David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborg. Foto: PRESSBILD
David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborg. Foto: PRESSBILD

Gothia Cup visar på relationers betydelse

Publicerad

Gothia Cup för världen till Göteborg och låter barn från USA möta barn från Angola men skapar även möten mellan barn från Angered och Askim. Alliansen ville öka stödet till föreningslivet med 50 procent, men en majoritet i fullmäktige sade tyvärr nej, skriver David Lega (KD).

I dag fylls Ullevi av glädje, dans och sång när Gothia Cup invigs. Arrangemanget skapar inte bara minnen för livet, utan är ett lysande exempel på hur föreningslivet kan bidra till att bryta segregation och att sätta Göteborg på kartan.

 

Med runt 1 730 lag från 82 nationer är Gothia Cup världens största och mest internationella fotbollsturnering för ungdomar. Här förs barn med olika hudfärger och religioner samman över nationsgränser men också över stadsdelsgränser. Barn från USA möter barn från Angola, barn från Angered möter barn från Askim. Men mycket händer även utanför fotbollsplanen. Många gånger bor, äter och umgås deltagarna med varandra. Allt detta bidrar till att skapa en unik mötesplats för barn och ungdomar från hela världen.

 

Här finns det uppenbarligen en hel del för politiken att lära av föreningslivet. Tyvärr är Göteborg en av Europas mest segregerade städer och det speglar sig mycket tydligt i hur göteborgarna mår. Idag skiljer sig medellivslängden mellan olika delar av Göteborg med upp till nio år. Det är en helt oacceptabel situation som har bemötts med alldeles för stor passivitet.

 

Jag vet själv vilken betydelse den här typen av arrangemang har för att skapa gemenskap och förståelse bland unga. När jag som ung idrottare deltog i junior-VM i simning fick jag många vänner från andra länder, flera av dem har jag god kontakt med än i dag. Idrottsupplevelser ökar känslan av samhörighet med och ökar respekten för andra kulturer.

 

Detta är jag oerhört tacksam för i dag, och det är mycket glädjande att se att Gothia Cup skapar dessa möten för så många barn och ungdomar. Sedan ska man inte glömma att Gothia Cup bara är ett av flera exempel på de fantastiska insatser som föreningslivet gör för att möjliggöra sådana här arrangemang. I Göteborg har vi även bland annat Partille Cup, Basketfestivalen och Världsungdomsspelen i friidrott.

 

Det är i relation med andra som vi växer som människor. Här byggs och stärks tilliten mellan oss. Här lär vi oss samarbete och konflikthantering. Det är bland annat därför som Kristdemokraterna så starkt betonar civilsamhällets betydelse. Det är också bland annat därför som alliansen i Göteborg ville budgetsatsa på föreningslivet genom att öka det lokala aktivitetsstödet med nästan 50 procent. Från de rödgrönas drygt 20 miljoner kronor till en bit över 30 miljoner kronor. Men tyvärr valde en majoritet av fullmäktige att ställa sig bakom vänsterpartiernas budgetförslag.

 

Att oberoende från andra människor skulle leda till lycka är en missuppfattning. Starka relationer är ett så grundläggande mänskligt behov att det till och med går att mäta i livslängd. Social isolering har värre hälsoeffekter än fetma och är ungefär lika allvarligt som alkohol och rökning. 

 

Gothia Cup visar även hur föreningslivet bidrar till att stärka Göteborg som evenemangs- och turiststad. Mycket tack vare Gothia Cup får många besökare med sig positiva minnen av Göteborg, vilket ökar chanserna att de gärna vill komma tillbaka igen. Under sin tid här kommer deltagarna att spendera pengar på mat, boende, resor, shopping och andra aktiviteter – något som ökar skatteintäkterna. Enligt en undersökning från Göteborgs universitet som gjordes för några år sedan så bidrar spelare och ledare med 365 miljoner kronor till lokala näringsidkare och 118 miljoner kronor i momsintäkter till staten. Det finns dessutom anledning att tro att dessa siffror är högre i dag med tanke på att turneringen har vuxit sedan dess.

 

Det engagemang som föreningar lägger ned för att möjliggöra turneringar som Gothia Cup bidrar till att göra Göteborg till en mer attraktiv stad både att leva i och att besöka. De skapar fantastiska upplevelser och ökar förståelsen för andra kulturer. Det är därför viktigt att betona att en politik vars konsekvens blir att de mellanmänskliga banden försvagas, aldrig kan kompenseras med att man stärker banden till offentliga institutioner. Det offentliga kan från mänsklig synvinkel bara vara ett komplement – inte utgöra samhällets grund. 

 

David Lega (KD)

Oppositionsråd i Göteborg

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

MEST LÄST PÅ GT DEBATT I DAG