Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hyresgäster ska inte betala för väktare på bussar

Om det nu är en kommunal angelägenhet att hålla ordning ombord på regionens bussar, varför ska inte villaägare eller bostadsrättsinnehavare vara med och betala? undrar vänsterpartisterna Roger Höög och Jonas Svensson.Foto: EDDIE LÖTHMAN
Roger Höög (V), andre vice ordförande i AB Framtiden.Foto: ALICE VERNERSSON / PRESSBILD
Johan Svensson (V), ersättare i AB Framtiden.Foto: ALICE VERNERSSON / PRESSBILD

Hyresgästerna i de kommunala bostadsbolagen ska inte betala för väktare på hållplatser och i kollektivtrafiken. Det är olagligt. Därför begär vi laglighetsprövning hos förvaltningsrätten, skriver vänsterpartisterna Roger Höög och Johan Svensson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Det är enligt vår bedömning olagligt att hyresgästerna i de kommunala bostadsbolagen ska betala väktare i kollektivtrafiken och på hållplatser. Därför har vi överklagat Göteborgs budget för 2020 genom att begära laglighetsprövning av kommunfullmäktiges budgetbeslut den 13 november.

 

Förvaltnings AB Framtiden är Göteborgs koncern för allmännyttiga bostäder med 73 000 lägenheter. Det är ”hemma” för var fjärde göteborgare. I budgetens avsnitt om koncernen skriver den styrande minoriteten:

För att stärka tryggheten i bostadsområden samt på gator och torg ska trygghetsvärdar och -vakter införas. En annan möjlighet är att använda vakterna på brottsutsatta eller upplevt otrygga hållplatser och linjer i kollektivtrafiken under vissa tider.

 

Det kan överhuvudtaget inte vara en uppgift för ett allmännyttigt bostadsbolag att finansiera eller organisera personal för att främja trygghet på Västra Götalandsregionens kollektivtrafikfordon eller hållplatser.

 

Uppdraget saknar täckning i både lag och de ägardirektiv kommunfullmäktige har fastställt. Den borgerliga budgeten medför en värdeöverföring från hyresgäster till regionens skatte- och taxekollektiv.

 

Det är precis sådana kostnadsöverföringar som lagstiftaren vill freda hyresgästerna från. Högerbudgeten går stick i stäv med intentionerna i lagen om allmännyttiga bostadsbolag.

 

Ägardirektiv, bolagsordning samt lagstiftning reglerar hur styrning ska gå till samt hur ägaren kan ta ut pengar ur koncernen. Att allmännyttan ska anställa personal för att utföra ett annat bolags, med andra ägare, arbetsuppgifter är inte ett av de reglerade sätten att föra ut värden ur bolagen. Det borde till och med hyresgästfientliga högerpolitiker begripa.

 

Allmännyttan ska vara en motor i stadsutvecklingen och det finns goda skäl till att koncernen ska vara mer än en fastighetsägare. Vi ser positivt på att koncernen genomför sociala insatser. Det kan handla om allt från sponsring av små idrottsföreningar till det enorma arbete som har skett i Gårdsten i decennier. Det är dock viktigt att hyresgästerna inte ensamma får betala för sådant som kommer alla till gagn och rimligtvis borde betalas via kommunalskatten.

 

Om det nu är en kommunal angelägenhet att hålla ordning ombord på regionens bussar, varför ska inte villaägare eller bostadsrättsinnehavare vara med och betala? Villaägare åker också buss. Det ligger även bostadsrätter runt hållplatser och torg. Varför ska den som har köpt sin bostad slippa betala för nyttor de åtnjuter?

 

Och om högerpartierna tycker att allmännyttan har för mycket pengar varför inte satsa på klimatåtgärder, renovering utan hyreshöjning eller bättre service till hyresgästerna?

 

Högerpolitiken i budgeten för Göteborgs Stad återspeglar de borgerliga partiernas människosyn. Förebyggande arbete ersätts av repressalier; fritidsgårdar läggs ner och batonger hyrs in. Sedan länge har Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Centern slitit för att beröva medborgarna möjligheten att få en andra chans. I och med nedskärningspolitiken ger de nu sig på mångas möjlighet att få en första chans. Allt för att stiga i Svenskt Näringslivs kommunranking som är baserad på ideologiska feberdrömmar där en begravningsentreprenör ses som en tillgång och en barnmorska som en belastning.

 

Det är som privatpersoner vi begär laglighetsprövning hos förvaltningsrätten och vi kommer även att ta strid genom våra uppdrag i styrelsen för AB Framtiden.

 

När högerpartierna försöker runda lagstiftning och ägardirektiv har vi som styrelseledamöter enligt aktiebolagslagen en skyldighet att värna bolaget. Och av det förtroende vi har fått av våra väljare har vi först och främst en skyldighet att skydda hyresgästerna. De göteborgare som hyr av AB Framtiden ska känna sig trygga med att varje krona de betalar i hyra går till de lägenheter de kallar ”hemma” och inte till allehanda projekt de borgerliga inte anser sig ha råd att finansiera via skatter.

 

Roger Höög (V)

Andre vice ordförande i AB Framtiden

 

Johan Svensson (V)

 Ersättare i AB Framtiden