Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ha inte träningsläger där fotbollspelare attackeras

Har inte Örgryte IS ett moraliskt ansvar när klubben väljer träningsläger i en stad där fotbollskolleger attackeras utifrån sin etniska och kulturella bakgrund, undrar Kurdo Baksi och Murat Kuseyri. Foto: MICHAEL ERICHSEN/BILDBYRÅN
Kurdo Baksi, författare och samhällsdebattör. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Murat Kuseyri, svensk-turkisk journalist. Foto: PRIVAT
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Foto: DEPO PHOTOS/ABACA/STELLA PICTURES

Örgryte IS har på ett föredömligt vis visat solidaritet med den fängslade journalisten Dawit Isaak. Tyvärr är klubben inte konsekvent i sin solidaritet. Klubben borde inte åka till Antalaya där fotbollsspelare och tränare attackerats på grund av deras etnicitet, skriver Kurdo Baksi och Murat Kuseyri.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Den anrika Göteborgsklubben Örgryte IS, som numera spelar i Superettan, har på ett föredömligt sätt visat solidaritet med den svenske journalisten, poeten, yttrandefrihetsfången och göteborgaren Dawit Isaak.

 

Tyvärr visar inte fotbollsklubben samma engagemang för fotbollskolleger och yttrandefriheten i Turkiet. Örgryte ger legitimitet åt den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogans regim som i praktiken avskaffat press- och yttrandefriheten och där repressivitet inom en rad olika områden blivit till en ny turkisk vardag.

 

Örgryte har nämligen bokat ett träningsläger i Side i Antalya den 15-22 mars. Örgryte-ledningens beslut känns särskilt obehagligt med tanke på att just det kurdiska laget Cizrespor under matchen mot Antalya-laget Serik Belediyespor tidigare i år (17/2) blev angripet av vad som inte kan beskrivas på något annat vis än regimtrogna rasister och fascister – just på den anläggning som Örgryte ska ha sitt träningsläger. 

 

Under hela matchen spelades ultranationalistiska turkiska hymner i högtalarna. Så fort som domaren blåst av matchen angrep spelarna i Serik Belediyespor två av fotbollsspelarna och tränaren i det kurdiska laget. På väg till omklädningsrummet, och inför ett stort polisuppbåd, angreps det kurdiska laget igen.

 

En kurdisk spelares näsa krossades. Ytterligare två spelare och lagets tränare misshandlades så svårt att de måste få sjukhusvård. Polisen nöjde sig med att bara titta på. I stället för att be om ursäkt skyllde Antalya-laget på att kurderna hade använt svordomar. 

 

Det är inte första gången som ett kurdiskt fotbollslag eller kurdiska spelare misshandlas utan några rättsliga påföljder i Turkiet. 

 

Det kända Amedspor har utsatts titt som tätt för rasistiska attacker sedan Erdogan och hans AKP-regim samlat all lagstiftande, dömande och verkställande makt i sina händer. Nyligen, när Amedspor spelade på bortaplan mot Sakaryaspor, visade skärmarna på fotbollsarenan turkiska militära operationer mot civila kurder i städerna Sur och Cizre. 

 

Deniz Naki, stjärnan i Amedspor och en av de bästa fotbollsspelarna i Turkiet, står just nu under åtal för att han sagt att han är kurd. Hetsjakten på Naki blev så omfattande att han valt att befinna sig i Tyskland.

 

Hemstaden för fotbollslaget Cizrespor har nästan jämnats med marken av den turkiska militären i september 2015. Enligt FN:s dåvarande kommissarie för mänskliga rättigheter, som fördömde morden på kurderna i skarpa ordalag, mördades hundratals civila kurder under den blodiga militära operationen som varade i flera månader. FN-observatörer nekades tillträde i staden. Tusentals människor tvingades att fly från sina hem, varav många än i dag inte tillåts att återvända. Ett massmord, där hundra kvinnor, män och barn som sökt skydd i en källare i Cizre för att undvika den turkiska militären, brändes ihjäl.

 

Det är allmänt omvittnat att kurder, armenier, syrianer/assyrier och aleviter i Turkiet utsätts för rasistiskt och fascistiskt förtryck. När kurder röstar på fredliga kurdpartier stämplas de som terrorister. Till exempel har ledarna och ett dussin riksdagsledamöter för det folkvalda prokurdiska partiet HDP placerats i fängelser. I dagliga direktsända tv-sändningar och presskonferenser terrorstämplar Erdogan och hans ministrar HDP, som fick sex miljoner röster i det senaste valet. Människor som uppger att de är kurder mördas på öppen gatan utan att polisen ingriper.

 

Det är till detta land som Örgryte IS väljer att åka till för träningsläger i mitten av mars.

 

Avslutningsvis vill vi ställa en fråga till ledningen, fotbollspelarna och medlemmarna i Örgryte IS: Har ni inte ett moraliskt ansvar när klubben väljer träningsläger i en stad där era fotbollskolleger attackeras utifrån sin etniska och kulturella bakgrund, i ett land som mördar oskyldiga på grund av deras etnicitet, språk eller tro?

 

Örgryte IS borde vara konsekventa i solidaritet med de förtryckta i hela världen. Åk inte till det turkiska träningslägret i Antalya. Ge inte legitimitet åt Erdogans brott mot mänskliga rättigheter. 

 

Avboka resan. Annars känns Örgrytes IS stöd för Dawit Isaaks frihet oseriöst.

 

Kurdo Baksi 

Författare och samhällsdebattör

 

Murat Kuseyri 

Svensk-turkisk journalist

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!