvillhabostad.nu Göteborg.Foto: PRESSBILD
Axel Andersson, ordförande Göta studentkår.Foto: PRESSBILD
Klara Romare, ordförande Sahlgrenska akademins studentkår.Foto: PRESSBILD
Emma Lindberg Berglund, ordförande Konstkåren.Foto: PRESSBILD

Bostadspolitiken sviker de unga som i dag får allt svårare att ta sig in på bostadsmarknaden och på så sätt ta klivet fullt ut i vuxenlivet, skriver debattörer inom bostadspolitik och från studentorganisationer.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Bostadssituationen för unga vuxna förvärras och allt fler tvingas bo kvar hemma. Hyresgästföreningens senaste undersökning visar att fler än var fjärde ung vuxen mellan 20 och 27 år bor kvar hemma. Nästan alla av dessa skulle vilja flytta, men har inte möjlighet. Samtidigt som detta sker fortsätter bostadsköerna till både kommunala hyresrätter och studentlägenheter att öka.

 

Enligt undersökningen är mer än var tredje ung vuxen orolig för att inte hitta något boende i framtiden. Nästan var tredje tvekar inför att flytta till annan ort och 29 procent tvekar inför att bilda familj på grund av bostadsbristen. Att unga människor inte vågar flytta till annan ort kan leda till att de tackar nej till utbildning eller jobb i Göteborg. Med andra ord hämmande för både individen och näringslivet.

 

Denna ohållbara bostadssituation får konsekvenser både på arbetsmarknaden och för samhället i stort. Studentkårerna ser exempel på studenter som hoppar av sin drömutbildning på grund av att de inte hittar bostad och företagare uttrycker att det blir svårare att rekrytera rätt kompetens på grund av bostadsbristen.

 

Undersökningen bland unga vuxna visar också att de med låga inkomster och otrygga anställningsformer är de mest utsatta i sin boendesituation. De har svårast att klara boendekostnaderna och när de väl får möjlighet att komma till ett eget boende, sker det inte sällan i otrygga boendeformer med höga boendekostnader. 

 

Bostadspolitiken sviker de unga som i dag får allt svårare att ta sig in på bostadsmarknaden och på så sätt ta klivet fullt ut i vuxenlivet. Där en rättvis möjlighet till ett eget tak över huvudet inte finns inom rimliga ekonomiska tidsramar, där åldern gradvis har höjts innan man får möjlighet att lämna familjehemmet.

 

För att vända utvecklingen krävs det att det satsas på fler bostäder i alla olika upplåtelseformer och storlekar. Men det viktigaste verktyget för att unga ska kunna flytta hemifrån är hyresrätter till rimliga kostnader.

 

Vi vill se att både kommunerna och staten tar sitt ansvar för bostadsförsörjning på allvar. Det krävs en sammanhållen statlig bostadspolitik som ger kommunerna förutsättningar att kunna prioritera radikalt fler bostäder som unga har råd att bo i. 

 

En bostadsgaranti för studenter och unga vuxna är enligt oss en nödvändighet för att trygga boendesituationen för dessa grupper i Göteborg. Dels för tryggheten att kunna studera i lugn och ro, men även för att inte behöva tvingas att lämna staden efter att studierna är över eller när arbetslivet börjar.

 

Att ha en bostad är en mänsklig rättighet. Att unga vuxna stängs från bostadsmarknaden får förödande konsekvenser. Både för individen som tvingas avstå från ett jobb eller en utbildning men också för samhället när en generation får allt svårare att ta sin plats i samhällsbygget.

 

Andreas Sjöö, Politisk sakkunnig Hyresgästföreningen västra Sverige

Patrik Andersson, Ordförande Jagvillhabostad.nu Göteborg

Axel Andersson, Ordförande Göta studentkår

Klara Romare, Ordförande Sahlgrenska akademins studentkår

Emma Lindberg Berglund, Ordförande Konstkåren