Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hellre närodlat svenskt än utländskt eko-kött

Centerpartiet har ingenting emot ekologisk mat, men det ska inte gå före djurens välmående, skriver Emmyly Bönfors (C).
Foto: JOHNNY PETTERSSON/SHUTTERSTOCK
Emmyly Bönfors (C), fullmäktigekandidat i Göteborg.
Foto: PRESSBILD

När svenska djur står inför nödslakt är det anmärkningsvärt att Göteborg Stad inte prioriterar att köpa svenskt kött utan i stället väljer utländskt kött. Det politiskt rödgröna målet att 100 procent av allt kött och chark som köps in ska vara ekologisk leder till sänkta krav gällande djurskyddet, skriver Emmyly Bönfors (C).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Denna sommar har Sverige hotats av enorma bränder som spritt sig över våra skogar. Sommarens långa period av torka och värme har även fått allvarliga konsekvenser för svenskt lantbruk. Skördar torkar bort och djur måste nödslaktas när fodret inte räcker till. Svenska lantbrukare har fått ett starkt stöd. Markägare har lånat ut oanvända betesmarker och många konsumenter stöder lantbrukarna genom att välja svenskproducerade varor i butiken.


Men att välja svenskt är inget som prioriteras av Göteborgs Stad. Kommunen har i stället ett politiskt mål att 100 procent av allt kött och chark som köps in ska vara ekologiskt. Enligt Förvaltningen för Inköp och Upphandling leder eko-målet till att staden tvingats sänka kraven för djurskydd i jämförelse med Göteborgs kranskommuner och i stället köpa in utländskt kött, främst fläsk- och nötkött, men till viss del även utländsk kyckling.


Göteborgs kranskommuner har till skillnad från Göteborgs Stad satt tydliga mål i upphandlingskraven att leverantörerna måste följa svensk djurskyddslagstiftning. Exempelvis förbud mot näbbtrimning (innebär att den övre och den undre näbbhalvan bränns eller strålas bort med infrarött ljus när kycklingen är 1-2 dagar), regler kring hur kossor får slaktas och att grisarna ska få ha knorren kvar. Enligt EU:s regler för ekologisk grisuppfödning finns visserligen ett generellt förbud mot kupering, men undantag får göras till skillnad från i Sverige.


På grund av eko-målet har Göteborg valt bort dessa kriterier. Det är skamligt att Sveriges näst största kommun inte förmår att leva upp till svenskt djurskydd. Förklaringen till det är att Miljöpartiet fått diktera villkoren för den mat som staden serverar på våra förskolor, skolor och äldreboenden. Partiets ideologiska inställning till ekologisk mat har fått väga tyngre än djurens välmående. Miljöpartiet hävdar att det inte stämmer, något som motbevisas av Världsnaturfonden som sätter rött ljus på importerat eko-kött vad gäller djurskydd och bete. Exempelvis med anledning av att det är tillåtet att hålla djur över 20 månader uppbundna och att det helt tillåtet att slakta djur utan bedövning.


I en offentlig upphandling är det inte tillåtet att ställa krav på att maten ska vara svenskproducerad. Däremot är det fullt möjligt att ställa krav på att djuren ska ha fötts upp och slaktats i enlighet med kraven från svenska djurskyddsregler, något som Göteborgs rödgröna politiker valt bort till förmån för ekologisk mat.


Centerpartiet har ingenting emot ekologisk mat, men det ska inte gå före djurens välmående. Ekologisk mat är dessutom inte bättre miljömässigt i alla hänseenden. Exempelvis är en stor del av den ekologiska köttproduktionen sämre för klimatet än konventionellt producerat kött. Dessutom ger ekologiskt jordbruk 20–40 procent lägre skördar och kostar 25–60 procent mer.För Centerpartiet är det självklart att kommunen har ett ansvar för att maten på våra skolor och äldreboenden kan serveras med ett gott samvete för både djur och miljö. Innan vi funderar över vilka varor som ska vara ekologiska vill vi säkerställa att alla djur slaktas med bedövning, att grisarna får behålla sina knorrar och att kycklingarna får ha kvar sina näbbar.


Centerpartiet i Göteborg vill:

• Slopa målet om 100 procent ekologiskt kött och chark. I stället ska det ställas krav på att svenskt djurskydd ska gälla.


• Slopa målet om hälften av de totala matinköpen ska vara ekologiskt och i stället ge förvaltningen i uppdrag att handla ekologiskt om det kan motiveras utifrån djurskydd och miljömässiga hänsyn.


• Möjliggöra för mer närodlad mat och småskalighet genom att dela upp upphandlingarna.


Miljöpartiet har låtit eko-trenden gå ut över djuren. I stället för att öka importen av kött, vill vi tvärtom möjliggöra för fler lokala matproducenter att leverera mat till Göteborg. Vi tror att de flesta skolbarn, föräldrar och boende vid stadens äldreboenden önskar mer närodlad mat framför importerat kött och inte minst att djuren haft ett värdigt liv utan lidande.


Emmyly Bönfors (C)

Toppkandidat till Göteborgs fullmäktige

Ordförande för Göteborgscentern