Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hellre politik för jobb än populistiska utspel

Rickard Nordin (C), riksdagsledamot Göteborg.Foto: PRESSBILD
Ola Johansson (C), riksdagsledamot Kungsbacka.Foto: ANNA SIMONSSON
Annika Qarlsson (C), riksdagsledamot Alingsås.Foto: RIKSDAGEN

Vi centerpartistiska riksdagsledamöter från Göteborgsregionen fortsätter bevaka västsvenska intressen, skriver Rickard Nordin, Ola Johansson och Annika Qarlsson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Den nationella budget som Centerpartiet ställer sig bakom sätter fokus på klimatet, på åtgärder för en levande landsbygd och ett mer effektivt jobbskapande. Det är också en budget som sänker skatter med 13 miljarder kronor. Centern har fått igenom betydande förändringar av den ekonomiska politiken som stärker hela landet inför framtiden. Vissa av skattesänkningarna är en del av en grön skatteväxling, där skatten på jobb och företagande sjunker medan miljö- och klimatskadlig verksamhet betalar mer i skatt.

 

Vi ser till att gynna miljövänliga åtgärder som installation av solceller och övergången till en fossilfri fordonsflotta. Vi hjälper också företag som arbetar med nästa generations miljöteknik, samt förstärker avdraget för de som jobbar med forskning och utveckling. Här vet vi att Chalmers i Göteborg bedriver världsledande forskning och att Volvoföretagen ligger långt framme, inte minst på lastbilssidan. 

 

Samtidigt oroas vi över hur ofred mellan oljestater driver upp oljepriserna på ett sätt vi inte kan påverka. Vi ökar takten i omställningen av transportsektorn, mest av allt för att minska de klimatfarliga utsläppen. Den som köper en miljöbil får ta del av klimatbonusen. Samtidigt förbättras ladd-infrastrukturen och nattågstrafiken byggs ut.

 

Vi satsar på att sänka arbetsgivaravgifterna betydligt för personer som är nya på arbetsmarknaden genom ett ingångsavdrag. Vi ser till att etableringsjobben införs och utökas så att även småföretag kan använda den nya anställningsformen, samt att det satsas betydligt mer på svenskundervisning för nyanlända för att snabba på och förbättra integrationen. Det kommer göra skillnad för de västsvenska företagen, inte minst de små och medelstora som står för fyra av fem nya jobb, och framför allt de som i dag står långt ifrån arbetsmarknaden får en chans att komma in och bidra. 

 

Genom att sänka skatten på just jobb och företagande får vi utveckling i hela Sverige. Det är högre prioriterat än populistiska förslag som bromsar klimatarbetet. 

 

Pensionärer får det bättre, genom att skillnaderna i skatt mellan de som arbetar och de som arbetat jämnas ut, och genom att grundskyddet höjs för dem med lägst pension. Vi ser också till att stärka kompetensen inom sjukvården genom att satsa på karriärtjänster för sjuksköterskor. Vi vet att det behövs runtom på de västsvenska sjukhusen, årliga larmrapporter från Sahlgrenska visar på ett allt större behov.  

 

Värnskatten var en tillfällig skatt som med precision träffade de personer som genom arbete och utbildning tjänar mest. Den tas nu bort eftersom den ansetts ha minskat drivkraften för kvinnor och män att bli framgångsrika i sin yrkesroll. På sikt väntas det också bidra till minst lika mycket inkomster till statskassan, eftersom det blir mer lönsamt att arbeta. 

 

Försvaret kommer att få ett historiskt tillskott under de kommande åren. Fem miljarder tillförs 2022, sedan lägger vi till ytterligare fem miljarder årligen. Vi säkrar med det svensk försvarsförmåga i en orolig tid. Något det råder bred politisk enighet om att behövs, precis som att förstärkningar av rättskedjan, polis, kriminalvård, med mera ska göras.

 

Centerpartiet valde att ta ansvar för Sverige. Vi riksdagsledamöter från Göteborgsregionen fortsätter bevaka västsvenska intressen. Mycket viktig Centerpolitik genomförs nu med budgeten, och fler stora förändringar är planerade när del efter del av Januariavtalet träder i kraft. 

 

Rickard Nordin (C)

Riksdagsledamot Göteborg

 

Ola Johansson (C)

Riksdagsledamot Kungsbacka

 

Annika Qarlsson (C)

Riksdagsledamot Alingsås