Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ideologiska skygglappar försämrar hemtjänsten

Daniel Bernmar (V), oppositionsråd i Göteborg.Foto: ALICE VERNERSSON
Foto: SHUTTERSTOCK

Det är fruktansvärt provocerande hur stort ointresset är hos det borgerliga styret för att ge hemtjänsten bättre förutsättningar, skriver oppositionsrådet Daniel Bernmar (V) med anledning av Kalla Faktas reportage om hemtjänsten i bland annat Göteborg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Kalla Fakta har gjort en granskning av hemtjänsten i Göteborg. Fram träder en bild av stressade undersköterskor, pressade scheman, otillräckligt med tid, och oroliga äldre vars behov blir åsidosatta. Märkligt nog är den här bilden exakt samma som den både Vänsterpartiet och fackförbundet Kommunal lyft i många olika sammanhang, men som det borgerliga styret valt att blunda för. Nu måste styret agera! 

 

Problemen har sin början redan i slutet av 2018 då Kommunal skickade in ett antal anmälningar om bristande arbetsmiljö i hemtjänsten. Anmälningarna handlade om att teknik inte fungerade, stressiga scheman och pressade arbetsvillkor. 

 

Det mobila arbetssättet var tänkt att vara ett stöd, och bidra till en bättre arbetsmiljö, men fick i stället motsatt effekt. I kombination med att den nya ersättningsmodellen infördes utan att förutsättningar fanns på plats, har detta gett kraftiga försämringar av arbetsmiljön. 

 

Det är också detta som ligger till grund för de arbetsmiljöanmälningar som gjorts av skyddsombud i hemtjänsten. 

 

Precis detta varnade vi tidigt för och tyvärr fick vi rätt. Ska man införa ny teknik och nya arbetssätt krävs det samtidigt att dessa finansieras tillräckligt. 

 

I mars 2019 ställde jag frågor till ansvarigt kommunalråd Nina Miskovsky (M) i en debatt i kommunfullmäktige utifrån de arbetsmiljöanmälningar som Kommunal gjort. Redan då var problemen så stora att det enligt Vänsterpartiet saknades förutsättningar för att det mobila arbetssättet skulle fungera, samt att övergången till den nya ersättningsmodellen skulle ske på ett sätt som inte orsakar dålig arbetsmiljö. 

 

Senare under våren kom det också varningar från samtliga av hemtjänstens områdeschefer, som hade en stor oro för verksamheten. Då föreslog Vänsterpartiet och rödgrönrosa att vi skulle avvakta med att införa den nya ersättningsmodellen i hemtjänsten, eftersom det inte fanns rätt förutsättningar. 

 

Till följd av vad som verkar vara ideologiska skygglappar stoppade borgarna huvudet i sanden. 

 

Under våren kom vi med fler konkreta åtgärder för att förbättra situationen i hemtjänsten. Men strutsbeteendet fortsatte. I stället kom borgarna med svepande argument om att personalen behövde ha mer tålamod, samt att i och med LOV, kan man byta arbetsgivare om man inte är nöjd. 

 

Hösten 2019 gjorde GT en granskning av arbetsvillkoren i äldreomsorgen, vilken till mångt och mycket stämmer överens med de brister som nu framkommer i Kalla Faktas granskning. 

 

Inte ens då var det borgerliga styret med Elisabet Lann (KD) och Nina Miskovsky (M) i spetsen intresserade av att vidta några som helst åtgärder för att förbättra situationen. 

 

Innan jul kom Arbetsmiljöverket med ett föreläggande om vite på en miljon kronor om inte arbetsmiljön förbättrades i hemtjänsten. Problemen är dessutom av den karaktären att de inte går att lösa för stadsdelarna var för sig. Man skulle då kunna tänka sig att de högst ansvariga i kommunen tog sitt ansvar för att lösa detta. Men icke. Det är fruktansvärt provocerande hur stort ointresset är hos det borgerliga styret för att ge hemtjänsten bättre förutsättningar. Gissningsvis handlar det om att de nu själva insett att det här kaoset är frukten av deras kostsamma privatiseringar av hemtjänsten.

 

Nu har Vänsterpartiet och övriga rödgrönrosa partier samlat majoritet i kommunstyrelsen för att lösa problemen på en övergripande nivå. Frågan vi fortsätter att ställa oss är hur de högst ansvariga kommunalråden helt och hållet struntat i att vidta några åtgärder alls när så många larmat om en ohållbar situation? 

 

De borgerliga partierna säger sig värna om de äldre i Göteborg, men Kalla Faktas reportage visar en helt annan bild. Det är ofattbart hur det lilla högerstyret kunnat låta det gå så här långt. Även om strutsar är tjusiga djur hör de inte hemma i kommunpolitiken. Det gör däremot ansvarstagande politiker. 

 

Daniel Bernmar (V)

Oppositionsråd i Göteborg