Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemtjänsten förbättras inte av cykelkurser

Elisabet Lann (KD), kommunalråd Göteborg.
Foto: PRESSBILD

När de rödgrönrosa styrde Göteborg prioriterade de hellre växtbaserad mjölk i skolorna, bilfria söndagar i centrum, feministiskt självförsvar i skolan och stadsdelsmammor, än hemtjänsten. Detta skriver Elisabet Lann (KD) i en replik till Daniel Bernmar (V).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Det är glädjande att Daniel Bernmar (V) ser positivt på att alliansen har presenterat ett åtgärdspaket för hemtjänsten i Göteborg, i sin debattartikel på GT Debatt. Det är däremot beklagligt att han i enlighet med ”Bernmardoktrinen” envist fortsätter att skylla hemtjänstens alla problem på alliansen, som fram till för ett år sedan inte har styrt Göteborg på över ett kvarts sekel. 


Även om Daniel Bernmar i dag inte vill kännas vid sitt ansvar för hemtjänstens problem under det rödgröna styret så erkände han så sent som i april 2018 sitt misslyckande på området:

Jag ska säga någonting om det som fortfarande är en stor utmaning när det kommer till äldreomsorgen, ett stort problem, och det är den arbetsmiljö och de arbetsvillkor som personalen i äldreomsorgen har.


Några månader senare anmäldes allvarliga arbetsmiljöproblem till Arbetsmiljöverket – anmälningar som Bernmar i dag mer än gärna svingar mot alliansen, trots att den anmälda arbetsmiljön uppstod under hans tid som ansvarigt kommunalråd. 


Det är svårt att se att Vänsterpartiet menar allvar med sitt påstådda engagemang för hemtjänsten, som för övrigt uppstod när partiet hamnade i opposition. Trots att partiet föreslog en skattehöjning för alla göteborgare, inklusive äldre och hemtjänstpersonal, avsatte de inte mer pengar än alliansen till hemtjänsten. Det rödgrönrosa budgetförslaget prioriterade helt andra saker än hemtjänsten – växtbaserad mjölk i skolorna, bilfria söndagar i centrum, feministiskt självförsvar i skolan och stadsdelsmammor.


Och vilka är då de kraftfulla åtgärder som Vänsterpartiet föreslår? Förutom att rycka bort möjligheten för Göteborgs äldre att få välja utförare av hemtjänst är deras enda konkreta förslag i budget: Cykelkurser till medarbetare inom hemtjänsten. 


Cykelkurser!


Medan Daniel Bernmar anklagar alliansens åtgärdspaket med satsningar på kompetenshöjning, minskad sjukfrånvaro och förslag på att komma bort från detaljstyrning och minutstress för att vara som att sätta plåster på ett stort sår, framstår Vänsterpartiets förslag om cykelkurser snarast som att strö salt i detsamma.


Den uppföljningsrapport som lagts på kommunstyrelsens bord pekar tydligt ut brister som faktiskt går att åtgärda. För både medarbetares och omsorgstagares skull vill alliansen komma överens med övriga partier och komma framåt med ett konstruktivt förbättringsarbete, i stället för att ödsla tid på den typ av politisk show och pajkastning som Bernmar, förvisso med vana och skicklighet, så gärna ägnar sig åt.


Elisabet Lann (KD)

Kommunalråd Göteborg