Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hamna på rätt sida av historien, Miljöpartiet

Jörgen Fogelklou (SD), oppositionsråd i Göteborg.Foto: SD GÖTEBORG

Blanda inte ihop avståndstagande och berättigad kritik mot Islamiska staten med muslimer som grupp, skriver Jörgen Fogelklou (SD) i en replik till Abdullahi Mohamed (MP).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Först, det är mycket glädjande att läsa att Abdullahi Mohamed (MP) håller med oss i SD som länge påtalat vikten av ett tryggt Göteborg, för alla. Sverigedemokraternas budgetar den senaste mandatperioden har haft rubriken ”Ett tryggt Göteborg” och har innehållit många trygghetsskapande åtgärder. Åtgärder som Miljöpartiet röstat nej till.

 

 

För det andra, det finns ett par saker jag skulle vilja bemöta i Mohameds text. Han pratar om två grupper. SD har flertalet gånger påpekat vikten av att all form av extremism, såväl från höger som från vänster, kommunism, nazism samt islamism måste bekämpas. Med alla demokratiska till buds stående medel. Vi har bland annat yrkat på att DOKU (en stiftelse i Göteborg som granskar den våldsbejakande/radikala islamistiska miljön) bör informera på våra skolor likt toleransprojektet. Även detta har Miljöpartiet röstat nej till.

 

Det finns i dag många populistiska partier. Både från höger och vänster. Det är direkt felaktigt att som Mohamed dra likhetstecken mellan populism och ”konkret hot mot både minoritetsbefolkningar och den breda allmänheten i vårt land.” Många är vi som skulle säga att Miljöpartiet är ett populistiskt parti på vänsterkanten. Men jag tror inte att någon skulle säga att Miljöpartiet är ett våldsamt parti, eller för den delen ett hot mot demokratin. 

 

Sedan gör Abdullahi Mohamed det fatala misstaget att försöka blanda ihop att kritik mot IS terrorister också är en kritik mot muslimer. Inget kunde vara mer felaktigt. Att påtala och fördöma det som IS och radikala islamister gjort sig skyldiga till är en skyldighet vi alla har. Detta går alldeles utmärkt att göra, utan att peka ut muslimer som grupp.

 

Men om nu Mohamed och Miljöpartiet menar allvar med att ta extremismen på allvar och ”att farliga rörelser inte får fäste i Göteborg” kommer partiet naturligtvis att stödja det yrkandet Sverigedemokraterna nu lagt i kommunstyrelsen: ”Göteborgs stad deklarerar härmed att inga återvändande IS-terrorister eller andra som deltagit i eller stött terrorism ska vara välkomna till Göteborg.” 

 

Göteborgs Stad skulle med detta sända ut en tydlig signal att den politiska ledningen inte tolererar de brott mot mänskligheten som terrororganisationen IS har utfört. Likaså blir det tydligt att kommunen ställer sig på offren och anhörigas sida.

 

Det är helt enkelt dags att ta ställning och hamna på rätt sida av historien.

 

Jörgen Fogelklou (SD)

Oppositionsråd i Göteborg