Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Har Göteborgscentern en Erdogan-megafon som toppkandidat?

Kurdo Baksi, författare och Turkiet-kännare.
Foto: PRESSBILD
Mikail Yüksel, vice ordförande i Centerpartiet i Göteborg.
Foto: PRESSBILD

Centerpartiet i Göteborgs toppkandidat till riksdagen, Mikail Yüksel, har kampanjat i turkiska Kulu inför valet. Det väcker frågor om hans kandidatur i Sverige. Att en Göteborgspolitiker får kampanja ostört i Turkiet, som nyligen vägrade släppa in riksdagsledamoten Jabar Amin (MP), är minst sagt märkligt, skriver Kurdo Baksi.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Svenska valkampen har redan börjat i Turkiet”. Det var rubriken på en artikel i Expressen den 1 augusti. I reportaget uppmärksammas de tre svensk-turkiska riksdagskandidaterna Mikail Yüksels (C), Muharrem Demiroks (C) och Sultan Kayhans (S) valkampanjer i den turkiska staden Kulu, hemvist för majoriteten av turkarna i Sverige inför ödesvalet den 9 september. Mikail Yüksel är lokal toppkandidat på Centerpartiets riksdagslista och vice ordförande för Göteborgsdistriktet.

 - Folk är intresserade av frågor som arbetslöshet, integration, främlingsfientlighet och islamofobi. Jag talar inte om svensk-turkiska relationer och Turkiets politik, säger Yüksel till Expressen.


LÄS MER: GT DEBATT: Ohederliga, ogrundade anklagelser från Baksi  


Det är ett märkligt uttalande av en högt uppsatt svensk politiker i Göteborg med hemvist i Centerpartiet. 


Centerpartiet darrar inte på manschetten när det gäller att fördöma bristen på yttrandefriheten, de godtyckliga massarresteringarna av oskyldiga människor och frihetsberövanden som av den folkvalde kurdiske ledaren Selehattin Demirtas. 


Men vad anser Centerpartiet om Mikail Yüksels vägran att tala om den hemska utvecklingen i Turkiet? Har Centerpartiet ett budskap om kränkningarna av de mänskliga rättigheterna i Göteborg men ett annat i Stockholm och Turkiet?


Mikail Yüksel släpps inte bara in i Turkiet. Han och två andra svensk-turkiska politiker tas emot med öppna armar av diktaturens lakejer i den turkiska staden Kulu och får stöd och tillstånd av dess AKP-borgmästare Ahmet Yildiz att kampanja. På varenda gata i Kulu har Yüksel fått stora reklamplatser i form av billboards med stora afffischer som har kostat en hel del. Enligt en lokalpolitiker i Kulu har inte Yüksel betalat ett enda öre till kommunen för exponeringen av sina bilder och budskap.


Att en Göteborgspolitiker och centerpartist får kampanja ostört i ett land som nyligen vägrade släppa in den svenske riksdagsledamoten och OSSE-observatören Jabar Amin (MP) inför det turkiska valet den 24 juni är minst sagt märkligt.


I ett videoklipp, som filmats av Erdogan-vänliga nyhetsbyrån Anadolu Agency, uppmanar presidenten Recep Tayyip Erdogans lobbyorganisation UETD (United of European Turkish Democrats) officiellt och i närvaro av Turkiets ambassadör i Stockholm i december den 17 december, att svenskar med rötter i Turkiet bör rösta på Mikail Yüksel. Men det finns ytterligare orsaker till att hela Erdogans apparat ställer upp för Göteborgspolitikern Yüksel. Han har nämligen samma värderingar som Erdogan men döljer det väl för den svenska allmänheten. Det gäller bara att skrapa under ytan lite.


Jag minns till exempel ett anti-armeniskt möte som jag själv observerade i slutet av februari 2015 på Mynttorget i Stockholm där Mikail Yüksel i ett tal förnekade folkmordet på armenier, assyrier/syrianer och pontiska greker 1915. Vidare ansåg han att den grekiska ön Cypern endast är turkisk. Mötet var arrangerat av Yüksel och den ökände Barbaros Leylani som bland annat sa följande på Segels Torg i Stockholm den 9 april 2016: ”De ska elimineras” och ”Död åt de armeniska hundarna. Död! Död!”. 


Mikail Yüksel måste förklara sig. Ett ökat valdeltagande bland utrikesfödda svenskar är av stor vikt för demokratin – men centerpartisten i Göteborg måste tydliggöra sin uppfattning om folkmordet på armenierna, förtrycket av kurderna, ockupationen av den grekiska ön Cypern och situationen för de mänskliga rättigheterna i Turkiet. 

Mikail Yüksel ser misstänkt ut som en lobbyist och Erdogan-megafon. Frågan är bara om Centerpartiet i Göteborg förstår vilken kandidat de har på sin riksdagslista.


Kurdo Baksi 

Författare och Turkiet-kännare