Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hyresgästföreningen ska göra hyresgästen stark

Alfred Johansson, ordförandekandidat till Hyresgästföreningen västra Sverige.Foto: PRESSBILD
Göteborg är hyresrätternas huvudstad, skriver ordförandekandidaten Alfred Johansson.Foto: COLOURBOX

Ska Hyresgästföreningen i region Väst främst vara till för ett fåtal hårdföra aktivister med en negativ agenda eller vara en positiv kraft? Föreningen behöver en hållbar organisation, skriver ordförandekandidaten Alfred Johansson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT: Göteborg är hyresrätternas huvudstad, ingen annan stad har så många hyresrätter som vi. Därför behöver antalet medlemmar i Hyresgästföreningen samla en majoritet av de göteborgare som bor i hyresrätt, det är själva förutsättningen för att kunna ställa krav och samtidigt ta ansvar för utvecklingen. 

 

Det var därför jag blev medlem i Hyresgästföreningen, för det handlar om grundläggande trygghet för mig och min sambo. En försvagad och isolerad hyresgäströrelse innebär en enorm risk för Västsveriges hyresgäster. 

 

Hyresgästföreningen behöver slå in på rätt väg. Aktivismen behöver förhandlingen, gränsdragningar behöver samarbeten och varje enskild röst behöver höras tillsammans med andra för att få genomslag.  

 

Det alla hyresgäster behöver fråga sig är om Hyresgästföreningen i region Väst främst ska vara till för ett fåtal hårdföra aktivister med en negativ nationell agenda eller om Hyresgästföreningen främst ska vara en positiv kraft, driven av det stora flertalet med fokus på Hyresgästernas intressen på lokal nivå.

 

Jag och många andra hyresgäster väljer det senare.

 

Det finns inga genvägar till hur vi hyresgäster vänder på utvecklingen. Den växande orättvisan väcker många känslor. Det gör att fler kan vilja gå med i rörelsen samt få ut fler folk på gator och torg. Men enbart känslor och demonstrationer förändrar inte utvecklingen. Det handlar om att vara en aktuell och relevant rörelse. Påvisa nytänkande och framgång. Vara många och bygga allianser. Förhandla och ta ansvar. Därför tror jag att rörelsen behöver fokusera på följande:

 

Byggandet av fler hyresrätter. Staten kan stimulera ökat byggande men lika viktigt är att kommunpolitiken tar ett ansvar. Dels genom att ta ansvar för allmännyttan och med särskilda ägardirektiv driva på för ett ökat byggande. Och dels genom att ställa särskilda krav på de privata bostadsbolag som vill bygga, så att de bygger hyresrätter. Sedan behöver de nya hyresrätterna ha rimliga hyror. Här behöver staten gå in med mer investeringsstöd och kommunerna bör se om markkostnader kan minska när hyresrätter ska byggas för att få ner hyran.  

 

Höjd standard utan höjd hyra. Renovräk har blivit ett begrepp på var hyresgästs läppar och vi är i dag i ett läge där vi hyresgäster ska stå med mössan i hand och acceptera vad bostadsbolagen bestämmer. Högsta prioritet är att ta bort incitamenten för bolaget att vilja renovera med höjda hyror. Därför behöver allmännyttan i Göteborg en investeringsplan för de hyresrätter som behöver – och inte minst förtjänar – en renovering. Pengarna finns, hyrorna har de senaste årtiondena ökat betydligt mer än inflationen. 

 

En plan för framtiden efter valet 2022. Det finns en överhängande risk att förslaget om marknadshyror på nybyggda lägenheter genomförs – samtidigt som marknadshyror på befintliga hyresrätter införs efter nästkommande riksdagsval. Det vore en katastrof som till varje pris behöver motarbetas, men om det sker behöver Hyresgästföreningen redan i dag utarbeta en plan för hur detta ska mötas. Ett alternativ är att studera hur ett kooperativt bostadsbolag skulle kunna utformas. 

 

Såvida Hyresgästföreningen inte ska förvandlas till en tankesmedja för det lilla fåtalet krävs det en hållbar organisation. Verksamheten bör, utöver att öka i medlemsantal, fokusera på att bilda hyresgäster i hur man organiserar sig demokratiskt, vilka rättigheter man har som hyresgäst och lära sig att förhandla. Så blir organisationens verksamhet relevant och så blir hyresgästen stark. Fler kan då organisera sig, höras, driva på och skapa förändring. Samtidigt behöver vi kroka arm med andra demokratiska organisationer för att gemensamt få en starkare röst mot beslutsfattare. 

 

Ingen person kan eller ska ensamt föra alla hyresgästers talan. Men en person kan företräda tillsammans med flera en organisation för 72 000 hyresgäster som förväntar sig att deras intressen drivs lokalt och nationellt. Det görs bäst genom en robust Hyresgästförening, som gör skillnad på riktigt i medlemmens vardag och framtid.

 

Därför kandiderar jag till att bli ordförande för Hyresgästföreningen i region Väst.

 

Alfred Johansson

Ordförandekandidat till Hyresgästföreningen västra Sverige