Rickard Nordin (C), energi- och klimatpolitisk talesperson. Foto: PressbildRickard Nordin (C), energi- och klimatpolitisk talesperson. Foto: Pressbild
Rickard Nordin (C), energi- och klimatpolitisk talesperson. Foto: Pressbild
Markus Brink, VD för Erlandsson Bygg. Foto: PressbildMarkus Brink, VD för Erlandsson Bygg. Foto: Pressbild
Markus Brink, VD för Erlandsson Bygg. Foto: Pressbild

Grön Göteborgsdiesel snuvar Putin på miljarder

Publicerad

Klimatutmaningen är vår tids största utmaning. Samtidigt känner vi allt mer av den ökade oron i världen, inte minst i vårt närområde med Ryssland som börjar agera allt mer hotfullt. Det blir därför extra intressant att göra åtgärder där det går att möta dessa hot samtidigt.    Ett utmärkt exempel på det är omställningen av transportsektorn. Vi importerar idag närmare hälften av vår olja från Ryssland. Det behöver knappast påpekas att det är en dålig idé att skicka pengar till Putin varje gång vi ställer oss vid pumpen och tankar. SCB har dessutom nyligen rapporterat hur klimatutsläppen i Sverige det senaste året ökat och transportsektorn är en av de branscher där trenden går åt fel håll. Här behövs uppenbart åtgärder.

 

Politiken behöver leverera och i Centerpartiet finns det många förslag för hur vi ska få mer förnybart i tanken, minskade utsläpp och effektivare bilar på våra gator. Samtidigt räcker det inte att politiken ensamt agerar. Även privatpersoner och näringslivet behöver dra sitt strå till stacken. Det kan dessutom gå betydligt fortare att få till förändring genom konsumentmakt. 

 

Ett fantastiskt exempel är Erlandsson Bygg här i Göteborg, en pionjär inom arbetet med förnybara drivmedel. På mer eller mindre egen hand har företaget fått Renault och Citroen att godkänna den helt förnybara dieseln HVO100 i sina redan befintliga mindre motorer. HVO blandas idag redan in i den vanliga dieseln på de flesta mackar, men i ren form har den i princip bara använts till tung trafik. Därför har det också varit svårt att få tag i för privatpersoner.

 

Men för bara några dagar sedan lanserades även det rena bränslet för privatpersoner här i Göteborg tack vare påtryckningar från Erlandsson. Numera går det att på flera ställen runt om i staden tanka ren biodiesel med en klimatnytta på upp emot 90 procent! Men det är inte bara klimatet som gynnas. Förnybar diesel tillverkas främst i Finland och planer finns på att starta fabriker även i Sverige. Så samtidigt som vi minskar utsläppen till klimatet snuvar vi också Putin på många miljarder som istället skapar jobb och tillväxt i Sverige och Finland. Precis så behöver politiken och näringslivet agera. Det finns många fler gröna förslag som skapar jobb, tillväxt och ökad säkerhet samtidigt som utsläppen minskar, låt oss genomföra dem tillsammans!

 

Rickard Nordin (C)

Klimat- och Energipolitisk talesperson

Riksdagsledamot från Göteborg

 

Markus Brink

VD, Erlandsson Bygg  

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag