Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Havet gagnas inte av ineffektiv symbolpolitik

Foto: BRIAN HOLM NIELSEN / COLOURBOX
Kjell-Arne Ottosson (KD), riksdagsledamot i miljö- och jordbruksutskottet.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Magnus Berntsson (KD), ordförande i miljönämnden i Västra Götalandsregionen.Foto: PETER WAHLSTRÖM

Miljöpartiets tid i regeringen har sett Riksrevisionen återkommande rikta kritik mot missriktade initiativ i klimat- och miljöpolitiken, skriver 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Det är glädjande att miljöpartisterna Janine Alm Ericsson och Ulricka Frick återkommer på debattplats GT och lyfter fram förslag samt betonar det goda lokala politiska samarbetet i regionen. Det är också så vi bör arbeta för att uppnå en ren och livskraftig havsmiljö.

 

Havet förtjänar bättre än att utsättas för ”politisk fight” och ”tävling med överbud” som debattörerna uttryckte i sin första artikel 7 augusti. Den sortens inställning riskerar leda till att pengar och åtgärder blir symboliska, ineffektiva eller hamnar i fel fickor. Miljöpartiets tid i regeringen har tyvärr sett Riksrevisionen återkommande rikta kritik mot missriktade initiativ i klimat- och miljöpolitiken.

 

De förslag som Ericson och Frick lägger fram är inte kontroversiella. Inget politiskt riksdagsparti vill ha fiskesubventioner som leder till överfiske, klimatförändringar och miljöförstöring. Det är också angeläget att ”öka takten i det internationella arbetet”. Småskaligt och miljövänligt fiske bör absolut gynnas vid kvottilldelning. Det är därför ledsamt att småskaligt fiske fått sig en kanske irreparabel smäll i Östersjön i år genom det av regeringen beslutade sillfiskestoppet som så klumpigt drabbat hela samhällen i sydöstra Sverige och under mycket vaga former gynnar fiskens tillväxt.

 

Vi valde att i vår artikel lyfta upp de frågor som Västerhavsveckan själva identifierat som prioriterade. När förslagen är lokalt förankrade och utnyttjar erfarenheterna från havets brukare stärks möjligheterna att effektivt uppnå skillnader. Att Miljöpartiet nu bekräftar möjligheterna för fritidsbåtsrörelsen att spela en viktig roll och ta ansvar är bra. Det är av största vikt att främja initiativ som reducerar fritidsbåtarnas avtryck i Västerhavet.

 

Som regeringsparti har Miljöpartiet medverkat till att främja insatser som bidrar till ett renare hav där plasten inte dominerar. Det är något vi kristdemokrater vill fortsätta och höja takten för om väljarna ger oss förtroendet att ta över rikets styre 2022.

 

Kjell-Arne Ottosson (KD)

Riksdagsledamot i miljö- och jordbruksutskottet

 

Magnus Berntsson (KD)

Ordförande i miljönämnden i Västra Götalandsregionen