Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hög tid att ta tillbaka kontrollen av välfärden

De borgerliga partierna vill privatisera våra äldreboenden, sälja ut mycket av det vi äger gemensamt och försämra för välfärdspersonalen. Socialdemokraterna i Göteborg säger blankt nej, skriver Jonas Attenius.Foto: PRESSBILD

I trettio års tid har vi prövat privatiseringspolitiken i Sverige. Nu är det dags att ställa sig den relevanta frågan om vad som har fungerat. Vi måste dämpa skadorna på vår gemensamma välfärd, skriver Jonas Attenius (S) inför torsdagens fullmäktige i Göteborg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Den 29 maj i år röstade det moderatledda högerstyret, Demokraterna och Sverigedemokraterna för att ta fram en modell för att införa privatiseringssystemet utmaningsrätt i Göteborgs Stad. Utmaningsrätt innebär i praktiken att man öppnar upp all välfärd, förutom det lagen kräver att kommunen gör själv, för dyra privatiseringar, vinstjakt och marknadsexperiment. 

 

Utmaningsrätten är så pass extrem och långtgående att den bara har genomförts i en handfull kommuner, och redan hunnit avskaffas i vissa. Ett införande av detta tvångsprivatiseringssystem, där nästan allt det som vi göteborgare äger och driver gemensamt förvandlas till en vara på en marknad, skulle innebära ett systemskifte.

 

I trettio års tid har vi prövat privatiseringspolitiken i Sverige. Nu är det dags att ställa sig frågan om vad som har fungerat, och vad som blev sämre än vi trodde. Många av de grundläggande idéerna om valfrihet och medborgarinflytande var och förblir goda – men man räknade inte med till vilken grad marknadskrafterna skulle ta makten över välfärdssektorn. 

 

I dag står vi inför en situation där friskolekoncerner kan ta ut hundratals miljoner skattekronor i vinst, borgerliga politiker lägger seriösa förslag om att lotta ut våra äldre till privata hemtjänstföretag och vinstdrivande apotek saknar viktiga mediciner i lager – men har ett rejält utbud av tuggummin vid kassan. Utmaningsrätten är en del i samma berättelse: Folket förväntas ge upp kontrollen till företagen.

 

En folklig majoritet vill stoppa de ohämmade vinsterna i välfärden. Riksdagen lyssnar inte på dem. I stället för att trygga valfriheten och värna medborgarnas inflytande premierar man vinstintresset. För mig är det svårbegripligt. Människors egna erfarenheter, akademisk forskning och välfärdspersonalen själva bekräftar att välfärden befinner sig under massiv press. Ändå vägrar politikerna i Stockholm sätta ner foten och säga: Nog är nog, inte en enda skattekrona ska gå till företagsvinster. 

 

I väntan på att riksdagen agerar ansvarsfullt måste vi göra allt vi kan för att dämpa skadorna på vår gemensamma välfärd. Socialdemokraterna i Göteborg sätter välfärden först. 

 

Sedan 2006 har skatterna sänkts med ungefär 180 miljarder kronor. Dessa borgerliga skattesänkningar har ställt kommunerna och den kommunala välfärden, som skola och omsorg, inför en ekonomiskt ohållbar situation. Trots att problemet uppstod på riksnivå måste vi göra det vi kan här i vår egen stad. 

 

I Göteborg ser vi helt olika på hur vägen till en långsiktigt hållbar finansiering av välfärden går, men något kan vi enas om: Vi måste arbeta utefter samma grundplatta och samma ramar. För att möjliggöra denna typ av ekonomiska styrning har vi socialdemokrater ingått en bred ekonomisk överenskommelse med nästan alla partier i fullmäktige, från Vänsterpartiet till Moderaterna. Den sortens samarbeten i formaliafrågor är en styrka för Göteborg. 

 

Men vi socialdemokrater har dessutom lyckats stoppa utmaningsrätten. Vi har gjort en separat överenskommelse med de borgerliga partierna angående bland annat ägarstyrning av kommunala bolag, verksamhetsplaner för kommunala nämnder och ekonomiska mål. I utbyte mot dessa rena formaliafrågor, där vi har fått ge med oss, har vi stoppat utmaningsrätten för hela mandatperioden. 

 

Göteborg befinner sig som sagt i ett pressat ekonomiskt läge. Att då öppna upp för att ännu mer skattepengar skulle kunna gå till privata företagsvinster vore direkt oansvarigt mot välfärden, mot ekonomin och mot medborgarna. Utmaningsrätten är skrotad.

 

Detta är en stor seger för den majoritet av oss göteborgare som vill ta tillbaka kontrollen över välfärden från vinstjakt och marknadsexperiment. Men faran är inte över: De borgerliga partierna vill privatisera våra äldreboenden, sälja ut mycket av det vi äger gemensamt och försämra för välfärdspersonalen. För oss socialdemokrater är det blankt nej. 

 

Vi sätter välfärden först. 

 

Jonas Attenius (S)

Oppositionsråd och gruppledare i Göteborg