Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hyresgästföreningen ska inte vara en revolutionär sekt

Alexander Hutter, ordförande Hyresgästföreningen Södra Bohuslän.
Hyresgästföreningen är varken en revolutionär eller partibunden organisation utan en bred rörelse med en demokratisk värdegrund, skriver Alexander Hutter.
Foto: SHUTTERSTOCK

Hyresgäströrelsen ska företräda oss hyresgäster, men har förvandlats till en arena för ett litet sekteristiskt kommunistparti. Vi är oroliga för den väg Hyresgäströrelsen i Göteborg har tagit, skriver Alexander Hutter, ordförande Hyresgästföreningen Södra Bohuslän.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Vad händer med Hyresgästföreningen i Göteborg? Vi som varit medlemmar en längre tid ser med oro på den politisering som skett under senare tid. Hyresgästföreningen har alltid haft bostadspolitiska ambitioner, men i Västsverige har det förvandlats till en arena för ett litet sekteristiskt kommunistparti, Rättvisepartiet Socialisterna.

Hyresgästföreningen syftar till att gemensamt företräda oss hyresgäster gentemot motparten i förhandlingar. Det innebär bland annat påverkan på politikerna och föra fram våra krav på rättvisa och likvärdiga villkor. Att vi är många har inneburit att vi kunnat stå emot kraven på marknadshyror och hålla nere hyreshöjningarna.

Men i dag är hyresrätten i ett utsatt läge. Våra boendekostnader har ökat mer än för dem som bor i bostadsrätter. Till det kommer politiska krav på att införa marknadshyror från olika håll, vilket innebär att hyrorna skulle öka ytterligare. 

I denna kritiska period har hyresgäströrelsen i Göteborg sedan en tid tillbaka styrts av en person som använder vår organisation till sina egna politiska intressen och ambitioner. Hyresgäströrelsen ska företräda oss hyresgäster i vår roll som hyresgäster. Vi är beroende av att kunna tala med alla politiska partier och inte lägga våra ägg långt ut till vänster om vänstern. 

Problemet illustreras av att Hyresgästföreningens ordförande i Göteborg, Kristofer Lundberg, förra hösten skrev en debattartikel i Expressen med rubriken ”Vem ska rösta på S när folkhemmet raseras?”. Debattartikeln hade ett högt tonläge som konfrontativt attackerar politiken. Det är inte vår roll. Hyresgäströrelsen är en intresseorganisation för oss i vår roll som hyresgäster. 

Kristofer Lundberg är aktiv i Rättvisepartiet Socialisterna och anställd på partiets tidning Offensiv. Det är en mycket liten vänstergrupp. Många vänstergrupper har övergivit sina gamla kommunistiska dogmer. Men Rättvisepartiet Socialisterna är fortfarande trogen sina trotskistiska idéer. Partiet är i grunden ett revolutionärt kommunistparti.

Hyresgästföreningen är varken en revolutionär eller partibunden organisation utan en bred rörelse med en demokratisk värdegrund. Här skapas det en friktion då Rättvisepartiet Socialisterna och Kristofer Lundberg försvarar exempelvis den sittande regimen i Venezuela. FN har dokumenterat brotten mot de mänskliga rättigheterna, utomrättsliga avrättningar och att regimen kriminaliserar människorättsorganisationer. 

Det är också uppenbart att Lundberg i sitt arbete för sitt parti blandar samman det med sitt ordförandeskap i Hyresgäströrelsen i region Väst. Han har som representant för Hyresgästerna stött en varvsockupation på Irland. På en film klargör han hur en partikamrat på Irland har gett honom information. Det ligger inte i hyresgäströrelsens mandat att ta ställning för eller emot enskilda arbetsmarknadskonflikter varken i Sverige eller på Irland och i synnerhet inte för en ockupation. 

Kristofer Lundberg har också deltagit som representant för Hyresgäströrelsen på en debatt anordnad av Kommunistiska Partiet, tidigare KPMLr. Temat var ”Hur bygger vi en ny arbetarrörelse?”. Hyresgästerna ska inte delta i den yttersta vänsterns strategidebatter.

Den första maj i år talade han som representant för Hyresgästföreningen på Vänsterpartiets demonstration i Göteborg. När en av de lokala Hyresgästföreningarna i Angered anordnade en heldag för medlemmarna står Rättvisepartiet Socialisterna som medarrangör. Rättvisepartiet Socialisterna tillåts alltså genom Kristofer Lundbergs insatser vara medarrangör i Hyresgästföreningens aktiviteter. 

Internationellt ses valet av Kristofer Lundberg som ordförande för 70 000 hyresgäster som en stor framgång, något som sannolikt inget av de små organisationer som finns i den trotskistiska världen någonsin har uppnått.

Det finns skäl att vara orolig för vilken väg Hyresgäströrelsen i Göteborg har tagit. Om vi inte skyndsamt i stället fokuserar på att företräda våra medlemmar kommer hyresgästerna i det långa loppet att bli de stora förlorarna.

Styrelsen för Hyresgästföreningen Södra Bohuslän genom 

Alexander Hutter, ordförande