Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Högerhugg mot AF skadar Angered

När Arbetsförmedlingen i ett av Göteborgs mest utsatta områden läggs ner kan staden inte sitta på sina händer, skriver Jonas Attenius (S). Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL
Jonas Attenius (S), oppositionsråd i Göteborg. Foto: PRESSBILD

Vi socialdemokrater är inte nöjda med hur Arbetsförmedlingen fungerar, men lösningen kan aldrig vara drastiska nedskärningar. Det är ansvarslöst att lägga ner AF i Angered, ett av de områden som har högst arbetslöshet i hela Göteborg, skriver Jonas Attenius (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Moderaterna och Kristdemokraterna har med stöd av Sverigedemokraterna utlöst en nedskärningsvåg för den statliga närvaron i Sverige. Hårdast drabbas de orter där samhällsservicen behövs som mest: Glesbygd, landsbygd och våra förorter. Bland annat ska Arbetsförmedlingen läggas ner i Angered, ett av de områden som har högst arbetslöshet i hela Göteborg. Högerpartiernas servettskiss till statsbudget gör att färre kommer i arbete, skatteintäkterna minskar och bidragskostnaderna ökar. Detta går ut över vår välfärd – det blir helt enkelt mindre pengar kvar till vård, skola och omsorg. Vanliga göteborgare får betala priset när högerpolitiker i riksdagen i Stockholm sänker ambitionerna för jobbpolitiken.

 

När Arbetsförmedlingen i ett av Göteborgs mest utsatta områden läggs ner kan staden inte sitta på sina händer. Vi socialdemokrater är inte nöjda med hur Arbetsförmedlingen fungerar, men lösningen kan aldrig vara drastiska nedskärningar. Därför tog vi redan under förra mandatperioden krafttag mot segregation och arbetslöshet i Göteborg. Navet i detta utgörs av våra så kallade Kompetenscenter, vars uppgift det är att rusta människor som står särskilt långt från arbetsmarknaden med utbildning, matchning och språkstöd för att de ska kunna gå från bidragsberoende till egenförsörjning. 

 

En avgörande del i denna framgångsrika arbetslöshetsbekämpning är samarbetet med just Arbetsförmedlingen. Sedan Kompetenscenter drogs i gång har hundratals göteborgare gått direkt från bidragsberoende till ett viktigt, riktigt jobb. Högerpartiernas framtvingade nedläggning av Arbetsförmedlingen i Angered riskerar att spä på arbetslösheten. Göteborgs Stad kan inte passivt titta på: Nu måste de lokala insatserna förstärkas ytterligare. 

 

Vi socialdemokrater har jobbpolitiken klar. Det stegvisa jobb- och kunskapslyftet, där arbetslösa stegvis och efter sina individuella förutsättningar matchas till bristyrken inom både välfärden och den privata marknaden, behöver fortsätta utvecklas med yrkessvenska, yrkesutbildning och flexibla insatser. Bidragsberoende föräldrar är en särskilt viktig grupp att nå: Barn som växer upp med försörjningsstöd löper större risk att själva gå utan ett arbete i framtiden. Vi vill också specialsatsa på att stötta unga män till sysselsättning. Vi vet att unga män står längre från arbetsmarknaden än unga kvinnor. Därför har vi kört över det svaga högerstyret i Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning och sett till att den aktiva arbetsmarknadspolitiken fortsätter leverera för göteborgarna.

 

Få saker är så kostsamma som när människor går arbetslösa. Därför är en aktiv jobbpolitik en av de viktigaste investeringar som samhället kan göra. Vår linje är enkel: Alla som kan jobba ska jobba. Det innebär att var och en har en plikt att göra allt de kan för att komma i arbete och bidra till välfärden, samtidigt som samhället ger oss rätt till professionell matchning och individanpassad utbildning för att ta de jobb som finns. Fler i arbete och utbildning, färre i arbetslöshet, är grunden för en trygg välfärd och en jämlik stad. 

 

Men det svaga högerstyret i Göteborg är passivt. Deras jobbpolitik lyser med sin frånvaro och präglas av att vilja försämra löner och villkor för välfärdens medarbetare, i stället för att satsa på kompetens och utbildning. Det håller inte. Att få människor i arbete borde inte vara en ideologisk fråga. Om högerstyret menar allvar med att minska klyftorna och segregationen är de välkomna att förhandla med oss, men då måste de vara beredda att sätta jobben först - framför nedskärningar och skattesänkningar för de rika.

 

Jonas Attenius (S)

Oppositionsråd i Göteborg