Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hur var det nu med Ryssland, SD?

Före detta generalmajor Svante Bergh, oppositionsråd Jonas Ransgård (M), riksdagskdandidat David Josefsson (M) och kommunfullmäktigekandidat Anders Hyllander (M). Foto: ARKIV

Det är rent nys att Moderaterna skulle vara emot inköp av Patriot-systemet, skriver partiets representanter Jonas Ransgård, David Josefsson och Anders Hyllander tillsammans med före detta generalmajor Svante Bergh i en replik till Mikael Jansson (SD), med flera.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Mikael Jansson (SD) med flera replikerar på GT Debatt angående att vi Göteborgsmoderater vill förstärka försvaret av Västsverige. Men snarare än att vara kritisk mot våra påståenden verkar Sverigedemokraterna vara bittra för att vi moderater väljer att alls driva försvarsfrågor. Jansson med flera slänger sig med en rad felaktiga påståenden som att vi moderater skulle vara emot inköpet av Patriot-luftvärn eller att vi vill sätta försvaret av Gotland mot försvaret av Göteborg, men säger sedan att de i sak håller med om att Göteborg borde få tillbaka sitt regemente. 

 

Att införskaffa luftvärn för medelräckvidd för att försvara Sverige mot ryska vapensystem som Iskander och därmed bland annat skydda Göteborgs hamn har Moderaterna drivit länge både nationellt och lokalt.

 

Vi skriver också uttryckligen att det är viktigt att försvara Gotland på grund av det geografiska läget. Hela vår poäng är dock att för att kunna försvara Gotland måste också Göteborg försvaras. För att citera Jansson (SD) med flera: "Sveriges försvar är en helhet".

 

Vilket för oss in på Sverigedemokraterna och deras helhetssyn på Sveriges försvar. Jansson med flera skriver i sin artikel väldigt svävande om vilken hotbildsanalys de ser för Sverige och vill inte nämna någon potentiell angripare vid namn. Sverigedemokraterna som parti är också väldigt tydliga med att man inte anser att Sverige ska ingå i försvarssamarbetet Nato tillsammans med våra nordiska grannländer.

 

När den så kallade Luftförsvarskommittén fanns fick Sverigedemokraterna skarp kritik av bland annat Svenska Dagbladets försvarspolitiske reporter för att partiets representant i kommittén hade nära kontakter med ryska politiska intressen. I stället för att möta den kritiken tog Mikael Jansson snabbt representanten i försvar och kallade honom en nära vän.

 

Vi moderater är övertygade om att ett starkt svenskt försvar endast kan upprätthållas tillsammans med våra grannländer och att ett Nato-medlemskap är nödvändigt. Men vi är också tydliga med att det konkreta försvarshotet i vårt närområde är ett allt mer aggressivt Ryssland som genom krigen i Georgien och Ukraina visat sig kapabla att angripa grannländer med militärt våld.

 

Vill Sverigedemokraterna framstå som seriösa i en försvarspolitisk debatt måste man presentera sin säkerhetspolitiska analys, och motivera varför man i en allt mer orolig omvärld vill söka säkerhetspolitiskt stöd hos någon annan än hos våra nära grannländer i Nato.

 

Jonas Ransgård (M) 

Oppositionledare, Göteborg 

 

Svante Bergh 

Före detta generalmajor, Göteborg 

 

David Josefsson (M) 

Riksdagskandidat från Göteborg 

 

Anders Hyllander (M) 

Kandidat till Göteborgs kommunfullmäktige 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!