Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

GrönBlå Samverkan vill inte satsa på regionens sjukvård

Socialdemokraterna i VGR lägger drygt 800 miljoner kronor till höjda grundlöner, medan grönblå lägger 0, skriver Helén Eliasson (S) och Janette Olsson (S).
Foto: COLOURBOX
Helén Eliasson (S), oppositionsregionråd och gruppledare i Västra Götalandsregionen.
Foto: PRESSBILD
Janette Olsson (S), oppositionsregionråd och vice ordförande i VGR:s personalutskott.
Foto: PETER WAHLSTRÖM / VGR

Västra Götalandsregionen har fått historiskt stora tillskott av den socialdemokratiskt ledda regeringen. Pengarna borde användas till vården, inte till regionens centrala kassa, skriver Helén Eliasson (S) och Janette Olsson (S) i en replik till GrönBlå Samverkan.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen lägger drygt en miljard mera till vården i sin budget jämfört med det grönblå styret. Det är fakta.

Vi lägger också drygt 800 miljoner kronor till höjda grundlöner, medan grönblå lägger 0. Det är fakta.

Fakta är också att Västra Götalandsregionen går mot ett överskott i år på runt 1 miljard kronor, tack vare historiskt stora satsningar på vården från den socialdemokratiskt ledda regeringen. Samtidigt pekar sjukhusens underskott för innevarande år på ett underskott på runt 1,5 miljarder kronor. 

Det grönblå regionstyret lägger även för nästa år, och åren därefter, en budget som innebär nedskärningar och färre anställda i den offentliga vården. Det sker trots att vården står inför en oroande ökning av antal sjuka i covid-19 och sjukhusen signalerar att planerad vård återigen kommer att få ställas in. Johnny Magnusson (M) & C:o vill att den vårdpersonal som slitit, och fortsätter slita, så hårt under pandemin ska bli färre, men jobba hårdare. De ska springa fortare, men inte få mer betalt. De ska korta de långa vårdköerna, som till 94 procent fanns redan innan pandemin, men de ska göra det med mindre resurser, och samtidigt klara pandemivården. Det går givetvis inte ihop. 

För vart och ett av de sex år som M-C-KD-L-MP-koalitionen styrt regionen har allt fler människor fått vänta i de allt längre offentliga vårdköerna. Men i stället för att ta ansvar för den situation de skapat, angriper de oss socialdemokrater med lögner, ännu en gång. Men en lögn blir inte mer sann för att den upprepas. 

Västra Götalandsregionen har fått historiskt stora tillskott av den socialdemokratiskt ledda regeringen. Inte minst nu, i pandemins spår, är de nationella pengapåsarna synnerligen välfyllda. Och vi vet att satsningarna på regionernas verksamheter kommer att fortsätta så länge vi har en S-ledd regering. Det är pengar som är avsedda för vården, dess patienter och personal. Därför lägger vi socialdemokrater betydligt mer pengar i vår budget på vården och dess personal. Vi låter också pengarna i högre grad hanteras av dem som bäst vet var de gör mest nytta, nämligen ute i verksamheterna. Men det grönblå styret tänker annorlunda. I stället för att ge den egna vården tillräckliga resurser lägger man 720 miljoner kronor mera i regionstyrelsens centrala kassa år 2021, och hisnande 1,8 miljarder mer år 2022, sannolikt för att satsa på vårdbolagen i stället. 

Det är fakta som kommer att få konsekvenser. Tyvärr är det patienter och personal som får betala priset. För deras skull är det synd det inte är vi socialdemokrater som styr.


Helén Eliasson (S)

Oppositionsregionråd och gruppledare i Västra Götalandsregionen


Janette Olsson (S)

Oppositionsregionråd och vice ordförande i VGR:s personalutskott