Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

I Göteborg har äldre blivit en handelsvara

Daniel Bernmar (V), oppositionsråd i Göteborg.Foto: HENRIK JANSSON

Kristdemokraterna har varit med om att lansera ett nedskärningsprogram i Göteborgs hemtjänst, skriver Daniel Bernmar (V) i en replik till Elisabet Lann (KD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Det är glädjande att de borgerliga partierna vill bygga vidare på den satsning för ett åldersvänligt Göteborg som vi rödgrönrosa drev igenom förra mandatperioden. Men det går inte att prata om vikten av tillgängliga sittplatser utomhus och samtidigt lansera ett nedskärningsprogram i hemtjänsten. 

 

Under året som gått har den borgerliga budgeten inneburit minskade resurser till äldreomsorgen. Konsekvenserna av det dyra privatiseringsprojektet har dessutom inneburit ökade kostnader. Personalen i hemtjänsten tvingas till pressade arbetsvillkor med minutstyrning av scheman för att få ihop ekonomin. Det innebär mindre tid till det viktiga arbetet med att ge äldre ett värdigt liv. Dessutom tvingas stadsdelar att anpassa vilken hjälp den äldre kan få efter budget, vilket innebär en snävare tolkning av vad som ska anses vara skälig levnadsnivå. 

 

Kvalitet och bemötande kostar pengar. Det behövs tillräckligt med anställda för att kunna leverera en god omsorg, och det ska vara den enskildes behov som styr vilken hjälp som ska ges.  

 

Elisabet Lann (KD) slår sig på GT Debatt för bröstet och menar att helhetsbedömningen gällande de äldres nöjdhet med hemtjänsten har ökat med en procent. Men det hon inte säger är att det fortfarande är sämre än 2016 års resultat, före införandet av Lagen om valfrihetssystem (LOV). 

 

De äldre efterfrågar kontinuitet och inflytande över sin vardag och att kunna påverka hjälpen de får. Med LOV blir de äldre i stället en handelsvara som i sämsta fall ska lottas ut till privata företag. 

 

Lann (KD) verkar själv sakna politiska ambitioner om hur kvaliteten i hemtjänsten ska bli bättre. Hennes lösning är att fler privata företag ska etablera sig så de äldre kan byta utförare om de inte är nöjda med kvaliteten. Det är inte att ta ansvar. Det är att helt kapitulera. 

 

För Vänsterpartiet går arbetet med ett åldersvänligt Göteborg hand i hand med att utveckla välfärden. Vikten av en trygg och tillgänglig närmiljö är oerhört viktigt. Då går det inte att montera ned viktig välfärd och service. Minst lika viktigt är att fortsätta satsa på att utveckla äldreomsorgen, så att den som åldras kan känna sig trygg med att få hjälp den dagen behov uppstår. Vi kommer fortsätta att satsa de resurser som krävs för att bygga ut välfärden.  

 

Tyvärr får vi konstatera att det är ”Företagsvänligt Göteborg” som gäller för de borgerliga partierna, inte ”Åldersvänligt Göteborg”. 

 

Daniel Bernmar (V) 

Oppositionsråd i Göteborg