Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Grön Göteborgsdiesel snuvar Putin på miljarder

Rickard Nordin (C), energi- och klimatpolitisk talesperson.
Foto: Pressbild
Markus Brink, VD för Erlandsson Bygg.
Foto: Pressbild

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Klimatutmaningen är vår tids största utmaning. Samtidigt känner vi allt mer av den ökade oron i världen, inte minst i vårt närområde med Ryssland som börjar agera allt mer hotfullt. Det blir därför extra intressant att göra åtgärder där det går att möta dessa hot samtidigt.    Ett utmärkt exempel på det är omställningen av transportsektorn. Vi importerar idag närmare hälften av vår olja från Ryssland. Det behöver knappast påpekas att det är en dålig idé att skicka pengar till Putin varje gång vi ställer oss vid pumpen och tankar. SCB har dessutom nyligen rapporterat hur klimatutsläppen i Sverige det senaste året ökat och transportsektorn är en av de branscher där trenden går åt fel håll. Här behövs uppenbart åtgärder.


Politiken behöver leverera och i Centerpartiet finns det många förslag för hur vi ska få mer förnybart i tanken, minskade utsläpp och effektivare bilar på våra gator. Samtidigt räcker det inte att politiken ensamt agerar. Även privatpersoner och näringslivet behöver dra sitt strå till stacken. Det kan dessutom gå betydligt fortare att få till förändring genom konsumentmakt. 


Ett fantastiskt exempel är Erlandsson Bygg här i Göteborg, en pionjär inom arbetet med förnybara drivmedel. På mer eller mindre egen hand har företaget fått Renault och Citroen att godkänna den helt förnybara dieseln HVO100 i sina redan befintliga mindre motorer. HVO blandas idag redan in i den vanliga dieseln på de flesta mackar, men i ren form har den i princip bara använts till tung trafik. Därför har det också varit svårt att få tag i för privatpersoner.


Men för bara några dagar sedan lanserades även det rena bränslet för privatpersoner här i Göteborg tack vare påtryckningar från Erlandsson. Numera går det att på flera ställen runt om i staden tanka ren biodiesel med en klimatnytta på upp emot 90 procent! Men det är inte bara klimatet som gynnas. Förnybar diesel tillverkas främst i Finland och planer finns på att starta fabriker även i Sverige. Så samtidigt som vi minskar utsläppen till klimatet snuvar vi också Putin på många miljarder som istället skapar jobb och tillväxt i Sverige och Finland. Precis så behöver politiken och näringslivet agera. Det finns många fler gröna förslag som skapar jobb, tillväxt och ökad säkerhet samtidigt som utsläppen minskar, låt oss genomföra dem tillsammans!


Rickard Nordin (C)

Klimat- och Energipolitisk talesperson

Riksdagsledamot från Göteborg


Markus Brink

VD, Erlandsson Bygg