Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Göteborgs förskolor kämpar på, trots felaktig kritik från S

Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Hakan Önal (M), ordförande förskolenämnden i Göteborg.
Foto: PETER SVENSON/GÖTEBORG STAD

Göteborgs förskolor följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, skriver Hakan Önal (M) i en replik till Jonas Attenius (S) och Viktoria Tryggvadottir Rolka (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Utan förskolepersonalens arbete skulle Sverige stanna, skriver Socialdemokraterna i Göteborg på GT Debatt. Detta håller vi i alliansen helt med om. Pandemin är en stor utmaning för förskoleverksamheten. All vår personal gör varje dag en fantastisk insats för att barnen skall känna sig trygga och verksamheten skall kunna fortsätta. Bemanningsenheten arbetar hårt för att kunna möta behovet av vikarier, vilket har varit framgångsrikt för att verksamheten skall kunna fungera. Det har funnits tillfällen där personalen har bett vårdnadshavare hämta barnen tidigare än normalt och det har hänt att en enskild förskola har fått hålla stängt. Men det hör till undantagen.

Göteborgs förskolor följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Förskoleförvaltningen har ständig dialog med Stadsledningskontoret och smittskyddsläkare för att stötta verksamheten i våra förskolor. Förskoleförvaltningen har också de nödvändiga ekonomiska resurserna för att kunna hantera pandemin. 

Ändå anklagar Socialdemokraterna oss i alliansen för att pandemin inte tas på allvar i Göteborgs förskolor och hänvisar bland annat till att det inte finns skyddsutrustning för personalen. Men detta stämmer inte. Beslut finns på att förvaltningen ska köpa in och tillhandahålla av smittskydd rekommenderad skyddsutrustning till alla Göteborgs förskolor. All personal ges även möjlighet till provtagning vid misstänkt smitta. 

Vi behöver vara ödmjuka i att detta är en extraordinär situation. Göteborgs förskolor har vidtagit nödvändiga åtgärder för att minska smittorisken. Vårdnadshavare har framfört att de har fått hämta sina barn vid minsta förkylningssymptom eller nysning. Jag har full förståelse för att detta kraftigt begränsar möjligheten till arbete för dem som drabbas. Det är dock viktigt att vi följer nödvändiga restriktioner för att skydda varandra.

Förskoleförvaltningen har en tydlig kommunikationsplan för att snabbt informera våra rektorer och vårdnadshavare kring rekommendationer och restriktioner som berör Göteborgs förskolor. Förskolenämnden får veckovis rapportering om situationen i Göteborgs förskolor och följer upp läget vid varje nämndsammanträde. I nödvändiga fall har också ordförandebeslut tagits för att kunna hantera uppkomna situationer skyndsamt.


Hakan Önal (M)

Ordförande förskolenämnden i Göteborg