Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Göteborgs elever behöver matarskolor

Jenny Broman (V), oppositionsråd i Göteborg.Foto: PRESSBILD
Vänsterpartiet i Göteborg vill gärna se en förändring till en skolorganisation med så kallade matarskolor, skriver oppositionsrådet Jenny Broman (V).Foto: COLOURBOX

Det är oacceptabelt att högerstyret i Göteborg har backat undan från sitt ansvar och misslyckats med att lösa skolplaceringshaveriet. Målet är att alla elever i Göteborg ska få en skolplacering i närheten av hemmet, skriver oppositionsrådet Jenny Broman (V).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Skolvalet och skolplaceringarna inför höstterminen har lett till nära 1 000 överklaganden. Föräldrar i Göteborg har i månader slagit larm om att deras barn mår dåligt över orimliga skolplaceringar. Sommarlovet som skulle bli en tid för vila och återhämtning har för vissa barn förvandlats till ångest och oro inför hösten. 

 

Det är oacceptabelt att högerstyret har backat undan från sitt ansvar och misslyckats med att presentera åtgärder för att lösa situationen. Att de som styr över grundskolan inte har ansträngt sig för att svara på föräldrarnas oro, visar en nonchalans och oförståelse inför situationens allvar. 

 

Vänsterpartiet har tillsammans med flera andra partier lagt förslag under våren om att alla olämpliga skolplaceringar ska ses över och att det aktiva skolvalet ska avvecklas helt. I juni föreslog vi rödgrönrosa även ett tillskott på 200 miljoner kronor till skolan för att kunna hantera både de svårigheter som uppstått på grund av coronakrisen och problemen med skolplaceringarna. Detta välbehövliga tillskott röstades tyvärr ner. Skolan fick i slutändan lite extra pengar, men det kommer inte att lösa den resursbrist som bidragit till skolplaceringskaoset. 

 

I denna otroligt påfrestande situation har föräldrar kraftsamlat och skapat ett nätverk. I måndags presenterade de en egen rapport om vad som gått fel och gav konstruktiva förslag. Nu är det dags för oss politiker att både lyssna och agera. Det viktigaste i nuläget är att säkerställa att alla barn känner sig trygga med vilken skola de ska gå på i höst och att de har en säker resväg till skolan. 

 

Vänsterpartiet i Göteborg vill gärna se en förändring till en skolorganisation med så kallade matarskolor. Det innebär att elever som exempelvis går på skolor som saknar högstadium i stället blir hänvisad till en annan förutbestämd skola. Med andra ord kan en närliggande mellanstadieskola vara en matarskola till en högstadieskola. 

 

Ett system med matarskolor skulle skapa en trygghet och förutsägbarhet för elever och föräldrar. De kan då veta vilken högstadieskola eleven kan förvänta sig att gå på redan när hen börjar på låg- och mellanstadiet. På grund av hur skollagen är utformad är det dock tyvärr svårt för kommuner att organisera rena matarskolor. Men vi anser att Göteborg måste ta lärdom av de kommuner som har en skolorganisation som i högre grad liknar ett matarsystem. 

 

Om högerstyret inte tar ansvar för att lösa situationen är det upp till oss som sitter i opposition att driva på för en förändring. Vi kommer att fortsätta lägga förslag för att se till att situationen blir löst. Det gäller både placeringar av elever i årets skolval och kommande år.

 

Vänsterpartiet kommer bland annat föreslå att starta fler klasser och anställa fler lärare där det finns behov. Vi vill bygga skolpaviljonger där det finns plats i barntäta områden för att tillfälligt skapa fler skolplatser och utreda hur en skolorganisation liknande matarskolor kan införas. Vi vill även säkerställa att det finns resurser och verktyg för att hantera skolplaceringarna inför nästa år. Slutligen vill vi göra en uppföljning av de elever som fortfarande får lång resväg eller har placerats utan några klasskompisar i höst. Målet är att alla elever i Göteborg ska få en skolplacering i närheten av hemmet.

 

Dessa lösningar borde vara självklara för att komma till rätta med problemen. Det är därför sorgligt att högerstyret varit passiva och inte agerat tillräckligt. Men vi hoppas nu att fler partier kan ställa sig bakom dessa förslag för att garantera att liknande situation aldrig kommer uppstå igen. Föräldrar och elever ska känna sig trygga inför skolstart, inte må dåligt över att behöva börja på en skola långt bort och utan klasskompisar. 

 

Jenny Broman (V)

Oppositionsråd i Göteborg