Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hisingsborna behöver Lundby närsjukhus

Vård ska finnas och ges utifrån behov, inte utifrån lönsamhetsaspekter, skriver Ann-Christine Andersson och Håkan Linnarsson.Foto: SHUTTERSTOCK
Ann-Christine Andersson (S), 2:e vice ordförande i Hälso-och sjukvårdsnämnd Göteborg.Foto: PETER WAHLSTRÖM
Håkan Linnarsson (S), 2:e vice ordförande i Hälso-och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götalandsregionen.Foto: PRESSBILD

Inget vårdföretag, inte ens Capio som i dag driver Lundby Närsjukhus, har anmält intresse för att driva sjukhuset vidare efter 2020. Vi förväntar oss att den moderatledda minoriteten i VGR nu tar sitt ansvar, skriver Ann-Christine Andersson (S) och Håkan Linnarsson (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Vad ska hända med Lundby sjukhus, denna vårdinrättning som givit Hisingsborna bra, god och sammanhållen vård i snart 100 år? Över detta anrika sjukhus hopar sig nu tunga moln med hot om nedläggning.

Lundby sjukhus startade 1928 som en offentligt driven fristående kirurgisk poliklinik. 1950 övergick den till att vara vårdcentral, för att mellan åren 1977–1993 vara ett landstingsägt sjukhus. 1994 tog privata Bure Hälsa och Sjukvård (som sedermera blev Capio) över driften. År 2012 skrevs ett nytt avtal med den privata vårdkoncernen och sedan dess är namnet Capio Lundby Närsjukhus.

 

Oavsett vem som har skött driften har Lundby sjukhus varit en viktig del av Hisingsbornas tillgång till bra, god och nära vård. Under förra året gjordes där 112 000 patientbesök. Det gjordes över 12 000 operationer och 8 300 dialysbehandlingar, enligt Capios uppgifter. 486 vårddygn, 1 100 endoskopier, 2 000 besök hos barnmorska och 3 300 psykoterapeutbesök vittnar också dem om hur viktig vården på Lundby sjukhus är. Inte bara för Hisingen utan för hela Göteborg. Det är inte svårt att räkna ut vad dessa många tusen patienter skulle betyda för Sahlgrenska Universitetssjukhuset om Lundby inte fanns.

 

Nästa år går Capios avtal för Lundby ut. Det har därför varit nödvändigt för Västra Götalandsregionen att göra en ny upphandling för år 2021 och framöver. Hälso- och sjukvårdsnämnden tog beslut om att ta fram ett förfrågningsunderlag och att därefter annonsera. Underlaget som togs fram skrevs för att få en bra och säker vårdgivare för sjukhuset. Med facit i hand när det gäller till exempel Angereds Närsjukhus gäller det att vara om sig och kring sig för att säkra vården. 

 

När anbudstiden gick ut visade sig att ingen – noll, zipp, zero – vårdföretag anmält intresse för att driva sjukhuset efter 2020. Inte ens Capio. Om det beror på en ny affärsstrategi hos Capio och dess nya, multinationella, ägare kan man förstås fundera kring. Inte minst mot bakgrund av flera förändringar och försäljningar inom öppenvården som företaget just nu genomför. Capio tiger om sitt krav på att ensidigt ha rätt att säga upp avtalet vartannat år, om de inte ser tillräckliga fördelar. I sin kommunikation kring Lundby hänvisar företaget i stället till en klausul kring bemanning. Det känns mest som ett svepskäl. På sjukhuset finns en fantastisk personal som uppskattas av väldigt många. Dessa vardagshjältar vill vi ska finnas kvar för patienternas och invånarnas skull. 

 

Orsaken till det totala ointresset från privata vårdföretaget till att driva Lundby är sannolikt något helt annat och mycket större. Det handlar oftast om att stora vårdkoncerner mer ser sjukhus som en marknad för affärer och möjligheter att göra vinst, än som en uppgift att ge vård efter de behov som finns. Och kanske ser de inte människorna på Hisingen som tillräckligt ”lönsamma”. 

 

Det är ett synsätt som vi socialdemokrater aldrig kan ställa oss bakom! Vård ska finnas och ges utifrån behov, inte utifrån lönsamhetsaspekter. 

 

Hisingsborna behöver sitt sjukhus och vi kommer inte att svika dem. När marknaden nu tycks sakna intresse för att människor på Hisingen ska få sin vård anser vi att sjukhuset bör återgå till att drivas i offentlig regi från och med 2021. 

 

Vi förväntar oss att den moderatledda minoriteten i regionen nu tar sitt ansvar. Vi socialdemokrater, som är i opposition, kommer hursomhelst envist att verka för att inga patienter ska blir drabbade och att sjukhuset i allt väsentligt finns kvar som en samlad enhet.

 

Patienterna på Hisingen är i första hand Västra Götalandsregionens ansvar. Det råder det ingen som helst tvekan om. Därför måste regionen omgående se över möjligheten att driva Lundby i egen regi, eller snabbt som ögat hitta ett bra, säkert och kompetent alternativ, innan Capio lämnar. Och det brådskar: Att starta och bemanna ett sjukhus görs inte på en kafferast. 

 

Oavsett vilken väg man väljer framöver får aldrig patienterna komma i kläm. Hisingsbornas rätt till bra vård måste komma i första hand och de behöver sitt sjukhus!

 

Ann-Christine Andersson (S)

2:e vice ordförande i Hälso-och sjukvårdsnämnd Göteborg

 

Håkan Linnarsson (S)

2:e vice ordförande i Hälso-och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götalandsregionen