Jörgen Fogelklou (SD), distriktsordförande i Göteborg. Foto: SD GÖTEBORGJörgen Fogelklou (SD), distriktsordförande i Göteborg. Foto: SD GÖTEBORG
Jörgen Fogelklou (SD), distriktsordförande i Göteborg. Foto: SD GÖTEBORG
Lars Hansson (SD), oppositionsråd i Göteborg. Foto: SD GÖTEBORGLars Hansson (SD), oppositionsråd i Göteborg. Foto: SD GÖTEBORG
Lars Hansson (SD), oppositionsråd i Göteborg. Foto: SD GÖTEBORG

Hur har Ransgård tänkt styra utan stöd av SD?

Publicerad

Hur hade Jonas Ransgård (M) och Moderaterna, för att inte nämna alliansen, tänkt styra Göteborg utan vårt stöd, undrar Jörgen Fogelklou (SD) och Lars Hansson (SD).

Det är kul att Jonas Ransgård (M) på GT Debatt skriver att Moderaterna i Göteborg under 2017 särskilt uppmärksammat trygghetsfrågorna. Det har vi sverigedemokrater gjort allt sedan vi inträdde i kommunfullmäktige 2014. Vår budget har vi kallat för ”ett tryggare Göteborg”, fram tills 2017, då vi ändrade namnet till Ett tryggt Göteborg. Göteborg förtjänar nämligen att vara en trygg plats, inte bara lite tryggare. Vi avsätter även medel i vår budget för trygghetsskapande åtgärder. Vi har motionerat om fler trygghetskameror, fler ordningsvakter och tryggare miljöer på det lokala planet. På det nationella har vi sedan riksdagsinträdet drivit trygghetsfrågorna. Detta är återigen ännu ett område där vi sverigedemokrater visar att vi har haft den bästa politiken som nu andra kopierar, mer eller mindre framgångsrikt. 

 

För oss Sverigedemokrater är det viktigaste inte vem som driver vilka frågor, utan att de viktiga frågorna drivs,  gärna av så många som möjligt. Tyvärr delar inte övriga partier denna syn. Det finns i dag en konsensus mellan Moderaterna, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna att tiggeri, i synnerhet det organiserade tiggeriet (som inte ens fanns när vi påtalade detta i EU-valrörelsen 2015) bör förbjudas. Med andra ord skulle vi kunna rösta igenom detta i fullmäktige på torsdag om dessa två partier släppte sina ideologiska skygglappar.

 

En sak ska jag ge Moderaterna och Jonas Ransgård rätt i, att tilltron till rättssamhället måste återupprättas omedelbart. Samhällskontraktet måste stärkas. Det är en del i det kitt som håller oss samman både som stad och nation. Detta måste göras både lokalt och nationellt. Bland annat genom att uppvärdera vårt medborgarskap. Den gamla devisen "Gör din plikt, kräv din rätt" håller faktiskt ganska bra, om inte ännu bättre i dag.

 

Den stora frågan, som Ransgård borde ställa sig, och som även Vägvalet ställde i en replik på GT Debatt, är hur Moderaterna tänkt få igenom sin politik i Göteborg? Kommer han ha samma inställning som Ulf Kristersson gått ut med nationellt? Att driva oppositionspolitik är nämligen det enklaste som finns som politiker. Att ta ansvar och göra det som man fått mandat att genomföra, där det finns samsyn med andra partier kräver dock sin man.

 

Vi har mycket riktigt, efter att vår egen budget fallit, röstat på alliansens budget. Knappast för att den har varit särskilt bra, men den har varit snäppet bättre än den rödgrönrosa. Men om Jonas Ransgård har samma inställningen som sin partiledare, ska det bli intressant att se hur moderaterna hade tänkt ta makten utan stöd av oss, både lokalt och nationellt.

 

Jörgen Fogelklou (SD)

Distriktsordförande Göteborg

 

Lars Hansson (SD)

Kommunalråd i Göteborg

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag