Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Grattis Göteborg, vi är en del av EU

Moderaternas Maria Rydén (M) skriver på självaste Europadagen om sin önskan att Göteborg ska uppmärksamma EU mer i staden.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I dag firar vi Europadagen som påminner oss om Europeiska Unionen och varför EU finns. Det var i dag för 67 år sedan som Robert Schuman presenterade planen för hur Europas länder skulle stå fria från ytterligare krig. Planen vilade på grundtanken om ett ömsesidigt och nära samarbete med utgångspunkt från en gemensam kol- och stålmarknad som senare förverkligades och i dag har blivit det moderna EU. 


För att öka både kunskap och stolthet över att vara EU-medborgare har jag i Göteborg föreslagit att staden ska ta fram ett program som beskriver hur staden genom skyltning och annan fysisk gestaltning med EU-flaggor, loggor och övrig kommunikation, kan höja det allmänna medvetandet om att Göteborg är en del av EU. Det är min övertygelse att vi behöver bli mer tydligt påminda i vardagen i vår närmiljö om att vi är en del av den europeiska gemenskapen. 


Göteborg tog ett viktigt steg i frågan 2008, när kommunfullmäktige beslutade om det moderata förslaget att staden varje dag året om skulle flagga på Gustaf Adolfs torg med både den svenska flaggan och EU-flaggan. 


Vi behöver gå vidare med att väcka medvetandet om varför EU är viktigt och hur vårt medlemskap gör skillnad. Därför menar jag att det ska vara påtagligt i den fysiska miljön på fler ställen än vid till exempel Stadshuset i Göteborg och där EU-projekt bedrivs. Jag hade gärna sett fler flaggor, skyltar och loggor varhelst jag kom i hela landet. Eller varför inte när man bläddrar i en reklamtidning? 


Viktiga värden som fred, sammanhållning och ekonomisk utveckling måste underhållas. Detta är särskilt viktigt i tider som när vi behöver ett starkt EU-samarbete och det runt om i världen finns tilltagande krafter som förespråkar en motsatt utveckling från samarbete till protektionism. 


I Göteborg gav den styrande S-V-Mp-minoriteten i kommunstyrelsen en signal om hur de ser på frågan när de avslog förslaget om att synliggöra EU-medlemskapet. Som argument framhöll de risken för kommunikativ förväxling med Göteborg som destinationsstad. 


Frågan om att i högre grad än i dag synliggöra EU-medlemskapet är inte slutligt avgjord. Kommunfullmäktige har återremitterat frågan för ny beredning och därmed ökar min förhoppning att Göteborgs politiker ska förstå betydelsen av att medvetenheten och stoltheten över att vara en del av den europeiska gemenskapen behöver bli mer synlig.


Europadagen har firats i 32 år, låt det bli många fler.


Maria Rydén (M)

Oppositionsråd Göteborg