Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

I Göteborg ska havet inte bara vara en vacker kuliss

Emmyly Bönfors (C), kommunalråd och gruppledare i Göteborg.
Foto: PRESSBILD
Vi vill stå bättre rustade att bromsa klimatförändringarna i Göteborg men också att möta dem, genom att exempelvis anpassa staden till höjda havsnivåer, skriver Emmyly Bönfors (C).
Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Centerpartiet ser det som vårt ansvar att tillvarata den stora resurs som havet är, samtidigt som vi vårdar det för kommande generationer. Vi vill bland annat se ett bredare utbud av boende och jobbar för att göra det enklare att bo på husbåt, skriver kommunalrådet Emmyly Bönfors (C) i Göteborg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Vi firar vanligtvis in i det nya året med förhoppningar, drömmar och mål. Vissa år finns det en liten föraning om hur framtiden kommer att se ut. Men när vi hälsade år 2020 välkommet, kunde ingen av oss ana hur det skulle bli. Covid-19 krävde att vi alla anpassade oss för att minska smittspridningen för att rädda liv, och ännu kan vi inte riktigt andas ut. 

Konsekvenserna av pandemin blev stora för såväl individer, företag, föreningar och samhället i stort. Inom politiken innebar situationen ökade krav på flexibilitet, att fatta snabba beslut och att samarbeta brett för att nå fram med de lösningar samhället behövde. Framtiden kommer utvisa om vi gjorde tillräckligt utifrån de förutsättningar som fanns. Men som politiker lever man ständigt med känslan av att det borde gå att göra mer.

2020 blev vi påminda om att inte ta saker för givet. Hur det storartade ibland finns i det lilla såsom att hinna natta barnen, byta några ord med en kollega i lunchrummet eller ta en promenad i skogen. Vi blev påminda om att visa hänsyn och omtanke på ett helt nytt sätt. Om det är någonting 2020 har visat oss så är det hur beroende vi är av varandra i samhället och hur starka vi faktiskt är tillsammans.

För även om många har fått göra stora uppoffringar så har också nya kreativa lösningar väckts till liv. Vi har hittat sätt att mötas trots restriktioner. Företagare har funnit nya vägar att nå kunders behov och digitala innovationer har ökat i en rasande takt. Vi har fått anpassa oss efter pandemins förutsättningar, och det är lösningar som världen kommer att ha stor nytta av framgent. Även om mycket har fått ställas in har mycket också handlat om att ställa om. Vi har fått hitta nya vägar i en ny miljö. 

Ute blev det nya inne. När mycket annat sattes på paus, ställdes in eller flyttades fram blev naturen en fast punkt i tillvaron för många. Stadens parker och grönområden var välbesökta liksom vandringsleder och badplatser. För Centerpartiet har närheten till naturen alltid varit en hjärtefråga, men under 2021 kommer vi jobba ännu mer intensivt för att säkra göteborgarnas tillgång till ett rikt uteliv. Vårt stora fokus nästa år kommer ligga på vattnet. För även om det alltid varit grunden till Göteborgs utveckling finns det så mycket mer att göra.

Centerpartiet ser det som vårt ansvar att tillvarata den stora resurs som havet är, samtidigt som vi vårdar det för kommande generationer. Centerpartiet vill ta havet närmre göteborgarna. Vi gick till val på att man ska kunna bada mitt i stan och om bara några veckor sätter bygget i gång av den efterlängtade Jubileumsparken. Vi vill se en ökad vattenkvalitet i sjöar och vattendrag för en bättre miljö. Vi vill stå bättre rustade att bromsa klimatförändringarna men också att möta dem, genom att exempelvis anpassa staden till höjda havsnivåer. Vi vill se ett bredare utbud av boende och jobbar för att göra det enklare att bo på husbåt. Listan kan göras lång men kontentan är att havet inte bara ska vara en vacker kuliss. 

När vi blickar framåt mot 2021 är det en del av visionen. När vi nu bygger upp samhället igen ska vi inte göra som vi alltid gjort, vi ska göra det bättre. År 2020 har visat oss att det går att förändra samhället när vi gör det tillsammans. Det har visat hur anpassningsbara vi är när hela vardagen plötsligt blir annorlunda. Låt nu 2021 vara året där vi drar åt samma håll för en bättre miljö och mer fokus på klimatförändringarna. Där vi fokuserar ännu mer på de blå frågorna, havet, sjöar och vattendrag. Centerpartiet har blicken mot vattnet för ett mer hållbart Göteborg.


Emmyly Bönfors (C)

Kommunalråd och gruppledare i Göteborg