Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Historiskt stort stödpaket till välfärdspersonal i Göteborg

Skyddsutrustningsförsörjning till äldreomsorgen och funktionshindersverksamheten har högsta prioritet, skriver Jonas Attenius (S) och Elisabet Lann (KD).Foto: JOHAN NILSSON/TT
Jonas Attenius Gruppledare och oppositionsråd i Göteborg (S)Foto: HENRIK JANSSON/GT
Elisabet Lann Kommunalråd med ansvar för äldrefrågor i Göteborg (KD)Foto: PRESSBILD

Nu möjliggör vi för timanställda i Göteborg stad att ta steget till fastare anställning. Det tjänar både medarbetare och de äldre på. Vi har enats om ett stödpaket till välfärden på 300 miljoner kronor, skriver Jonas Attenius (S) och Elisabet Lann (KD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Välfärdspersonalen står längst fram i kampen mot pandemin. Varje dag går människor till jobbet för att vårda, stötta och ge omsorg till de tusentals göteborgare som tillhör riskgrupper. Vi, Socialdemokraterna och alliansen i Göteborg, är fast beslutna att göra vad som krävs för att minska smittspridningen, förbättra kvaliteten i välfärden och säkra personalens trygghet.

 

Därför har vi enats om ett stödpaket till välfärden på 300 miljoner kronor. Målet är att genom mer personal, bättre villkor och en tryggare arbetsmiljö säkerställa en god välfärd och skydda människor i riskgrupper. Äldreomsorgen står i fokus, men även många människor med funktionsnedsättning tillhör en riskgrupp. Därför kommer också funktionshindersverksamheter att få utökade resurser. 

 

Precis som i övriga landet utgör äldreomsorgen en av de verksamheter som har drabbats hårdast av pandemin. De äldre är särskilt sårbara för sjukdomen och behöver skyddas mer än andra grupper. Äldreomsorgen måste få chansen att ställa om till pandemibekämpning, samtidigt som den fortsätter att leverera en trygg välfärd till stadens äldre. Vi är eniga om att lösa ett antal problem omedelbart. 

 

Antalet timanställda är för högt. Personal med otrygga arbetsförhållanden har svårare att sjukskriva sig vid minsta symptom, vilket riskerar att öka smittspridningen. Nu möjliggör vi för timanställda att ta steget till fastare anställning. Det tjänar både medarbetare och de äldre på. 

 

Pandemin har satt personalen under hård press. Krisens oklara tidsförlopp och ökade intensitet gör att vi står inför en risk där personal helt enkelt inte orkar mer. Vi tillför därför stora medel för ökad bemanning i äldreomsorgen. För att skapa mer tid för god omsorg i en situation där de äldre är mer isolerade och inte får träffa anhöriga eller delta i sociala aktiviteter vill vi dessutom öppna upp möjligheten för att anställa serviceassistenter på äldreboenden. Denna grupp ska hantera kringsysslor såsom städ, tvätt och kökssysslor för att på så sätt avlasta omsorgspersonalen. 

 

Tusentals göteborgare är beroende av hemtjänsten och nästan alla tillhör riskgrupper. Sedan tidigare har vi infört särskilda coronateam, försedda med fullständig skyddsutrustning, som enbart ger omsorg till misstänkt och konstaterat smittade medborgare. Nu förstärker vi dessa till att även verka på natten. Dessutom ser vi till att hemtjänsten får tillräcklig restid och utrymme för kringuppgifter som inte kan hanteras av serviceassistenter. Varje medarbetare ska ha tid att utföra sitt jobb – även under pandemin.

 

Skyddsutrustningsförsörjning till äldreomsorgen och funktionshindersverksamheten har högsta prioritet. Samtliga medarbetare i alla rörliga enheter ska ha tillgång till likvärdig skyddsutrustning. När det gäller skyddsutrustning är det dem som jobbar närmast vårdtagarna som i varje situation kan göra den bästa bedömningen. Hittills har enskilda arbetstagare behövt göra flera avstämningar innan de fått godkänt att använda viss skyddsutrustning. Detta har varit tidskrävande och påverkat kvaliteten i omsorgen. Nu ger vi personalen möjligheten att själva kunna besluta om användning av personlig skyddsutrustning vid misstänkt smitta. All personal kommer att få utbildning om hur skyddsutrustning hanteras på rätt och korrekt sätt. Rådgivning med patientansvarig sjuksköterska eller ansvarig enhetschef ska alltid erbjudas.

 

Välfärdspersonalen är helt avgörande för att begränsa smittspridningen, skydda människor i riskgrupper och rädda liv. Politiken har ett ansvar och en skyldighet att ge varje medarbetare bästa möjliga förutsättningar för att göra just det. Nu ger vi dem ett historiskt stort stödpaket, för tryggare anställningar, bättre villkor och mer personal.

 

Jonas Attenius (S)

Gruppledare och oppositionsråd i Göteborg

 

Elisabet Lann (KD)

Kommunalråd med ansvar för äldrefrågor i Göteborg