Elisabeth Svantesson (M), arbetsmarknadspolitisk talesperson. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Elisabeth Svantesson (M), arbetsmarknadspolitisk talesperson. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Hamnkonflikten hotar den svenska modellen

Publicerad

Hamnarbetarförbundet och Hamn4:ans agerande i Göteborg undergräver den svenska modellen, skriver Moderaternas Elisabeth Svantesson (M) och kräver agerande från regeringen.

Sverige ska ha en rättvis arbetsmarknad. Som arbetsmarknadspolitisk talesperson och andre vice ordförande för Sveriges riktiga arbetarparti Moderaterna värnar jag självklart goda villkor för de som jobbar, sliter och gör rätt för sig. Men hamnkonflikten i Göteborg är skadlig för Sverige och undergräver legitimiteten för den svenska modellen. Nu behöver regeringen, som säger sig värna svensk industri och konkurrenskraft, agera snabbt i frågan. Annars riskerar den svenska modellen att avvecklas i stället för att utvecklas.

 

Konflikten handlar från fackets sida bland annat om möjligheten att få förhandla om ett eget kollektivavtal. Men på arbetsplatsen finns redan ett kollektivavtal som har tecknats mellan Sveriges Hamnar och svenska Transportarbetareförbundet och som gäller för samtliga hamnar i Sverige. Det är inte möjligt enligt svensk rätt att teckna ytterligare kollektivavtal för APM Terminals när det redan finns ett. Mot den bakgrunden är fackets agerande i denna fråga oresonligt och undergräver den svenska modellen.

 

Göteborgs Hamn hanterar cirka en tredjedel av Sveriges utrikeshandel. Effekten av konflikten mellan APM Terminals och Hamnarbetarförbundets avdelning 4 har blivit att flera kunder valt andra rutter och hamnar för att få sitt gods till och från Sverige med minskad marknadsandel och personalstyrka för APM Terminals som följd. Detta slår hårt mot Sveriges näringsliv eftersom industrin och handeln är beroende av hamnen för import och export.

 

Sverige har generösa konfliktregler i ett internationellt perspektiv. Men rätten att vida stridsåtgärder får inte bli ett hot mot svenska företag och jobb. I ljuset av det som hänt i Göteborgs hamn är det tydligt att det finns anledning att fundera på hur konfliktreglerna ska vara utformade. Vi ska ha en rättvis arbetsmarknad i Sverige och den svenska modellen bygger på ansvarstagande parter. En grundsten är att fredsplikt ska gälla när kollektivavtal är tecknat – som är fallet i den aktuella konflikten.

 

Att arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) vill utreda problemet är bra och jag kommer att följa det arbetet noggrant. Det gör dock liten skillnad här och nu. Idag kan en lockout träda i kraft och konflikten kostar Sverige i konkurrenskraft och arbetstillfällen för var dag som går. Menar regeringen allvar med att den svenska modellen inte ska avvecklas så är det här ett gyllene tillfälle att visa det.

 

Elisabeth Svantesson (M)

Arbetsmarknadspolitisk talesperson

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag