Före detta generalmajor Svante Bergh, oppositionsråd Jonas Ransgård (M), riksdagskdandidat David Josefsson (M) och kommunfullmäktigekandidat Anders Hyllander (M). Foto: ARKIV
Före detta generalmajor Svante Bergh, oppositionsråd Jonas Ransgård (M), riksdagskdandidat David Josefsson (M) och kommunfullmäktigekandidat Anders Hyllander (M). Foto: ARKIV

Hur var det nu med Ryssland, SD?

Publicerad

Det är rent nys att Moderaterna skulle vara emot inköp av Patriot-systemet, skriver partiets representanter Jonas Ransgård, David Josefsson och Anders Hyllander tillsammans med före detta generalmajor Svante Bergh i en replik till Mikael Jansson (SD), med flera.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Mikael Jansson (SD) med flera replikerar på GT Debatt angående att vi Göteborgsmoderater vill förstärka försvaret av Västsverige. Men snarare än att vara kritisk mot våra påståenden verkar Sverigedemokraterna vara bittra för att vi moderater väljer att alls driva försvarsfrågor. Jansson med flera slänger sig med en rad felaktiga påståenden som att vi moderater skulle vara emot inköpet av Patriot-luftvärn eller att vi vill sätta försvaret av Gotland mot försvaret av Göteborg, men säger sedan att de i sak håller med om att Göteborg borde få tillbaka sitt regemente. 

 

Att införskaffa luftvärn för medelräckvidd för att försvara Sverige mot ryska vapensystem som Iskander och därmed bland annat skydda Göteborgs hamn har Moderaterna drivit länge både nationellt och lokalt.

 

Vi skriver också uttryckligen att det är viktigt att försvara Gotland på grund av det geografiska läget. Hela vår poäng är dock att för att kunna försvara Gotland måste också Göteborg försvaras. För att citera Jansson (SD) med flera: "Sveriges försvar är en helhet".

 

Vilket för oss in på Sverigedemokraterna och deras helhetssyn på Sveriges försvar. Jansson med flera skriver i sin artikel väldigt svävande om vilken hotbildsanalys de ser för Sverige och vill inte nämna någon potentiell angripare vid namn. Sverigedemokraterna som parti är också väldigt tydliga med att man inte anser att Sverige ska ingå i försvarssamarbetet Nato tillsammans med våra nordiska grannländer.

 

När den så kallade Luftförsvarskommittén fanns fick Sverigedemokraterna skarp kritik av bland annat Svenska Dagbladets försvarspolitiske reporter för att partiets representant i kommittén hade nära kontakter med ryska politiska intressen. I stället för att möta den kritiken tog Mikael Jansson snabbt representanten i försvar och kallade honom en nära vän.

 

Vi moderater är övertygade om att ett starkt svenskt försvar endast kan upprätthållas tillsammans med våra grannländer och att ett Nato-medlemskap är nödvändigt. Men vi är också tydliga med att det konkreta försvarshotet i vårt närområde är ett allt mer aggressivt Ryssland som genom krigen i Georgien och Ukraina visat sig kapabla att angripa grannländer med militärt våld.

 

Vill Sverigedemokraterna framstå som seriösa i en försvarspolitisk debatt måste man presentera sin säkerhetspolitiska analys, och motivera varför man i en allt mer orolig omvärld vill söka säkerhetspolitiskt stöd hos någon annan än hos våra nära grannländer i Nato.

 

Jonas Ransgård (M) 

Oppositionledare, Göteborg 

 

Svante Bergh 

Före detta generalmajor, Göteborg 

 

David Josefsson (M) 

Riksdagskandidat från Göteborg 

 

Anders Hyllander (M) 

Kandidat till Göteborgs kommunfullmäktige 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag