Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Göteborgs gator och natur är inte en soptunna

När du är i Slottsskogen, på badplatsen eller i parken och du ser att din närmsta soptunna är full - ta med ditt skräp hem, skriver AnnaSara Perslow (C) och Åsa Hartzell (L).Foto: SHUTTERSTOCK
AnnaSara Perslow (C), ordförande Park- och naturnämnden Göteborg.Foto: PRESSBILD
Åsa Hartzell (M), 1:e vice ordförande Park- och naturnämnden Göteborg.Foto: PRESSBILD

Vi göteborgare är duktiga på att utforska våra närområden och upptäcka vår nära natur. Men tyvärr tar inte alla med sig skräpet därifrån. Staden kommer aldrig kunna städa tillräckligt mycket om man inte själv tar ansvar, skriver AnnaSara Perslow (C) och Åsa Hartzell (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Sommaren är här, och med den kommer den där efterlängtade friheten efter en lång mörk vinter och en vår som kantats av pandemi och oro. Vi har längtat efter en picknick i parkgräset, svalkande dopp och mysiga häng på någon av stadens alla uteserveringar. Men med frihet kommer också ett eget, personligt ansvar för närområdet, staden och naturen runtomkring oss.

 

Vi göteborgare är duktiga på att utforska våra närområden och upptäcka vår nära natur. Pandemin har bidragit med att öppna våra ögon och finna skogar, parker, vandrings- och cykelleder, sjöar och hav. Reserestriktionerna för inrikesresor har hävts, vilket innebär att vi behöver samsas om våra utemiljöer med turister. Miljöer som blir extra belastade nu när Liseberg, biografer och sommarattraktioner inte kan ha helt öppet eller öppet alls.

 

Vi är en stad där kommunens anställda med stolthet tar hand om och vårdar staden efter allra bästa förmåga. Dag ut och dag in. Men vi kommer aldrig kunna städa tillräckligt mycket så länge människor väljer att göra gator och natur till en soptunna. Vi som är folkvalda ser allvarligt på de rapporter om skräp som kommer in, och vi är med jämna mellanrum ute tillsammans med stadens renhållningsarbetare. Då blir det tydligt att ett renare Göteborg börjar med det personliga ansvaret.

 

När du är i Slottsskogen, på badplatsen eller i parken och du ser att din närmsta soptunna är full - ta med ditt skräp hem. Eller se om det finns en annan tunna längs med vägen. Vi förstår den goda intentionen i att lämna skräp bredvid en överfull soptunna. Det hjälper dock inte när råttor och fåglar snabbt är framme. Råttproblemet i Göteborg växer tyvärr när råttorna har möjlighet att kalasa på rester, och i en blåsig stad som Göteborg virvlar skräpet lätt vidare. Plaster som sprids i naturen kan skada både djur och växtliv. Fimpar, Sveriges vanligaste skräp, innehåller gifter och mikroplaster som tar hundratals år att brytas ner.

 

Under maj och juni såg vi att nedskräpningen i staden ökade markant. Solen och pandemin är delvis anledningen till detta. För att kunna möta det ökade trycket på utemiljöer har Park- och naturförvaltningen i Göteborg fått ett välbehövligt tillskott på tre miljoner kronor från kommunstyrelsen. Park- och natur välkomnar även fler sommarjobbare i år och går från 30 till cirka 200 personer. Dessa unga personer kommer att göra stor skillnad och bidrar till att skapa ett renare, trivsammare och tryggare Göteborg. Det finns också ideella initiativ som drar sitt strå till stacken och hjälper till att hålla Göteborg rent.

 

Kommunen har ett ansvar att göra det vi kan för att det ska vara lätt att göra rätt. Göteborg har ett brett urval av soptunnor och containrar som töms efter behov. Vi testar nya, innovativa lösningar och utvärderar dessa för att se vad som fungerar bäst. Park- och naturnämnden är inte utan självkritik. Vi behöver ha ett bättre samarbete med övriga aktörer som städar i staden, och vi måste vara på tårna inför de första dagarna med sommarvärme. Vi i alliansen ser också positivt på att skötseln av staden ska samordnas av en och samma förvaltning. I dag delas ansvaret av olika förvaltningar och resultatet blir krångligt och ineffektivt. Det kostar pengar som vi hellre skulle lägga på välfärden.

 

Men vi behöver alla hjälpas åt. Göteborg är vårt gemensamt att ta hand om, och man kan inte förvänta sig att någon annan ska plocka upp det man själv slänger på gatorna och i naturen. Alla mår bättre av en ren stad. Så låt oss tillsammans göra vårt allra bästa för att nå det gemensamma målet – ett renare och snyggare Göteborg.

 

AnnaSara Perslow (C)

Ordförande Park- och naturnämnden Göteborg

 

Åsa Hartzell (M)

1:e vice ordförande Park- och naturnämnden Göteborg